Mutfakların vazgeçilmezi şekerin kaynağı şekerpancarı, dünyanın birçok yerinde yetiştirilen ve büyük öneme sahip bir mahsuldür. Şekerpancarı ile ilgili önemli bilgileri gelin birlikte inceleyelim.
DÜNYADA ŞEKER PANCARI YETİŞTİRİCİLİĞİ
- 2018’de dünya genelinde 229 milyon ton şeker pancarı üretildi.
- Küresel üretimin yüzde 28,62’si pazarın lideri olan Rusya’da üretiliyor.
- Rusya’da üretilen yıllık şeker pancarı miktarı ortalama 65,6 milyon ton.
- Türkiye; küresel pazarda Rusya, Fransa, ABD ve Almanya’nın ardından 5. sırada geliyor.
- Türkiye’nin küresel şeker pancarı üretimindeki payı yüzde 7’lerde.
- Türkiye’de üretilen yıllık şeker pancarı miktarı ortalama 21 milyon ton.
- Türkiye’deki pancar bitkilerinin polar oranı yüzde 15-20 arasında değişiyor. Bu oran, pancar bitkisinin içindeki şeker varlığını ifade ediyor.
- Türkiye’de bir kişi yılda ortalama 30 kilogram şeker tüketiyor.
Kaynak: Knoema, ZMO, TÜİK, TOB
PANCARDAN ŞEKER ÜRETİMİ
- Bölgeye göre değişmekle birlikte, genelde mart-nisan arasında ekilen pancar bitkisi, eylül ayında hasada hazır hale geliyor.
- Toplanıp fabrikaya iletilen pancarlar ilk iş olarak yıkanıp, ot ve taşlardan arındırılıyor.
- Ardından doğrama makinelerinde 4-8 mm kalınlığında ve 10 cm uzunluğunda doğranıyor.
- Difüzyon ünitesinde, kıyılmış pancarların içindeki sakkarozun suya geçmesi sağlanıyor. Bunun için pancarlar büyük kazanlarda kaynatılarak, doğal bir şerbet elde ediliyor.
- Kazanlarda çeşitli işlemler gören şerbet koyulaştırılarak lapa haline getiriliyor. Bu sırada lapadan ayrılan pancar posası ise hayvan yemi olarak değerlendiriliyor.
- Elde edilen lapa soğutularak, kristalleşmesi sağlanıyor ve bir kez daha arındırılıyor.
- Arındırma işlemiyle son halini alan şekerler, çuvallama işleminin yapılacağı alana götürülüyor.
Şekerpancarında Yabancı Otlar
- Sirken (Chenopodium album)
- Yabani hardal (Sinapis arvensis)
- Tilki kuyruğu (Alopecurus myosuroides)
- Köpek üzümü (Chenopodium album)
- Yavşan otu (Veronica persica)
- Köygöçüren (Cirsium arvense)
- Diken (Carduus nutans)
Şekerpancarında Hastalıklar
- Çökerten (Phome betae)
- Yaprak leke hastalığı (Cercospora beticola)
- Külleme (Erysiphe betae)
Şekerpancarında Zararlılar
- Şekerpancarı piresi (Chaetocnema sp.)
- Kalkan böceği (Cassida sp.)
- Bozkurt (Agrotis spp.)
- Yaprak kurtları (Spodoptera exiqua),
- Plusia gamma, Mamestra spp.)
- Tel kurtları (Agriotes sp.)
- Kırkayaklar (Diplopoda)
Şekerpancarında HEKTAŞ Çözümleri
- RAUMA®
- DELTHARIN® 2.5 EC
- SUTRA® 50 CS
- ARRIVO® 25 EC
- PHAETON® 100
- HEKTAŞ DRAGO®
- PAVILION® EXTRA
- LASTPOINT®