Şekerpancarı Püf Noktaları

 

Mutfakların vazgeçilmezi şekerin kaynağı şekerpancarı, dünyanın birçok yerinde yetiştirilen ve büyük öneme sahip bir mahsuldür. Şekerpancarı ile ilgili önemli bilgileri gelin birlikte inceleyelim.

 

DÜNYADA ŞEKER PANCARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

  • 2018’de dünya genelinde 229 milyon ton şeker pancarı üretildi.
  • Küresel üretimin yüzde 28,62’si pazarın lideri olan Rusya’da üretiliyor.
  • Rusya’da üretilen yıllık şeker pancarı miktarı ortalama 65,6 milyon ton.
  • Türkiye; küresel pazarda Rusya, Fransa, ABD ve Almanya’nın ardından 5. sırada geliyor.
  • Türkiye’nin küresel şeker pancarı üretimindeki payı yüzde 7’lerde.
  • Türkiye’de üretilen yıllık şeker pancarı miktarı ortalama 21 milyon ton.
  • Türkiye’deki pancar bitkilerinin polar oranı yüzde 15-20 arasında değişiyor. Bu oran, pancar bitkisinin içindeki şeker varlığını ifade ediyor.
  • Türkiye’de bir kişi yılda ortalama 30 kilogram şeker tüketiyor.

Kaynak: Knoema, ZMO, TÜİK, TOB

 

PANCARDAN ŞEKER ÜRETİMİ

  • Bölgeye göre değişmekle birlikte, genelde mart-nisan arasında ekilen pancar bitkisi, eylül ayında hasada hazır hale geliyor.
  • Toplanıp fabrikaya iletilen pancarlar ilk iş olarak yıkanıp, ot ve taşlardan arındırılıyor.
  • Ardından doğrama makinelerinde 4-8 mm kalınlığında ve 10 cm uzunluğunda doğranıyor.
  • Difüzyon ünitesinde, kıyılmış pancarların içindeki sakkarozun suya geçmesi sağlanıyor. Bunun için pancarlar büyük kazanlarda kaynatılarak, doğal bir şerbet elde ediliyor.
  • Kazanlarda çeşitli işlemler gören şerbet koyulaştırılarak lapa haline getiriliyor. Bu sırada lapadan ayrılan pancar posası ise hayvan yemi olarak değerlendiriliyor.
  • Elde edilen lapa soğutularak, kristalleşmesi sağlanıyor ve bir kez daha arındırılıyor.
  • Arındırma işlemiyle son halini alan şekerler, çuvallama işleminin yapılacağı alana götürülüyor.

 

Şekerpancarında Yabancı Otlar

  • Sirken (Chenopodium album)
  • Yabani hardal (Sinapis arvensis)
  • Tilki kuyruğu (Alopecurus myosuroides)
  • Köpek üzümü (Chenopodium album)
  • Yavşan otu (Veronica persica)
  • Köygöçüren (Cirsium arvense)
  • Diken (Carduus nutans)

Şekerpancarında Hastalıklar

  • Çökerten (Phome betae)
  • Yaprak leke hastalığı (Cercospora beticola)
  • Külleme (Erysiphe betae)

Şekerpancarında Zararlılar

  • Şekerpancarı piresi (Chaetocnema sp.)
  • Kalkan böceği (Cassida sp.)
  • Bozkurt (Agrotis spp.)
  • Yaprak kurtları (Spodoptera exiqua),
  • Plusia gamma, Mamestra spp.)
  • Tel kurtları (Agriotes sp.)
  • Kırkayaklar (Diplopoda)

Şekerpancarında HEKTAŞ Çözümleri