Şekerpancarı Püf Noktaları

Şekerpancarı Püf Noktaları

Şekerpancarı Püf Noktaları

 

Mutfakların vazgeçilmezi şekerin kaynağı şekerpancarı, dünyanın birçok yerinde yetiştirilen ve büyük öneme sahip bir mahsuldür. Şekerpancarı ile ilgili önemli bilgileri gelin birlikte inceleyelim.

 

DÜNYADA ŞEKER PANCARI YETİŞTİRİCİLİĞİ

  • 2018’de dünya genelinde 229 milyon ton şeker pancarı üretildi.
  • Küresel üretimin yüzde 28,62’si pazarın lideri olan Rusya’da üretiliyor.
  • Rusya’da üretilen yıllık şeker pancarı miktarı ortalama 65,6 milyon ton.
  • Türkiye; küresel pazarda Rusya, Fransa, ABD ve Almanya’nın ardından 5. sırada geliyor.
  • Türkiye’nin küresel şeker pancarı üretimindeki payı yüzde 7’lerde.
  • Türkiye’de üretilen yıllık şeker pancarı miktarı ortalama 21 milyon ton.
  • Türkiye’deki pancar bitkilerinin polar oranı yüzde 15-20 arasında değişiyor. Bu oran, pancar bitkisinin içindeki şeker varlığını ifade ediyor.
  • Türkiye’de bir kişi yılda ortalama 30 kilogram şeker tüketiyor.

Kaynak: Knoema, ZMO, TÜİK, TOB

 

PANCARDAN ŞEKER ÜRETİMİ

  • Bölgeye göre değişmekle birlikte, genelde mart-nisan arasında ekilen pancar bitkisi, eylül ayında hasada hazır hale geliyor.
  • Toplanıp fabrikaya iletilen pancarlar ilk iş olarak yıkanıp, ot ve taşlardan arındırılıyor.
  • Ardından doğrama makinelerinde 4-8 mm kalınlığında ve 10 cm uzunluğunda doğranıyor.
  • Difüzyon ünitesinde, kıyılmış pancarların içindeki sakkarozun suya geçmesi sağlanıyor. Bunun için pancarlar büyük kazanlarda kaynatılarak, doğal bir şerbet elde ediliyor.
  • Kazanlarda çeşitli işlemler gören şerbet koyulaştırılarak lapa haline getiriliyor. Bu sırada lapadan ayrılan pancar posası ise hayvan yemi olarak değerlendiriliyor.
  • Elde edilen lapa soğutularak, kristalleşmesi sağlanıyor ve bir kez daha arındırılıyor.
  • Arındırma işlemiyle son halini alan şekerler, çuvallama işleminin yapılacağı alana götürülüyor.

 

Şekerpancarında Yabancı Otlar

  • Sirken (Chenopodium album)
  • Yabani hardal (Sinapis arvensis)
  • Tilki kuyruğu (Alopecurus myosuroides)
  • Köpek üzümü (Chenopodium album)
  • Yavşan otu (Veronica persica)
  • Köygöçüren (Cirsium arvense)
  • Diken (Carduus nutans)

Şekerpancarında Hastalıklar

  • Çökerten (Phome betae)
  • Yaprak leke hastalığı (Cercospora beticola)
  • Külleme (Erysiphe betae)

Şekerpancarında Zararlılar

  • Şekerpancarı piresi (Chaetocnema sp.)
  • Kalkan böceği (Cassida sp.)
  • Bozkurt (Agrotis spp.)
  • Yaprak kurtları (Spodoptera exiqua),
  • Plusia gamma, Mamestra spp.)
  • Tel kurtları (Agriotes sp.)
  • Kırkayaklar (Diplopoda)

Şekerpancarında HEKTAŞ Çözümleri