Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?

ceviz hangi

ceviz hangi

Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?

Ceviz, katma değeri yüksek bir tarım ürünüdür. Türkiye dünyada ceviz üretiminde Çin ve ABD ülkelerinde sonra 3.sırada yer alır. Ceviz, hızlı büyüyen ceviz ağaçlarından yetişir ve toplanır. Türkiye’de yabani ve aşılı olmak üzere iki tip ceviz yetiştiriciliği vardır. Türkiye ceviz yetiştiriciliği açısından verimli topraklara ve iklim özelliklerine sahiptir. Bu nedenle, Türkiye’nin farklı bölgelerinde yer alan illerde ceviz yetiştiriciliği yapılır.

Ege Bölgesi, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve Karadeniz Bölgesi’nden pek çok ilde ceviz tarım ürünü olarak elde edilir. Ancak, her bölgelerde cevizin verimi ve kalitesinde farklılıklar mevcuttur. En çok ceviz Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yetiştirilir. Tarım ürününün verimi ve kalitesi yüksektir. İl bazında en fazla ceviz ise Kahramanmaraş’tan elde edilir. Ceviz yetiştiriciliği ile ilgili merak ettiklerinize gelin birlikte bakalım.

Ceviz Hangi Mevsimde Yetişir? İklim ve Toprak İstekleri Nelerdir?

Ceviz yaz ve sonbahar aylarında yetişir ve hasat edilir. Yazın yetişen tarım ürününün hasatı genellikle sonbaharda yapılır. Türkiye’deki farklı bölgelerdeki iklim özellikleri de ceviz yetiştiriciliğini, tarım ürününün olgunlaşması ve hasat süresini etkiler. Sıcak iklimlerde ceviz hasatı Ağustos ayının sonunda başlarken, ılıman bölgelerde Eylül ve Ekim aylarını bulabilir. Ancak genel olarak tarım ürününün yetişme zamanı yaz mevsimidir. Hasat zamanı ise sonbahar mevsimi olarak bilinir.

Ceviz, değişik iklimlere kolay uyum sağlayan bir tarım ürünüdür. Bu nedenle, pek çok farklı bölgede ürünün yetiştiriciliği yapılır. Ürün genel olarak deniz seviyesinden 1700 m rakımda yayılım gösterir. Ilıman ve sıcak iklimler ceviz yetiştiriciliğine uygundur. Sıcak yaz aylarında bunaltıcı havalarda cevizin dış yeşil kabuğu ürünü korur.

Ceviz yetiştiriciliğinde verimi düşüren temel faktör ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde yaşanan soğuk havalar ve don olayıdır. İlkbahar mevsimindeki geç donlar ürünün tomurcuklarına zarar verir. Kalitesini ve verimini düşürür. Sonbahar mevsiminin geç donları da ürünü etkileyen faktörlerdendir. Sonbahar donları cevizin yeni sürgünlerini azaltabilir ve geç olgunlaşan cevizlerin verimini düşürür. İlkbahar donları ise cevizin geç yapraklanmasına neden olur. Böylece, vejetasyon süresi kısaldığı için cevizin olgunlaşması zorlaşır, rekoltesi azalır.

Ceviz, toprak açısından da seçici bir tarım ürünü değildir. Ancak, bazı toprak tiplerinde ürün daha iyi gelişir. Taban suyu seviyesi 3 metreden fazla olmayan, nemliliğini koruyan, su tutmayan derin topraklar ceviz yetiştiriciliği için idealdir. Durgun sulu topraklar ve su tutan killi topraklarda ceviz iyi gelişemez.

Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?

Ceviz Hangi Bölgelerde Yetişir?

Ceviz; Marmara, Ege, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilir. Tarım ürünü, iklim ve toprak seçmez. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin iklim özellikleri ve toprak çeşitleri ceviz için uygundur. Genellikle bölge bazlı değil il bazlı olarak ceviz yetiştiriciliği Türkiye’nin farklı iklim bölgelerinde yapılır.

Marmara’da; Kocaeli, Sakarya, Çanakkale, Yalova, Tekirdağ, Kırklareli, Bursa ve Balıkesir illerinde ceviz üretimi vardır. Karadeniz Bölgesi’nde kıyı kuşağında yer alan tüm illerde ceviz yetiştirilir. Ege ve Akdeniz’in hemen hemen her ilinde ceviz yetiştiriciliği yapılır. Doğu Anadolu’da; Erzurum, Erzincan, Tunceli, Elazığ, Malatya, Van ve Hakkari’de ceviz üretilir. İç Anadolu’da Ankara, Yozgat, Konya, Kırşehir, Kayseri ceviz yetiştirilen illerdir. Güneydoğu Anadolu’da ise Kahramanmaraş, Adıyaman, Gaziantep’te ceviz tarımı görülür.

Türkiye’de En Çok Ceviz Yetiştirilen Bölgeler

Türkiye’de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi’nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Kahramanmaraş’ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir. Antalya, Bursa, Karaman, Denizli, Kocaeli, Sakarya, Aydın, Mersin, Balıkesir ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen illerdir.

Ceviz Çeşitleri

Ceviz çeşitleri tarım ürününün cinsine göre belirlenir. Genel olarak yabani ve aşılı olmak üzere iki kategori halinde sınıflandırılan ceviz, cinsine göre chandler, eureka, cisco, pedro, franquette gibi çeşitlere sahiptir.

Franquette Ceviz

Fransa kökenli olarak yetiştirilen ceviz cinsidir. Genellikle diğer ceviz çeşitleri için tozlayıcı fidan olarak dikilir. 20 adet içerisine 1 adet olarak dikilmelidir.

Chandler Ceviz

Amerika kökenli, verimi yüksek ceviz cinsidir. Denizden yüksekliği 1000-1100 metre olan alanlarda yetiştirilebilir. Genç yaşlarda meyve veren bir ceviz çeşididir.

Pedro Ceviz

Fransız orjinli bir ceviz çeşididir. Genellikle ılıman iklime sahip, rakımı yüksek olmayan alanlarda yetiştirilir. 1000 metre yükseklikte dikilebilir. Sık dikime elverişlidir.

Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?

Eureka Ceviz

Türkiye’de yetiştirilebilen yabancı kökenli bir ceviz türüdür. Her iklim ile uyum sağlar. Özellikle Karadeniz, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde sıklıkla tercih edilir.

Cisco Ceviz

Chandler ceviz fidanları için tozlayıcı olarak dikilir. Franquette cinsi ile benzerlik taşır. Ancak meyvesi daha büyüktür. Geç yapraklanır. İlkbaharın geç donlarından etkilenmez.

Ceviz Yetiştirmeye Uygun İklim Özellikleri

Ceviz, sıcak ve ılıman iklimlerde yetiştirilir. Soğuk, ilkbahar ve sonbaharda don olayının yetiştirildiği iklimlerde ceviz yetiştiriciliği zordur. Genel olarak ceviz Türkiye’nin farklı bölgelerindeki iklim özelliklerine uyum sağlayan bir tarım ürünüdür. Ancak, ilkbahar ve sonbaharda yaşanan don olayları ve soğuk iklim cevizin verimini ve kalitesini düşürür.

Türkiye’nin tarım alanında öncü kuruluşlarından olan Hektaş’ın profesyonel çözümleri ile siz de ürünlerinizin verimini artırabilirsiniz. Hektaş’ın tarım alanındaki hizmetlerinden hemen faydalanın..