Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?

Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?

nektarin hangi mevsimde yetişir

Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?

Vitamini bol ve mineral açısından zengin olan nektarin, halk arasında “tüysüz şeftali” olarak da bilinir. Nektarin pek çok hastalığa da iyi gelir. Peki, nektarin hangi mevsimde yetişir? Nektarin fidanlarını sonbaharda dikmelisiniz. Böylece en verimli meyveleri elde edebilirsiniz.

Nektarin Yetiştiriciliğine Uygun İklim Koşulları Nelerdir?

İçinde bolca lif barındırdığı için spor yaparken en çok tercih edilen meyveler arasında yer alan nektarin, oldukça ilgi talep eder. Nektarin yetiştirmek meşakkatli bir iş olabilir. Nektarin fidanı soğuk havalarda dikilmelidir. Sonbahar ayı nektarin fidanı dikmek için idealdir. Eğer mevsimi kaçırdıysanız ilkbahar mevsiminde de nektarin fidanı dikebilirsiniz.

Nektarin Hangi İklimde Yetişir?

Nektarinin hem çok düşük sıcaklıklara hem de sıcağa maruz kalması gerekir. Aksi takdirde nektarin ağacı tomurcuklarını atar ve ilkbahar ayında gerçekleşen çiçeklenme sürecine geç girer. Çiçeklenme sürecine zamanında girmeyen nektarin ağaçları ise verimi daha düşük meyveler verir. Nektarinin pek çok çeşidi vardır. Nektarinin çeşidine göre maruz kalması gereken sıcaklık değişiklik gösterse de ortalama 250 saat ile 1250 saat boyunca kış soğukluğuna maruz kalmak isterler. Ayrıca, nektarin ağaçlarının yaz sıcaklığının yüksek olduğu yerlerde bulunması ve belirli bir sıcaklığa maruz kalması gerekir.

Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?

Nektarin Hangi Bölgede Yetişir?

Nektarin yazın sıcak, kışın soğuk bölgelerde en verimli meyveleri verir. Yazın düşük sıcaklıklara sahip olan bölgelerde ise meyveler geç olgunlaşır. Bu yüzden meyve kalitesinde düşüş yaşanır.

Kumlu, killi, hızlı ısınan ve çakıllı topraklara sahip bölgelerde dikilen nektarin fidanları, verimli meyveler verir. pH’sı 6-7 arası olan topraklar nektarin yetiştirmek için idealdir. Kireç oranı yüzde 10’dan düşük toprağa sahip bölgelerde yetişen nektari ağaçları en iyi verimi sağlar.

Nektarin ağaçları en iyi 500-600 metre rakıma sahip bölgelerde yetişir. Sıcak iklime sahip bir yere nektarin ağacı dikilmişse rakım 1500 metreye ulaşsa da yetişmelerinde bir engel yoktur. En çok ekvatorun güneyinde ve kuzeyinde nektarin yetiştiriciliği yapılır. 24 ve 25 enlemleri arasında yapılan nektarin yetiştiriciliği ise en verimli meyveleri verildiği bölgeler arasında yer alır.

Türkiye’de En Çok Nektarin Yetiştirilen Bölgeler

Anavatanı Türkiye’de olmasa da nektarin, Türkiye’nin belirli bölgelerinde yetişebilir. Sıcak iklime sahip olan Akdeniz ve Ege bölgelerinde yapılan nektarin yetiştiriciliği en verimli meyveleri verir. Ancak nispeten daha soğuk bir iklimi olan Marmara bölgesinde de nektarin yetiştirilir. Türkiye’nin en soğuk bölgelerinden biri olan Doğu Anadolu bölgesi de nektarin yetiştirmeye uygundur.

Türkiye’de en çok nektarin üretilen yer Çanakkale’dir. Ülkemizde üretilen nektarinlerin yaklaşık yüzde 25’i Çanakkale bölgesinde yetiştirilir. Bursa, Erzincan gibi şehirlerde de yoğun bir nektarin üretimi vardır.

Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?

Nektarin Ne Zaman Yetişir?

Nektarin fidanını uygun bir şekilde diktikten 2 yıl sonra meyve almaya başlamanız gerekir. Ancak nektarin ağacının asıl verimine ulaşması için en az 5 yıla ihtiyacı vardır. Sonbahar ayında dikilen nektarin fidanı ilkbahara doğru çiçeklenmeye başlar. Bir sonraki yılın yaz mevsimine doğru olgunlaşma dönemi başlar. Haziran ile ağustos ayı arasında tamamen olgunlaşmış olur.

Nektarin ağaçlarındaki meyveler çok geçmeden toplanmalıdır. Zamanında toplanmayan nektarinler çürümeye başlar. Ayrıca nektarin ağaçlarında seyreltme de yapılmalıdır. Tam olgunluğa gelmeden önce seyreltme yapılmazsa dallarda kırılma meydana gelir. Nektarin ağacı gelecek yıl az meyve verir ve meyvenin kalitesinde düşüş yaşanır.

Verimi yüksek nektarin elde etmek için Hektaş’ın tarım uzmanlarının geliştirdiği Agrichem SUPA IRON gibi gübreler kullanabilirsiniz. Bu tür gübre ürünleri, toprağı besler ve ağaçların daha verimli meyveler vermesine olanak sağlar.

Kaynak(lar):

https://kilis.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Yeti%C5%9Ftiricilik%20D%C3%B6k%C3%BCmanlar%C4%B1/seftali.pdf