Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

kayısı ne zaman

kayısı ne zaman

Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

Kayısı Türkiye’de yetiştirilen başlıca meyve ürünlerindendir. Yaz mevsiminde en fazla tüketilen besinler arasında yer alan kayısı üretiminde Türkiye ilk sıralarda yer alır. Ayrıca, Rusya, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde de üretimi yüksektir. Kayısı, katma değeri yüksek bir tarım ürünüdür ve en fazla ihracatı Türkiye’den yapılır. Dolayısıyla, kayısı yetiştiriciliğinin ekonomik değeri de fazladır. Türkiye kayısı yetiştiriciliği için gerek iklim özellikleri gerek toprak isteği açısından oldukça elverişli koşullara sahiptir. Nem oranı yüksek olan Karadeniz Bölgesi, kışları soğuk geçen Doğu Anadolu’nun belirli alanları hariç Türkiye’nin hemen hemen her yerinde kayısı tarımı yapılabilir. Peki kayısı ne zaman dikilir? Hasatı ne zaman yapılır? Kayısı dikimi ile ilgili detaylara gelin birlikte bakalım.

Kayısı Ne Zaman Dikilir?

Kayısı fidanı genellikle sonbahar mevsiminde dikilir. Ancak, bölgenin iklim koşullarına göre kesin tarih değişiklik gösterir. Kış mevsiminin çok soğuk olmadığı bölgelerde kayısı fidanı için dikim zamanı kasım ayıdır. Rakım özellikleri ve iklim koşulları baz alınarak kasım ayının ilk ve ikinci haftası itibarıyla kayısı fidesi dikilebilir.

Ancak, fidanın kış soğuklarından ve don olaylarından etkilenmemesi gerekir. Bu nedenle, kış mevsiminin soğuk geçtiği bölgelerde kayısı fidanı ilkbahar mevsiminde yapılır. Bu bölgelerde, soğuk kış mevsiminin ardından mart ve nisan aylarında kayısı fidanı dikilebilir. Kayısı fidanı için dikim aralığı iklim özellikleri, yükselti gibi kriterler dikkate alınarak yapılmalıdır. Kasım, nisan ayları arası kayısı fidan dikimi için uygundur.

Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

Kayısı Dikerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kayısı fidanın verimli yetiştirilmesi için bazı hususlara dikkat edilmelidir. Yanlış dikim sonucunda fidan tutmayabilir veya sağlıksız büyüyebilir. Kayısı fidanı dikerken şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Kayısı fidanı dikimi için ikindi zamanı veya sabahın erken saatleri tercih edilmelidir. Gün ışığının dik geldiği öğle saatleri fidan dikimi için uygun değildir. Buharlaşmanın fazla olduğu bu saatlerde dikim yapmak fidana zarar verebilir.
  • Fidan dikimi için belirli en boy genişliğinde çukur açılmalıdır. Ayrıca, fidanlar arasında belirli mesafe bırakılmalıdır. Fidan çukurunun eni ve boyu 50 cm, yüksekliği 60 cm olacak şekilde derin bir çanak hazırlanmalıdır.
  • Kayısı dikmeden hemen önce toprak gübrelenmemelidir. Hayvansal gübre yabancı otları içerebileceği için kayısı fidanı için gerekli su ve besin maddeleri toprakta yetersiz hale gelebilir. Bu nedenle, kayısı fidanı yatağına dikimden önce gübre konulmamalıdır.
  • Açılan çukura fidan dik olacak şekilde yerleştirildikten sonra üzeri yaklaşık 30 cm yüksekliğinde toprak ile kapatılmalıdır. Böylece, fidanın sabitlenmesi yapılarak yerine tutunması sağlanabilir.
  • Fidan dikiminde köklerin etrafındaki toprak dağıtılmadan çukura yerleştirilmelidir. Fidanın kök toprağı korunmalıdır.
  • Kayısı fidanı dikiminden sonra 5 ile 15 lt arasında yeterli can suyu toprağa verilmelidir.
  • Fidan dikimi için bölgenin iklim özellikleri dikkate alınmalıdır. Buna göre dikim zamanı belirlenmelidir.

Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

Kayısı Kaç Ayda Yetişir?

Kayısı fidanı dikimden 2- 4 yıl sonra meyveye durur. Yaklaşık 24 ile 48 ay içerisinde meyve veren kayısı fidanının gelişimi de bu durum üzerinde etkilidir. Sıcak veya ılıman iklimlerde, kumlu ve derin topraklarda kayısı ağaçları daha iyi yetişir. Bu nedenle, daha kısa sürede meyve verebilir. Ancak gelişimini geç tamamlayan kayısı ağaçları 4 yıl sonunda meyveye durur.

Kayısı Ne Zaman Toplanır?

Kayısının hasat zamanı olgunlaşmasına göre değişiklik gösterir. İlkbahar donlarının söz konusu olmadığı sıcak iklimlerde kayısı hasadı mevsimin son ayı mayıs içerisinde başlar. Ancak, soğuk kış mevsimi, ilkbahar donlarının yaşandığı bölgelerde kayısı geç olgunlaşır. Bu bölgelerde kayısı hasadı yaz mevsiminde yapılır. Genellikle haziran, temmuz ayları içerisinde kayısı toplama işlemi tamamlanır.

Kaliteli ve verimli kayısı tarımı için bu ipuçlarından faydalanabilirsiniz. Kayısı yetiştiriciliği için ihtiyacınız olan ürünleri Hektaş aracılığıyla kolay ve hızlı bir şekilde temin edebilirsiniz.