Açıklama
Bitki Koruma Ürününün Kullanma Şekli
Kavunda külleme: İlk hastalık belirtileri görüldüğünde uygulamaya başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve bitki koruma ürününün etkinlik süresine bağlı olarak uygulamaya devam edilmelidir. Günlük sıcaklık ortalamasının 27 °C’nin üstünde ve orantılı nemin de %50’nin altında olduğu zamanlarda uygulamaya ara verilmelidir.
Bağ küllemesi: 1. uygulama çiçekten önce sürgünler 25-30 cm olduğu dönemde, 2. uygulama çiçeklenme öncesi çiçek tomurcuklarının ayrıldığı dönemde, 3. uygulama çiçek taç yapraklarının döküldüğü ve korukların küçük saçma tanesi iriliğinde olduğu dönemde, 4. ve diğer uygulamalar üçüncü uygulamadan sonra kullanılan bitki koruma ürününün etki süresine göre, tanelere ben düşme dönemine kadar yapılmalıdır.
Elma karalekesi: 1. uygulama çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün önce), 2. uygulama pembe rozet tomurcuğu döneminde (çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde), 3. uygulama çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce, 4. ve diğer uygulamalar ise iklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak uygulanmalıdır.
Elmada alternarya meyve çürüklüğü: 1. uygulama meyve tatlanma başlangıcında (yaklaşık ¾ meyve büyüklüğünde), 2. uygulama ilk uygulamada kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi bitiminde yapılmalıdır.
Turunçgilde kahverengi leke: Uygulamalara sürgün gelişimi ve iklim özellikleri dikkate alınarak sürgünler gelişmeye başladığında yaklaşık 5-10 cm uzunlukta olduğunda ve ilk hastalık belirtileri görüldüğünde başlanır. Özellikle sürgün gelişmesi döneminde büyüyen sürgün ve yaprakların yeni oluşan kısımlarının ve genç meyvenin hastalıktan korunması amacıyla 15-20 gün aralıklarla uygulamalara devam edilir. Uygulamalara sürgün gelişmesinin durduğu, yağışların azaldığı ve sıcakların arttığı ve meyvenin yaklaşık 4 cm çapa ulaştığı zaman son verilir.
Çeltik yanıklığı: Yeşil aksam uygulamasında hastalık belirtileri bölgede görülür görülmez veya hava koşulları hastalık gelişmesine uygun şekilde gidiyorsa hemen uygulama başlatılmalıdır. Gerekirse ürünün etki süresine ve hava koşullarına bağlı olarak ikinci ve üçüncü uygulama yapılmalıdır.
Karpuzda alternarya yaprak yanıklığı: Çevrede ilk belirtilerin görülmesiyle uygulamaya başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ürününün etkinlik süresi dikkate alınarak 7-10 gün aralıklarla uygulamaya devam edilir.
Kayısıda yaprak delen (çil): 1. uygulama sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra, 2. uygulama ilkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce (pembe çiçek tomurcuğu döneminde), 3. uygulama meyvelerde çanak yaprağı ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken yapılmalıdır.
Domates (sera) ve biberde (sera) külleme: Uygulamalar serada ilk hastalık belirtileri görüldüğünde yapılmalıdır.
Şerbetçiotu küllemesi: 1. uygulama: Hastalık koşulları oluştuğunda veya hastalığın ilk belirtileri görüldüğünde, 2. ve diğer uygulamalar: Kullanılan ürünün etki süresi dikkate alınarak enfeksiyon koşulları sona erinceye kadar uygulamalara devam edilir.
Uygulama programında son uygulama ile hasat arasındaki süreye dikkat edilmelidir.
Diğer Bilgiler
KARIŞABİLİRLİK DURUMU: Tereddüt halinde uygulamadan önce bir karışabilirlik testi uygulanmalıdır. Şayet Trailer® diğer bitki koruma ürünleri ile tank karışımı halinde kullanılacak ise aletin su bulunan deposuna önce Trailer® sonra ayrı bir kapta su ile karıştırılmış diğer bitki koruma ürünleri konmalıdır. Şayet karışıma giren bitki koruma ürünleri suda erir ambalajda (WSB) ise depoya önce bunlar sonra Trailer® ilave edilmelidir. Yayıcı yapıştırıcılarla karıştırmayınız. Bağda Cypermethrin terkipli bitki koruma ürünleri ile yapılan karışımlar Yalova incisi, Kardinal, Müşküle ve Perlet gibi hassas çeşitlerde erken dönemde genç yapraklarda hafif yakma yapabilir.
Detaylı Tablo Bilgisi
Bitki Adı | Zararlı Organizma Adı | Uygulama Dozu | Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre |
Kavun | Kabakgillerde külleme
(Erysiphe cichoracearum, Sphaerotheca fuliginea) |
15 g/da | 3 gün |
Bağ * | Bağ küllemesi
(Erysiphe necator) |
10 g/100 L su | 35 gün |
Elma | Elma karalekesi
(Venturia inaequalis) |
15 g/100 L su | 14 gün |
Elma | Alternarya meyve çürüklüğü
(Alternaria alternata) |
20 g/100 L su | 14 gün |
Turunçgiller | Kahverengi leke
(Alternaria alternata f.sp. citri) |
20 g/100 L su | 28 gün |
Çeltik | Çeltik yanıklığı
(Pyricularia oryzae) |
20 g/da | 35 gün |
Karpuz | Alternarya yaprak yanıklığı
(Alternaria cucumerina) |
20 g/da | 3 gün |
Kayısı | Sert çekirdekli meyvelerde yaprak delen
(Wilsonomyces carpophylus) |
12,5 g/100 L su | 14 gün |
Biber
(Sera) |
Patlıcangillerde külleme
(Leveillula taurica) |
15 g/100 L su | 3 gün |
Domates
(Sera) |
Patlıcangillerde külleme
(Leveillula taurica) |
15 g/100 L su | 3 gün |
Şerbetçiotu | Şerbetçiotu küllemesi
(Podosphaera macularis) |
15 g/100 L su | 21 gün |
* Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılacak bağ alanlarında kullanılmaz.