Hektaş Göztaşı

Hektaş Göztaşı

Kategori : Fungisitler

Ürün Grubu : Bitki Koruma

Aktif Madde : 200 g/L Carboxin + 200 g/L Thiram

Formulasyon : Suda ıslanabilir toz (WP)

Ambalaj : 20 kg, 25 kg
Etiket Bilgisi Güvenlik Bilgi Formu

Kategoriler: , ,

Açıklama

Özellikler

Koruyucu fungisittir.

Uygulama Şekli

Şeftali yaprak kıvırcıklığı: Tomurcuklar kabarmaya başladığı dönemde bir uygulama yapılır.

Yenidünya karalekesi:

1.uygulama: Sonbaharda çiçek tomurcukları kabarmadan önce,

2.uygulama: Çiçek tomurcukları açılmadan önce,

3.uygulama: Çiçek taç yapraklarının dökülmesinden sonra,

4. ve diğer uygulamalar 3’ncü uygulamadan hasada 20 gün kalıncaya kadar, kullanılan bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak yapılmalıdır. Uygulama programı gerekirse firma önerilerine göre değiştirilebilir. Uygulama sayısı ve tarihleri kaydedilir.

Armut karalekesi:

1.uygulama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün önce)

2.uygulama: Beyaz rozet döneminde

3.uygulama: Çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce

4.ve diğer uygulamalar: İklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda 10 gün arayla yapılmalıdır.

Armut memelipası:

1. uygulama: Çiçek tomurcukları patlamadan hemen önce,

2. uygulama: Çiçek beyaz rozet devresinde,

3. uygulama: Çiçek taç yapraklarının % 80-90’ı döküldüğü zaman

Genellikle 3 uygulama yeterli olmakla beraber, ilkbaharın yağışlı geçtiği iklim koşullarında, bitki koruma ürününün etki süresi dikkate alınarak yağışlar bitinceye kadar diğer uygulamalara devam edilir.

Elma karalekesi:

1.uygulama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün önce)

2.uygulama: Pembe rozet tomurcuğu döneminde (çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde)

3.uygulama: Çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce

4. ve diğer uygulamalar ise iklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda 15 gün arayla yapılmalıdır.

Sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma (Kayısı, Kiraz):

1.uygulama: Sonbaharda yaprakların %75’i döküldüğünde,

2.uygulama: İlkbaharda gözler uyanmadan önce yapılır.

Eriklerde cep hastalığı:

1.uygulama: Tomurcuklar kabardığı dönemde,

2.uygulama: Çiçek taç yapraklarının %80 döküldüğü dönemde yapılmalıdır.

Sert çekirdekli meyvelerde yaprak delen (çil) (Kayısı,Şeftali):

1.uygulama: Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra,

2.uygulama: İlkbaharda çiçek tomurcukları açılmadan önce (pembe çiçek tomurcuğu döneminde),

Kayısılarda ilave olarak, meyvelerde çanak yaprak ve erkek organ tablası meyvenin ucuna sıyrılırken 3.ilaçlama yapılmalıdır.

Sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma (Kayısı, Kiraz)

1.uygulama: Sonbaharda yaprakların %75’i döküldüğünde,

2.uygulama: İlkbaharda gözler uyanmadan önce yapılır.

Antepfıstığında karazenk:

1. uygulama: Koruyucu fungisitlerle mücadele yapılacaksa, uygulamaların mutlaka ilk enfeksiyonlardan önce, yaprakların açılmaya başladığı dönemde;tedavi edici fungisitlerle mücadele yapılacaksa meyveler nohut tanesi iriliğinde ve yapraklar tam olarak açtığı dönemde yapılmalıdır. Ayrıca tedavi edici fungisitlerle ilk belirtilerin görüldüğü döneme kadar uygulama yapılabilir.

2. uygulama ve diğer uygulamalar: Kullanılan bitki koruma ürününün özelliği, etki süreleri ve yağış durumu dikkate alınarak 15 gün aralıklarla yapılır.

Badem dal kanseri:

1. uygulama: Sonbaharda yapraklar %75 oranında dökülünce,

2. uygulama: İlkbaharda çiçek tomurcuklarının patladığı ve kırmızı uçların görüldüğü pembe dönemde yapılır.

Fındık bakteriyel yanıklık:

1.uygulama: Hasattan sonra sonbahar yağışları başlamadan önce ağustos sonu veya eylül başında,

2.uygulama: Sonbahar sonlarında yaprakların %75’inin döküldüğü bir devrede,

3.uygulama: İlkbaharda yaprak tomurcukları patlamaya başladığı bir devrede yapılır.

Lahana mildiyösü: Fidelikte fideciklerin toprak yüzüne çıkmasıyla, tarlada ise ilk mildiyö lekelerinin çevrede görülmesiyle uygulamalara başlanır.

Turunçgil meyvelerinde kahverengi çürüklük ve gövde zamklanması:

Meyve enfeksiyonlarına karşı;

1.uygulama: Sonbaharda yağışlar başlamadan önce yapılmalıdır.

2.uygulama: Havalar yağışlı giderse 1.uygulamadan 15 gün sonra yapılmalıdır.

Gövde enfeksiyonlarına karşı; Enfekteli ağaçlardaki yaralar ekim, ocak ve mart aylarında odun dokusuna kadar temizlenmelidir. Yara yerlerine %3’lik potasyum permanganat dezenfektan olarak sürülmelidir.

Turunçgil dal yanıklığı: Uygulamaya hasattan sonra çok kuru dallar temizlendikten sonra başlanır. Hafif bulaşık bahçelerde ilk uygulama hasat sonrası olmak üzere 1 ay ara ile 2 kez %1,5’luk bordo bulamacı şeklinde uygulanır. Eğer bahçede ağır bir enfeksiyon söz konusu ve aynı zamanda kış ve ilk bahar ayları yağışlı ve ılık seyrediyorsa, hasattan sonra başlamak üzere birer ay ara ile 2-3 kez %1,5’luk bordo bulamacı ve çiçek tomurcukları patlamadan önce %1’lik dozda bir uygulama daha yapılmalıdır. Bu şekildeki bahçelerde en az 3 yıl kimyasal uygulamalara devam edilmelidir.

Zeytinlerde halkalı leke:

Marmara Bölgesi’nde:

1.uygulama: Sonbahar sürgünleri görülmeden hemen önce

2.uygulama: Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce

Ege Bölgesinde:

1.uygulama: İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce

2.uygulama: Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce

Akdeniz Bölgesi’nde:

1.uygulama: Hasattan sonra

2.uygulama: İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce

3.uygulama: Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce yapılmalıdır.

Zeytin dal kanseri: Ege ve Akdeniz Bölgelerinde kanserle bulaşık zeytinlikler iki yıl budama yapmaksızın yılda 4 defa ilaçlanır. İlkbahar uygulamasında %1’lik, diğer uygulamalarda %2’lik Bordo bulamacı kullanılır. İki yılın sonunda temmuz-ağustos aylarında budama yapılır.
Karadeniz bölgesinde ise 2.uygulama (şubatta) yapılmaz, anca dolu ve don zararı olursa şubat uygulaması yapılır. Diğer üç devredeki uygulamalar aynı dönemlerde uygulanır.

1.uygulama: Aralık sonunda hasattan hemen sonra,

2.uygulama: Şubat sonunda dolu, don zararından sonra,

3.uygulama: İlkbahar yağmurları başlamadan önce,

4.uygulama: Sonbahar yağmurları başlamadan önce yapılır.

Tütün fidelerinde çökerten: Tohumlar ekilip kapak gübresiyle örtüldükten sonra veya fidelerin çıkışı tamamlandıktan sonra hastalık görüldüğünde yapılır. Hastalık görülür görülmez yapılacak ilaçlamalar, şaşırtma devresine kadar haftada bir uygulanır.

Bordo Bulamacı, Göz taşı kireç ve suyun birbirleri ile karıştırılması suretiyle elde edilir. Eğer %1’lik bordo bulamacı hazırlanmak istenirse, önce 50 litrelik tahta bir varilde 1 kg göz taşı eritilir. 100 litrelik başka bir tahta varilde 1000 g sönmüş kireç eritilir ve su ilavesi 50 litreye tamamlanır. Daha önce hazırlanan göz taşı eriyiği kireçli su üzerine yavaş yavaş dökülür ve devamlı olarak karıştırılır. Hiçbir zaman kireçli su göz taşı eriyiği üzerine dökülmez. Bulamacın kaliteli olup olmadığını anlamak için bulamaca turnusol kağıdı veya fenolftaleinli kağıt batırılır. Kırmızı turnusol mavi, beyaz fenolftaleinli kağıt ise kırmızı olursa bulamaç iyi demektir. Aksi olursa bir miktar daha kireçli su ilave edilmelidir.

Diğer Bilgiler

Karışabilirlik Durumu:
İlaç insektisit, fungisit ve akarisitlerle karıştırılamaz. Tek başına kullanılmalıdır.

Detaylı Tablo Bilgisi

ÜRÜN ADI BİTKİ ADI ETMEN ADI KULLANMA DOZU SON İLAÇLAMA İLE HASAT ARASINDAKİ SÜRE
Hektaş Göztaşı Zeytin
Halkalı leke hastalığı (Spilocaea oleaginea)
1500 g göz taşı + 1500 g sönmüş kireç* (1.uygulama), 1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* (2.uygulama) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Zeytin
Dal kanseri (Pseudomonas syringae pv.savastanoi)
1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* (ilkbahar ilaçlaması), 2000 g göz taşı + 2000 g sönmüş kireç* (diğer ilaçlamalar) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Yenidünya
Karaleke (Venturia inaequalis var eribotryae)
1500 g göz taşı + 1500 g sönmüş kireç * 21 Gün
Hektaş Göztaşı Tütün
Çökerten (Rhizoctonia solani)
600 g göz taşı + 600 g sönmüş kireç* (Tohumlar ekilip kapak gübresiyle örtüldükten sonra) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Turunçgiller
Turunçgil meyvelerinde kahverengi çürüklük ve gövde zamklanması (Phytophthora citrophthora)
2000 g göz taşı + 2000 g sönmüş kireç*, 1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* 21 Gün
Hektaş Göztaşı Turunçgiller
Dal yanıklığı hastalığı (Pseudomonas syringae pv. syringae)
1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç*, 1500 g göz taşı + 1500 g sönmüş kireç*, 2000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* 21 Gün
Hektaş Göztaşı Şeftali
Yaprak kıvırcıklığı (Taphrina deformans)
2000 g göz taşı + 2000 g sönmüş kireç* 21 Gün
Hektaş Göztaşı Şeftali
Sert çekirdekli meyvelerde yaparak delen (Çil Wilsonomyces carpophylus)
2000 g göz taşı + 2000 g sönmüş kireç* (1. uygulama) 1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* (2. uygulama) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Lahana
Mildiyö (Plasmodiophora brassicae)
1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* 21 Gün
Hektaş Göztaşı Kiraz
Sert çekirdekli meyve agaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma (Pseudomonas syringae pv. morsprunorum)
1000 g göztaşı + 1000 g sönmüş kireç* (1. uygulama), 600 g göz taşı + 600 g sönmüş kireç* (2. uygulama) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Kayısı
Sert Çekirdekli Meyvelerde Yaprak Delen (Wilsonomyces carpophilus)
2000 g göz taşı + 2000 g sönmüş kireç* (1. uygulama) 1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* 2. uygulama 21 Gün
Hektaş Göztaşı Kayısı
Sert çekirdekli meyve agaçlarında bakteriyel kanser ve zamklanma (Pseudomonas syringae pv. morsprunorum)
3000 g göz taşı + 3000 g sönmüş kireç* (1. uygulama), 1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* (2. uygulama) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Fındık
Bakteriyel yanıklık hastalığı (Xanthomonas campestris pv. corylina)
1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* (%0,3 oranında kara boya yapıştırıcı olarak ilave edilmelidir) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Erik
Cep hastalığı (Taphrina pruni)
2000 g göz taşı + 2000 g sönmüş kireç* 21 Gün
Hektaş Göztaşı Elma
Karaleke (Venturia inaequalis)
2000 g göz taşı + 2000 g sönmüş kireç* (Dal sıracası var ise), 1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* (Dal sıracası yok ise) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Bağ*
Ölü kol (Phomopsis viticola)
4000 g göz taşı + 4000 g sönmüş kireç* (kış uygulaması) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Bağ*
Mildiyö (Plasmopara viticola)
500 g göz taşı + 500 g sönmüş kireç* (1.uygulama), 1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* (2.uygulama), 1500 g göz taşı + 1500 g sönmüş kireç* (3.uygulama) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Bağ*
Antraknoz (Elsince ampelina)
3000 g göz taşı + 3000 g sönmüş kireç* (kış uygulaması), 500 g göz taşı + 500 g sönmüş kireç* (1.uygulama-yaz müc.), 1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* (2.uygulama-yaz müc.), 1500 g göz taşı + 1500 g sönmüş kireç* (3.uygulama-yaz müc.) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Badem
Dal kanseri (Pseudomonas amygdali)
3000 g göz taşı + 3000 g sönmüş kireç* (1.uygulama), 1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* (2. uygulama) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Armut
Memeli pas (Gymnosporangium fuscum)
1000 g göz taşı + 1000 g sönmüş kireç* 21 Gün
Hektaş Göztaşı Armut
Karaleke (Venturia pyrina)
2000 g göz taşı + 2000 g sönmüş kireç* (Dal sıracası var ise) 21 Gün
Hektaş Göztaşı Antepfıstığı
Karazenk (Pseudocercospora pistacina)
1500 g göz taşı + 1500 g sönmüş kireç* 21 Gün

Ek bilgi

Ürün Grubu

Bitki Koruma

Aktif Madde

200 g/L Carboxin + 200 g/L Thiram

Formulasyon

Suda ıslanabilir toz (WP)

Ambalaj

20 kg, 25 kg

Bitki Adı

Antepfıstığı, Armut, Badem, Bağ*, Elma, Erik, Fındık, Kayısı, Kiraz, Lahana, Şeftali, Turunçgiller, Tütün, Yenidünya, Zeytin

Etmen Adı

Antraknoz (Elsince ampelina), Bakteriyel yanıklık hastalığı (Xanthomonas campestris pv. corylina), Cep hastalığı (Taphrina pruni), Çökerten (Rhizoctonia solani), Dal kanseri (Pseudomonas amygdali), Dal kanseri (Pseudomonas syringae pv.savastanoi), Dal yanıklığı hastalığı (Pseudomonas syringae pv. syringae), Halkalı leke hastalığı (Spilocaea oleaginea), Karaleke (Venturia inaequalis var eribotryae), Karaleke (Venturia inaequalis), Karaleke (Venturia pyrina), Karazenk (Pseudocercospora pistacina), Memeli pas (Gymnosporangium fuscum), Mildiyö (Plasmodiophora brassicae), Mildiyö (Plasmopara viticola), Ölü kol (Phomopsis viticola), Şeftali Sert çekirdekli meyvelerde yaprak delen (Wilsonomyces carpophilus), Sert çekirdekli meyvelerde yaparak delen (Çil Wilsonomyces carpophylus), Turunçgil meyvelerinde kahverengi çürüklük ve gövde zamklanması (Phytophthora citrophthora), Yaprak kıvırcıklığı (Taphrina deformans)