Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?

Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?

kayısı hangi

Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?

Kayısı hem sıklıkla tüketilen hem de ihracat açısından katma değeri yüksek bir meyvedir. Türkiye’de kayısı yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmakla birlikte tarım ürününün iklim ve toprak özellikleri açısından seçici olmasından dolayı belirli bölgelerde üretimi vardır. Kayısı, Rosaceae (gülgiller) familyasına ait bir tarım ürünüdür. Kayısı dikensi ve tüysüz özellikte, 2 ile 10 m arasında yükseklikteki bir ağaçta yetişir. Kayısı hangi iklimde yetişir? Yetişmeye uygun iklim özellikleri nelerdir? Gelin birlikte göz atalım.

Kayısı Hangi Mevsimde Yetişir?

Kayısı genellikle ilkbaharın son ayları ve yaz mevsiminde yetişir, hasat edilir. İlkbahar mevsiminde meyveye duran ağaçtan ürün hasadı mayıs, haziran, temmuz ve ağustos aylarında yapılır. İlkbahar donlarından fazla etkilenen bir tarım ürünü olan Kayısının yetişmesi ve olgunlaşması için ılıman, sıcak havalar gereklidir. Bu nedenle, kayısı sıcak bölgelerde ilkbahar sonunda mayıs ayında toplanmaya başlar. Ilıman bölgelerde ise meyvenin olgunlaşması için sıcaklık ortalamalarının artması gerekir. Bu nedenle “kayısı ne zaman yetişir?” sorusuna ılıman bölgelerde haziran, temmuz ve ağustos ayları boyunca kayısı hasadı devam eder şeklinde yanıt vermek mümkündür.

Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?

Kayısı yaz aylarının en çok tüketilen ve sevilen meyve çeşitleri arasındadır. Türkiye’de yaygın üretime de sahiptir. Özellikle sıcak iklimler kayısı yetiştiriciliği için uygundur. Bu nedenle, kayısı yetiştiriciliği Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu, Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri’nde yapılır. Kayısı yetiştiriciliğinin Türkiye’de yapılmadığı tek bölge ise Karadeniz Bölgesi’dir. Karadeniz’in iklim özellikleri kayısı tarımına uygun değildir.

Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?

Türkiye’de En Çok Kayısı Yetiştirilen Bölgeler

Türkiye kayısı yetiştiriciliğinde dünyada ilk sıralarda yer alır. Dünya’da kayısı üretiminin %10-15 oranı Türkiye’de gerçekleştirilir. Türkiye’de en fazla kayısı yetiştirilen yerler ise Doğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz’in doğusudur. En fazla kayısı il bazında Malatya’da yetiştirilir. Şehir kayısısı ile meşhurdur. Kentte tarım ürününün farklı cinsleri de yetiştirilir. Doğu Anadolu Bölgesi’nde Malatya haricinde Elazığ, Erzincan, Iğdır ve Kars kayısı yetiştiriciliği yapılan diğer iller olarak öne çıkar.

Akdeniz Bölgesi’nde en fazla kayısı yetiştirilen iller ise Mersin, Antakya, Antalya, Osmaniye olarak sıralanabilir. Sıcak iklim özellikleri gösteren bu şehirler kayısı tarımı için uygundur. İç Anadolu Bölgesi’nde ise Isparta, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Yozgat ve Sivas en fazla kayısı tarımı yapılan şehirler olarak öne çıkar.

Türkiye’de Ege ve Marmara Bölgeleri’nde de kayısı yetiştiriciliği yapılır. Ege Bölgesi’nde İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyon, Uşak gibi kentlerde kayısı tarımı mevcuttur. Marmara Bölgesi’nde ise Ege Bölgesi’ne göre daha az olmakla birlikte Çanakkale, Balıkesir, Bilecik, Tekirdağ şehirlerinde kayısı yetiştirilir. Türkiye genelinde en fazla kayısı yetiştirilen şehirleri ise şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Malatya
  • Elazığ
  • Mersin
  • Iğdır
  • Antalya

Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?

Kayısı Yetiştirmeye Uygun İklim Özellikleri

Türkiye’nin iklim özellikleri kayısı yetiştiriciliği için elverişlidir. Sıcak iklim özelliklerine sahip tüm bölgelerde kayısı tarımı yapılır. Sıcak yaz, düşük nem iklim özellikleri kayısı yetiştiriciliğine uygundur. Güneş alan sırt ve yamaç alanlar kayısı tarımı için yaygın olarak tercih edilir.

Malatya gibi düşük nem oranı, sıcak yaz havalarına sahip bölgelerde kayısı üretimi elbette çok daha fazladır. Özellikle düşük nem oranı kayısının olgunlaşması için önemlidir. Bu nedenle, Karadeniz gibi nem oranı yüksek bölgelerde kayısı tarımının yapılması zordur. Soğuk kış, ilkbahar donları da kayısının verimini ve kalitesini düşürür.

Siz de kayısı yetiştiriciliği için ihtiyacınız olan tarım zirai ürünleri Hektaş aracılığıyla temin edebilirsiniz. Ek takviyeler, zirai mücadele, tohum, gübreleme gibi farklı işlemler için ihtiyacınız olan ürünlere Hektaş kalitesiyle ulaşabilirsiniz.

Kaynaklar

1.https://isparta.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Faydal%C4%B1%20Bilgiler/%E2%80%8BBitkisel%20Yeti%C5%9Ftiricilik/Meyve%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi/Kay%C4%B1s%C4%B1%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf

2.https://malatya.tarimorman.gov.tr/Menu/17/Malatya-Kayisisi#:~:text=Bu%20b%C3%B6lgeler%3B%20Malatya%2C%20Elaz%C4%B1%C4%9F%2C,b%C3%B6lgelerin%20%C3%BCretimleri%20sofral%C4%B1k%20t%C3%BCketime%20y%C3%B6neliktir.

3.http://silifke.ziraatodasi.org.tr/kayisi-yetistiriciligi