Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?
Toprak analizine göre gübreleme işlemi, tarımsal üretim faaliyetlerinde ihtiyaç duyulan temel besin maddelerinin, toprağa ve bitki kullanımına hazır hale getirilmesinde verimliliği maksimuma çıkartmaya yardımcı olur. Gübre, tarımın en temel yapı taşlarından biridir. Bundan dolayı gübreleme işlemi, bilimsel verilere dayalı olarak hassasiyetle gerçekleştirilmesi gereken bir süreçtir.
Gübreleme işleminde en önemli husus, toprakta eksikliği olan bitkisel besin maddelerinin tespitinin yapılması ve gübreleme işleminin bu verilere göre doğru zamanda ve doğru biçimde uygulanmasıdır. Çünkü gübreleme işlemi için ideal zamanlama; işlemin yapılacağı toprağa, toprağın bulunduğu bölgenin iklim koşullarına ve yetiştirilen bitkinin yapısına göre değişiklik gösterebilir. Bu noktada tohumun çimlenmesi sırasında köklerin yeterli miktarda besin ile desteklenmesi esastır. Bu nedenle gübreleme işleminin zamanlamasının ve miktarının yanı sıra biçimi de önem kazanır.
Bütün bunlara bağlı olarak gübreleme işleminin tüm yönleriyle doğru bir şekilde uygulanması için toprak analizine göre gübreleme metoduna ihtiyaç duyulur. Toprak analizine göre gübreleme programı sürecinde doğru bir yol izlemek için toprağın, ekim zamanından en az bir buçuk ya da iki ay evvel toprak analizi ile incelenmesi gerekir.
Gübreleme Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gübreleme işlemi sonucunda toprağı en doğru şekilde kullanmak hem vakit ve zahmet tasarrufu sağlar hem de daha verimli mahsul elde etmenizi kolaylaştırır. Çiftçilerin gübreleme sırasında dikkat etmesi gereken hususlar arasında ön plana çıkanlar şunlardır:
- Kaliteli tohum kullanımı
- Etkili sulama metodu kullanmak
- Etkili toprak işleme metodu kullanmak
- Etkin ve doğru bir zirai mücadele uygulamak
- Toprak analiz sonuçlarına göre gübre tavsiyesi ışığında hareket etmek
Birçok çiftçi, toprak analiz işleminin maddi boyutunu göz önünde bulundurarak bu işlemden kaçınır. Ancak, bu yanlış bir düşüncedir çünkü toprak analizine göre gübre hesaplama yöntemini kullanarak daha az tohum ile daha verimli bir sonuç elde etmek mümkündür.
Toprak Analizi Neden Önemlidir?
Toprak analizi, doğru ve verimli bir gübreleme işlemi için son derece önemli işlevlere sahiptir. Toprak analizinin gübreleme için en önemli nitelikleri:
- Gereksiz gübreleme yapılmasının; fazla tohum ve para harcanmasının önüne geçer.
- Gereğinden fazla gübre kullanımını önleyerek toprağın ve bitkinin bundan zarar görmesini önler.
- İhtiyaç seviyesinin altında gübre kullanımını önleyerek verimsiz ve kalitesiz sonuçlar alınmasını önler.
- Doğru gübrenin kullanılmasını sağlayarak toprağın ve bitkinin en sağlıklı şekilde yanıt vermesini kolaylaştırır.
- Yetiştirilecek olan ürünlerin cinslerinin tayin edilmesine yardımcı olarak toprağa, tohuma ve iklime göre en doğru ürünlerin yetiştirilmesini sağlar.
Bunların yanı sıra toprak analizinin doğru sonuçlar vermesi, toprak örneğinin doğru biçimde incelenmesine bağlıdır. Bunun için toprağın derinden alınması, iki kilogram üzerinde toprak örneği alınması, toprağın temizlenip karıştırılması ve toprağın daha önce gübrelenmemiş ya da kireç dökülmemiş bölgelerden olması gibi hususlara özen göstermek gerekir.
Toprak Analizine Göre Tavsiye Verilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Toprak analizine göre tavsiye verilirken toprağın örneğinin doğru yerden ve doğru miktarda alınması kadar doğru biçimde alınması da önemlidir. Doğru bir gübreleme tavsiyesi için:
- Toprak örnekleri en az 20 cm derinlikten kürek yoluyla alınmalıdır.
- Elde edilen toprak örnekleri doğru kaplarda muhafaza edilmeli ve analiz sonuçlarının olumsuz etkilenmemesi sağlanmalıdır.
- Toprak örnekleri doğru biçimde etiketlenmelidir.
- Toprakların doldurulduğu naylon torbalara birkaç yerinden delik açılmalı ve toprağın hava alması sağlanmalıdır. Aksi durumda toprak, nemden dolayı parçalanacaktır ve analiz sonuçları etkilenecektir.
- Etiketler, toprağa mürekkep bulaşmaması adına kurşun kalem kullanılarak hazırlanmalıdır.
- Etiketler için doğru tanımlamalar yapılmalıdır. Farklı tarlalara ait toprak örnekleri arasında karışıklık olmaması için doğru ayrım yapılmalıdır.
Toprak analizlerine dayalı olarak gübreleme önerisi bu hassasiyetleri yerine getirerek sunmak, toprağın verimli ve sağlıklı biçimde incelenmesi için büyük öneme sahiptir.
Uluslararası alandaki deneyimi ve köklü geçmişiyle Türkiye’nin öncü kuruluşlarından olan Hektaş; güçlü altyapısı ve personel yapısı ile tarıma katkı sağlar. Gübreleme faaliyetleri, bitki koruma, besleme, tohum ve hayvan sağlığı alanında profesyonel çözümler için siz de Akıllı Tarımın Öncüsü Hektaş’ın ayrıcalıklı hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.