Bursa ili Orhangazi ilçesinde yer alan HEKTAŞ Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi alanında Türkiye’nin ilk dünyanın ise sayılı Ar-Ge Merkezleri arasında yerini almaktadır. Türkiye’deki ve yurt dışındaki seçkin üniversitelerin akademisyenlerinden de destek alınarak hayata geçirilen HEKTAŞ Tarımsal İnovasyon, Eğitim ve Deneyim Merkezi 607 dekarlık alana inşa edilen, tamamen dijitalleşmiş süreçlerle tarımsal verimliliği arttırmaya odaklanan tarım alanındaki en kapsamlı Ar-Ge tesisidir.
Bursa ili Orhangazi ilçesi sahip olduğu konum ve mikro klima iklimi sayesinde birçok meyve ve sebze çeşidinin, tarla bitkilerinin, tıbbi ve aromatik bitkilerin yetişmesine imkân sağlayan bir konumdadır. İznik gölüne sınır konumda olmasından dolayı deniz iklimi sayesinde kivi, blueberry, aronya, fındık gibi özel iklim koşulu ihtiyacı duyan çeşitlerin de kolaylıkla üretimi yapılabilmektedir. Aynı zamanda jeopolitik konumundan dolayı kara, hava ve deniz yolu ulaşımı ile Türkiye’nin her noktasına kolay ve hızlı ulaşılabilmesi açısından da önemli bir noktadadır.
Tesiste 407 dekarlık alanda tarımsal üretimi yapılan; taş ve yumuşak çekirdekli (şeftali, nektarin, zeytin, erik, kayısı, elma, armut, elma, Trabzon hurması), sert kabuklu (ceviz, badem, fındık) meyve ağaçları, tarla bitkileri (buğday, ayçiçeği, çeltik, mısır) tıbbi ve aromatik bitkiler (aronya, mavi yemiş, böğürtlen, ahududu, frenk üzümü, bektaşi üzümü, bal yemişi, şeker otu, limon otu) akıllı topraksız tarım serası (topraksız domates-kavun-karpuz-biber-hıyar), yapımı 2023’te tamamlanacak tropikal iklim serası (Muz, avokado, papaya, mango, passiflora, ejder meyvesi, ananas), robotik insansız dikey tarım merkezi, açık ve kapalı alan sebze üretim parselleri bulunmaktadır.
Dekar başına elde edilen ürün miktarı bütün çeşitlerde Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu başarıya her biri kendi alanında uzman olan teknik ekip sayesinde ulaşılmaktadır. Üretim, her alanda yenilikçi bir anlayış ile en son üretim teknik ve teknolojileri takip edilerek yapılmaktadır. Bu yeniliklerin Türk tarımına ve çiftçisine gösterilmesi, sürdürülebilir verime ulaşmalarını sağlamak amacıyla yılın her döneminde, Türkiye’nin her bölgesinden önder çiftçi ve sektör paydaşları yapılan organizasyonlar ile tesiste ağırlanmaktadır. Bu ziyaretlerde misafirlerimize farklı bitki besleme ve koruma, yetiştirme teknikleri hakkında aydınlatıcı sunumlar yapılmaktadır.
Merkezin, en önemli fonksiyonlarından biri Eğitim ve Deneyim kapsamında tarımdaki yenilikçi uygulamalar ile Türkiye’nin tarım üreticilerine ve HEKTAŞ müşterilerine farklı deneyimler sunulmasıdır. Tamamen dijitalleşmiş süreçlerle tarımsal verimliliği arttırmaya odaklanan Merkezde; tüm çalışmalar, tarımsal üretimdeki en yeni teknolojiler ve modern üretim teknikleri uygulamalı olarak tüm üreticiler, bayiler, akademisyenler ve öğrencilerle paylaşılmaktadır.
Tesiste yer alan “akıllı seralarda” blockchain alt yapısıyla üretim yapılmaktadır. Doğru tarım uygulamalarıyla ve ilaçlama programlarıyla sağlıklı ve kalıntısız ürünler elde edilerek ürünün blockchain teknolojisinin kullanıldığı Hektaş İzlenebilir Güvenli Gıda Platformu sayesinde tohumdan sofraya kadarki yolculuğu değiştirilemez bir şekilde kayıt altına alınmakta ve tüm bu süreçler dijital platformlar aracılığıyla son tüketiciye sunulmaktadır.
Tesis yüzde 100 faaliyete ulaştığında; içinde 407 dekarlık tarım arazisi, 140 yataklı misafirhanesi, alakart restoranı, tarım müzesi, faydalı böcek üretim merkezi, biyolojik ürün laboratuvarları, sosyal yaşam alanları, ürün işleme ve paketleme tesisi, soğuk hava deposu, idari binalar ve kapalı-açık otoparkı ile eğitim, üretim ve inovasyon faaliyetlerine devam edecektir.
HEKTAŞ olarak her zaman bu topraklar için üretmek için yola çıktık. 66 yılı aşkın tecrübemizle bugüne kadar tarımın tüm girdilerinde üreticilerimizin yanında olduk, onlar için çözümler geliştirdik, verimli odaklı ürünler ürettik. AR&GE odaklı vizyonumuzla fark yaratan projelere imza attık ve atmaya devam ediyoruz. Şimdi bu vizyonu daha da güçlendirme, yeniden harekete geçme zamanı. Hem çiftçimizi daha verimli üretim yapma yolunda desteklemek hem de ülkemizin gıdaya erişimini sürdürülebilir kılmak amacıyla bu kez Tarımda Verim Hareketi için yola çıktık. Türkiye’nin dört bir yanında ziraat mühendislerimizden oluşan destek ekiplerimizle üreticilerimizi tarlalarında ziyaret ediyor, daha verimli üretim için HEKTAŞ çözümlerimizi anlatıyoruz. Verimli Tarım Noktası olan bayilerimizle yeni ürün ve hizmetlerimizi en hızlı şekilde üreticilerimizle buluşturuyoruz. Ziyaret ettiğimiz üreticilerimizi alanında dünyanın sayılı tesislerinden biri olan HEKTAŞ Tarımsal İnovasyon Eğitim ve Deneyim Merkezi’nde misafir ederek iyi tarım çözümlerimizi uygulamalı olarak anlatıyor, sürdürülebilir verimliliğin kapılarını açıyoruz. Toprağımızı, çiftçimizi, ülkemizi güçlendirebilmek için #TarımdaVerimHareketi, çiftçimin bereketi!
Tarım sektöründeki tüm paydaşların, tedarik zincirindeki her bir ürünün topraktan sofraya kadarki yolculuğunun tüm aşamalarını izleyebilmelerini sağlayan İzlenebilir Güvenli Gıda Platformu ile blockchain teknolojisini tarımda uygulayan ilk şirket olduk. Seralardaki mahsullerin gelişimleri ve olası olumsuz durumları sensörler aracılığıyla uzaktan takip edebilmeyi, hızlı ve doğru müdahale ile verim kaybının önüne geçebilmeyi sağlayan platform, üreticilerin olumsuz koşullardan en az düzeyde etkilenmelerini sağlayarak, menfaatlerini koruyor.
Türkiye’nin her bölgesinden üreticileri, ziraat mühendislerini, zirai ilaç bayilerini ve paydaşlarımızı geçtiğimiz yıldan bu yana tesisimizde ağırlıyoruz. 5 binin üzerinde ziyaretçimize bitki korumadan bitki beslemeye, tohumdan hayvan sağlığına, çevre sağlığından akıllı tarım teknolojilerine kadar geniş bir yelpazedeki yenilikçi çözümlerimizi, vizyonumuzu ve tarımın geleceğini aktardığımız sunumlar gerçekleştirdik. Ziyaretçilerimizin yoğun ilgiyle karşıladıkları sunumlarda onların da sorularını dinledik ve problemlere birlikte çözüm üretirken ülkemiz ve üreticilerimiz için de yeni fırsatları beraber keşfettik.
Tarımsal Ar-Ge’de Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise sayılı merkezlerinden biri olan tesisimizi ziyaret eden üreticilerimize teknolojiyi, otomasyonu, yapay zekayı ve daha birçok yenilikçi ve verimliliği doğrudan etkileyen faktörü yerinde keşfetmelerini amaçlıyoruz.
Her faaliyetimizin odak noktasında hem üreticilerimiz hem ülke ekonomimize katkı sağlamak var. Bu katkıyı sağlamak için de kadın üreticilerimize büyük önem veriyoruz. Gelişimi, yeniliği, sürdürülebilirliği ve verimliliği tüm üreticilerimizle kenetlenerek sağlayabileceğimize inanıyor ve kadın üreticilerimizi eğitim faaliyetleri düzenliyoruz.
Üreticilerimize yenilikçi çözümlerimizi anlatırken her zaman önce güvenlik diyoruz ve bu bağlamda gerçekleştirilen tesis ziyaretlerinde, görevli personelimizin rutin iş akışında iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine uyarak gerçekleştirdiği faaliyetlerin üreticilerimiz tarafından yerinde deneyimlenmesini amaçlıyoruz.
Akıllı Tarım Teknolojilerini, sürdürülebilirliği, yenilikçi çözümleri ve benzeri birçok kavramı üreticilerimiz için soyut bir karmaşadan çıkararak somut bir gerçekliğe dönüştürmek bizim için deneyim kelimesinin tam karşılığı. Bugüne kadar 5 binin üzerinde üreticimize sunduğumuz bu deneyimi 5 yılda toplam 25 bin üreticimize de yaşatmayı hedefliyoruz. Böylece ülkemizin tarımsal anlamda geleceğini garanti altına alacak kuşaklar yetiştirme hedefimize her gün bir adım daha yaklaşıyoruz.