Şeker Pancarında Yabancı Ot Mücadelesi
Ülkemiz, şeker pancarı yetiştirmek için elverişli iklim koşullarına sahiptir. Yeterli yağış aldığında ve bakımı düzenli yapıldığında şeker pancarından yüksek verim alınabilir. Şeker pancarı yetiştirilirken temel bakım aşamalarının yanı sıra yabancı otların kontrol altında tutulması büyük önem taşır. Şeker pancarına zarar verebilecek yabancı otların kontrol edilmemesi durumunda çiftçi ekonomik anlamda büyük zararlara uğrayabilir. Şeker pancarının en verimli şekilde gelişebilmesi, bitkinin kökünün ve kendisinin çevresel etkenler tarafından en az düzeyde zarara uğramasına bağlıdır. Örneğin şeker pancarı gibi ürünlerde sık görülebilen yabancı otların ihmal edilmemesi, belirli aralıklar ile temizleniyor olması gerekir. Peki şeker pancarı yabancı ot mücadelesi ne şekilde verilmeli?
Şeker Pancarı Yabancı Otlara Maruz Kaldığında Ne Yapılmalı?
Eğer şeker pancarlarınızda yabancı ot problemi ile karşı karşıyaysanız, bu duruma uygun bir tarım ilacı kullanmalısınız. Özellikle bu durumu erken tespit ettiyseniz probleminizi daha hızlı bir şekilde çözebilirsiniz. Şeker pancarı yabancı ot ilacının hazırlanması ve uygulanması aşamalarında bilinmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Su ile karıştırılan şeker pancarı yabancı ot ilacı, şeker pancarlarının üzerine gerekli araçlar yardımı ile püskürtülerek uygulanır.
Şeker pancarı yabancı ot ilacı kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri uygulanan ilacın miktarıdır. Mineral ve besleyicilik açısından pek de zengin olmayan topraklarda şeker pancarı ot ilacının fazla miktarda kullanımı toprağa daha zararlı hale gelecektir. Şeker pancarı yabancı ot ilacının dozu ve kullanım şekli; yabancı otların miktarı ve yabancı otların gelişimleri gibi faktörlere göre değişkenlik gösterebilir. Şeker pancarı yabancı ot ilacı en uygun zamanda ve en uygun dozda uygulandığında şeker pancarlarınızı 2 3 ay gibi bir süre koruyor olacaktır.
Erken müdahale, diğer tarım ilacı uygulamalarında olduğu gibi şeker pancarı yabancı ot ilacı kullanımında da işinizi en çok kolaylaştıran durum olacaktır. Yabancı otların iki yapraklı olduğu erken dönemlerde şeker pancarı yabancı ot ilacı uygulandığında sorununuzu fazla yayılmadan kısa sürede çözebilirsiniz. Ayrıca şeker pancarı yabancı ot ilacı, diğer tarım ilaçlarında da olduğu gibi günün daha serin saatlerinde uygulanmalıdır. Bu ilaç uygulaması için sabahın erken saatlerini veya akşam saatlerini tercih edebilirsiniz. Şeker pancarı yabancı ot ilacı uyguladığınız gün yağmur yağma ihtimali olmamasına dikkat etmelisiniz. İlaçlamadan hemen sonra yağan yağmur, ilacınızın şeker pancarlarına nüfuz etmesini engelleyerek direkt olarak toprağa karışmasına yol açacak ve size bir yarar sağlamadığı gibi toprağınıza zarar veriyor olacaktır.