Sebzede Yaprak Biti, Beyaz Sinek, Yaprak Kurdu
Sebzede Yaprak Biti, Beyaz Sinek ve Yaprak Kurdu ile Mücadele
Sebze yetiştirirken en sık karşılan sorunlardan bazıları yaprak biti, beyaz sinek ve yaprak kurdu istilasıdır. Böyle durumlarda yaprak biti nasıl yok edilir, beyaz sinekle mücadele nasıl yürütülmeli, gibi soruların yanıtlarına ulaşabilmek çok önemli. Ancak bunların öncesinde sebzeler için zararlı olan yaprak biti, beyaz sinek ve yaprak kurdu hangi özelliklere sahiptir ve bunların yaşam alanları nelerdir sorularına cevap bulmalısınız.
Yaprak Biti Nedir?
Yaprak biti, yeşil bit ve yaprak kurdu olarak da bilinir ve genellikle 1,5–3 mm boyundadır. Bu küçük böcekler armut görünümünü andıracak biçimdedirler. Yumurtaları ise parlak siyah renkte olup oval biçimdedir. Bunlar da ortalama 0,5 mm uzunluğundadır. Yaprak kurdu, koloni halinde yaşamayı sever. Kış mevsimini meyve ağaçlarının dal ve sürgünlerinin üzerine bıraktığı yumurta döneminde geçirirler ve bitkilerin sağlığını olumsuz etkilerler. Yaprak kurdu, yerleştiği bitkinin yaprak ve sürgünlerinin kuruyup solmasına neden olur. Bazı ağaç türlerinin odunsu bölümlerine urlar oluşturur. Bu canlıların pamuklu yaprak biti gibi farklı türlerine de rastlayabilirsiniz.
Yaprak Biti İnsana Bulaşır Mı?
Bir bitki türü olan yaprak biti, koloniler halinde oldukça hızlı yayılan bir canlıdır. Bulundukları ortamdaki mobilya gibi eşyaların üzerine yayılabilen bu canlı, insanlarla temasa geçtiğinde veya elbiselerin üzerine bulaştığında kaşıntı ve çeşitli alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Astım ve bronşit sorunu olan insanlarda solunum güçlüğüne neden olabilir. Akciğerlere de ulaşabildiği için oldukça tehlikelidir. Sağlık üzerindeki olumsuz etkilerden kalıcı olarak kurtulmak için ilaçlı mücadelenin önemi büyüktür.
Yaprak Biti Nasıl Yok Edilir, Nasıl Önüne Geçilir?
Yaprak kurdu ile mücadele sürecinde ilaç desteğine ihtiyaç vardır. Bu açıdan çok sayıda ilaç karşınıza çıkabilir. Dimethoate, Malathion ve Thiacloprid, yaprak biti ilacı isimleri için sadece birkaç örnek. Ancak her ilaç, her mevsimde kullanılamıyor. Ayrıca ilaçların dozu ve kullanım zamanları bitkilerin türlerine ve çiçek açma dönemlerine göre de farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle ilaç seçiminde farklı alternatiflere yönelmeniz gerekebilir. Bitkinizin türüne ve özelliklerine göre bu tür ilaçları kullanırsanız yaprak kurdu sorununu önlemiş olursunuz.
Beyaz Sinek Nedir?
Erişkin beyaz sinekler, yaklaşık 1 mm boyundadır ve beyaz renktedir. Bu canlıların yumurtaları kısa bir sap aracılığıyla yaprağın alt epidermisine tutunur. Yumurtadan yeni çıkan larvalar, beyaz – sarı renkte ve şeffaf görünümdedir. Bu larvalar, tıpkı yaprak kurdu gibi oval yapılı ve hareketli durumdadır.
Beyaz Sinekle Biyolojik Mücadele
Sebzelerde görülen tür, sera beyaz sineği olarak da bilinir. Bu canlılar, bitkilerin özsuyu ile beslenerek bitkileri zayıflatır. Bitkilerde kuruma ve solma evresi başlar. Hem erişkin hem de larva koloniler, özel bir madde salgılayarak bitkinin gözeneklerinin tıkanmasına neden olur. Bu süreç devam ederse bitki fotosentez yapamaz ve ciddi hasara uğrayarak ölür. Bu nedenle beyaz sinek biyolojik mücadele süreci, bitkinin sağlığı için çok önemlidir. Bu açıdan, bitkilerin çevresine sinekleri yakalayabilmek için tuzaklar kurulur. Bu tuzaklar, yapışkan levhalardır. Tuzaklar kirlendikçe yenileriyle değiştirebilirsiniz.
Beyaz Sinek İlacı Tavsiyelerimiz
Kimyasal mücadelede Tarım Bakanlığı tarafından onaylanmış Acetamiprid, Chlorpyrifos ethyl ve Cypermethrin gibi ilaçlar kullanılır. Bu ilaçların da kullanım zamanı ve dozu bitki türlerine göre farklılık gösterebilir. Sebzede beyaz sinek ilacı seçenekleri, birbirine yakın bitki türlerinde kullanılır. Örneğin salatalıkta beyaz sinek ilacı ve domates beyaz sinek ilacı birbirine benzer ilaçlar olup dozları da birbirine yakındır. Pamukta beyaz sinek ilaçları ve çiçeklerde beyaz sinek ilacı ise daha farklı ilaçlar ve dozlar gerektirir.