Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Pamuk zararlıları ve pamuk hastalıkları günümüzde birçok alanda farklı amaçlarla kullanılan bu bitkinin gelişimini ve verimini doğrudan etkiler. Yılın belirli zamanlarında ekilen ve hasat edilen pamuk bitkisinden oluşan pamuk; tekstilden, yağ ve kimya sanayisine kadar pek çok alanda kullanılır. Yeni nesil teknolojilerle beraber pamuk yetiştiriciliğinde verimi artıran uygulamalar ve araçlar çiftçiler tarafından sıklıkla tercih edilir. Fakat bazı hastalıklar ve zararlılar pamuk bitkisine zarar vererek verimi düşürebilir. Hektaş bitki koruma ürünleri sayesinde pamuk bitkinizi zararlılardan ve hastalıklardan kolayca koruyabilirsiniz.
Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?
Pamuk zararlıları ve hastalıkları ile mücadele edebilmek için farklı yöntemler kullanılır. Çiftçilerin büyük bir bölümü zirai tarım ilaçlarına başvurur. Tarım ilaçlarının zararlıları öldürürken tarlaya ve çevreye zarar verdiği düşünülür. Ancak modern kimya ve ziraat teknolojileri sayesinde tarım ilaçları sadece belirli bir alana etki edebilecek şekilde üretilir. Bu sayede tarım ilaçları uygulandıkları alanlardaki zararlıları yok ederken bitkiye, tarlaya ya da çevreye zarar vermez. Pamuk bitkisinin verimini düşüren, sağlığını kötü şartlara sürükleyen zararlı organizmalar ve hastalıklar için Hektaş bitki koruma ürünlerini kullanabilirsiniz. Pamuk bitkilerinde ortaya çıkabilecek birçok hastalık ve zararlı organizma oluşumu için Hektaş bitki koruma ürünleri bulunur.
Pamukta Sıkça Görülen Zararlılar
Zararlılar ya da zararlı organizmalar, tarım uygulamalarının verimini düşüren sebepler arasında yer alır. Pamuk bitkisinde ortaya çıkan zararlı organizmalar zamanla bitkiyi tüketir. Bir bitkide çıkan zararlı organizma diğer bitkilere de bulaşarak bütün tarlanızı heba edebilir. Bazı zararlı organizmalar kullanılan tarım ilaçlarına bağışıklık geliştirerek yaşamaya devam eder. Bunun gibi sorunları engelleyebilmek için etkili ve modern tarım ilaçları kullanmalısınız. Hektaş bitki koruma ürünleri sayesinde zararlı organizmaları pamuk tarlanızdan uzak tutabilirsiniz.
1 – Pamuk Yaprakbiti
Bitki özsuyunu tüketir ve fumajin oluşmasına neden olur. Yaprak bitlerinden Hektaş’ın HEKPLAN 20, HEKTAŞ GREDİ® ve HEKTHİON 65 EM ürünleri ile kurtulabilirsiniz. Yaprak bitleri 700’den fazla bitkiye saldıran ve boyutları 0,9 mm – 1,9 mm arasında değişebilen antenli böceklere verilen isimdir. Latince isimleri ise Aphis gossypii şeklindedir. Birçok bitkiye saldırarak verimin düşmesine yol açan yaprak bitleri pamuk bitkilerinde de zarara yol açar. Yetkili zirai ilaç bayilerinden alacağınız uygun HEKTAŞ bitki koruma ilaçları sayesinde yaprak bitlerini pamuk tarlanızdan uzak tutabilirsiniz.
2 – Tütün Tripsi
Yaprakların alt tarafında yaşayan tütün tripsi (thrips) pamuk bitkilerinin yaprak, çiçek ve pamuk taraklarına zarar verir. Tarakların dökülmesi, şekilsiz meyve oluşumuna neden olur ve verim kaybı yaratır. Tütün tripsi canlılarının tükettiği alanlar bir süre sonra gümüş rengine bürünür. Tütün tripsi zararlısının Latince ismi Thrips tabaci şeklindedir. Hızlı bir şekilde üreyerek tarlalara büyük zarar veren tütün tripsi istilasından bölgenizdeki zirai ilaç bayilerinden alacağınız faydalı HEKTAŞ ürünleri sayesinde kurtulabilirsiniz.
3 – Pamuk Yaprak Pireleri
Pamuk bitkilerinde yaprak pireleri yaprakların alt kısmından bitkinin öz suyunu emer. Aynı zamanda bitki bünyesine zehirli salgılar da bırakır. Yaprak pirelerinin emdiği bölgeler rengini kaybeder ve sararır. Yapraklar sonra kızarır ve sertleşerek kıvrılır. Yapraklar ve taraklar gövdeden koparak düşer. Pamukta görülen yaprak pireleri üretimin belirgin bir şekilde düşmesine yol açar. Pamuk bitkilerinizi Latince ismi Empoasca Cicadellidae olan yaprak pirelerinden korumak için bölgenizdeki HEKTAŞ bayilerinden alacağınız Melinois ve Hekplan ilacını güvenle kullanabilirsiniz.
4 – Kırmızı Örümcekler
Yaprak altlarında barınan bu zararlılar pamuk bitkilerinin yapraklarının, taraklarının ve kozalarının dökülmesine yol açar. Kırmızı örümcekler pamuk bitkilerinin her bölümünde barınabilse de genel olarak kuvvetli ve genç yaprakları tercih eder. Kırmızı örümcekler bu yaprakların altında barınarak yapraklardaki klorofil yapısının zarar görmesine yol açar. Bununla beraber yaprak kızarır ve vakti gelmeden önce dökülür. Tedbir alınmadığında daha da yayılarak çiçek ve tarakların dökülmesine, kozaların küçük kalmasına yol açar. Latince ismi Tetranychus cinnabarinus ve tetranychus urticae olan kırmızı örümceklerden tamamen kurtulmak için HEKTAŞ’ın TWISTER® 5 EC ilacını kullanabilirsiniz.
5 – Tütün Beyazsineği
Bitkinin öz suyunu tüketen tütün beyazsineği zararlısı birçok tarım ilacına bağışıklık geliştirmiş durumdadır. Birçok farklı mahsül çeşidinde görülen tütün beyazsineği pamuk bitkisine iki farklı şekilde saldırır. İlk olarak tütün beyazsineği larvalarını büyütmek için proteine ihtiyaç duyar, bunu sağlamak için ise pamuk bitkisinin öz suyunu kullanır. Latince ismi Bemisia tabaci olan tütün beyazsineği aynı zamanda pamuk bitkilerinde fumajin oluşumuna da yol açar. Tütün beyazsineği saprofit mantarların oluşmasına yol açar ve böylece fumajin oluşur. Popülasyonun yoğun olduğu durumlarda fumajin bütün pamuk bitkisini kaplayarak bitkinin siyah bir görüntüye bürünmesine, fotosentez yapamamasına yol açar. Tütün beyazsineği zararlısından kurtulabilmek için Hektaş’ın
Pamukta Sıkça Görülen Hastalıklar
Pamuk bitkilerinde sezonun farklı dönemlerinde çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar birçok farklı nedenden dolayı oluşmuş olabilir. Pamuk bitkilerini istila eden zararlılar çoğu zaman bitki köklerini zayıflatarak hastalıkların artmasına ve hasadın düşmesine yol açar.
Pamuk Verticillium Solgunluğu
Toprak kökenli fungus etmeninden kaynaklanan Verticillium solgunluğu pamuk bitkisinde yaprakların sararması ile başlar. Sonrasında bitki boyu kısalır, koza sayısında azalma görülür ve oluşan kozalar küçük kalır. Verticillium solgunluğu hastalığı pamuk bitkilerini genel olarak hızlı bir şekilde öldürür. Verticillium solgunluğu hastalığına yakalanmış pamuk bitkisinin gövdesi ikiye ayrıldığında gövde dokusunda kahverengi dokuların oluştuğu görülebilir. Verticillium solgunluğuna yol açan fungus toprakta veya bitki kalıntılarında 10 yıl boyunca yaşayabilir. Latince ismi Verticillium Dahliae şeklindedir.
Pamuk Yabancı Otları
Yabancı otlar her türlü tarımsal faaliyette üretimi etkileyen faktörler arasında yer alır. Doğal ortamda çalışıyor olmanın en büyük dezavantajlarından birisi olan yabancı otlar pamuk bitkilerine de büyük oranda zarar verir. Yaşayabilmek ve pamuk üretebilmek için belirli oranlarda güneş, nem ve suya ihtiyaç duyan pamuk bitkisi yabancı otlara karşı oldukça hassastır. Yabancı otlar asıl bitkinin büyümek için ihtiyaç duyduğu besini tüketir. Bu durum ana bitkinin yetersiz beslenmesine yol açabilir. Buna bağlı olarak bitkide verim ve gelişme hızı düşüş gösterir. Ancak tarım ilaçları sayesinde yabancı otların oluşumu engellenebilir. Yabancı otları öldüren ilaçların toprağın yapısına ve ana bitkiye zarar verip vermediği yaygın olarak merak edilen bir konudur. Söz konusu yabancı ot ilaçları uygulandıkları bölgedeki yabancı otları öldürürken, toprak yapısına, besinlere ve ana bitkiye zarar vermez.
1 – Kanyaş (Geliç)
Buğdaygiller ailesine ait olan Kanyaş (Geliç) yabancı otunun Latince ismi Sorghum halepense şeklindedir. Güçlü bir yapıya sahip olan Kanyaş otunun boyu 1-2 m arasında değişir. Nisan ayında ortaya çıkmaya başlayan Geliç (Kanyaş) otunun rekabet gücü oldukça yüksektir. Pamuk bitkilerinin beslenmesini ve gelişmesini zorlaştıran Kanyaş otundan kurtulmak için bölgenizdeki tarım ilaçları bayisinden Formula Super
2 – Domuz Pıtrağı
Uçları içe dönük dikenlerini pamuklara yapıştırarak pamuklara zarar veren domuz pıtrağı yabancı otunun Latince ismi Xanthium strumarium şeklindedir. Bir metreye kadar uzayabilen bu otun gövdesi kısa tüylerle kaplıdır. Çengel şekline benzeyen pürüzlü ve sert dikenlerini pamuklara yapıştırarak formlarının bozulmasına yol açar. Domuz pıtrağından kurtulmak için Knock out ilaçlaması Hasat sonrasında veya ekim öncesinde yapılmalıdır.