Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Pamuk, ebegümecigiller familyasına ait çok yıllık tropik bitkidir. Toprak altında 180 cm kadar kökü olan pamuğun boyu 80-120 cm arasında değişir. Tekstil sektöründe ve bitkisel yağ üretiminde kullanılan pamuk ne zaman ekilir ve hasat edilir öğrenilerek verim artırılabilir.

Genetik saflığı yüksek olan, havı alınmış ve dolgun tohumlar seçilerek ekim yapılması yüksek verim alınmasını sağlar. Pamuk yetiştirilecek bölgenin nem oranı, toprak türü, hava sıcaklığı, gün ışığı ve yağış miktarı önemlidir. Pamuk ekimi yapılacak toprak alüvyal, su tutma ve geçirgenliği yüksek, kolay işlenebilen bir yapıya sahip olmalıdır. Aynı zamanda pH değeri 6.7-7.5 aralığında, tuz oranı düşük ve derin olması da diğer gereklilikler arasındadır. Pamuk yetiştirilirken mutlaka ekim nöbeti yapılır. Ekim nöbetinde tercih edilen bitkiler mısır, yer fıstığı, patates, hububat ürünleri, yem ekinleri, çeltik ve baklagillerdir.

Pamuk Ne Zaman Ekilir?

İlkbahar aylarında pamuk ekimi yapılır. Nisan ayının ikinci yarısında başlayan pamuk ekimi mayıs ayı sonuna kadar tamamlanır. Tüm koşulların sağlandığı ve ekimin yapıldığı pamuk, ağustos-ekim aylarında hasat edilir.

Pamuk Ekiminde Toprak ve Hava Sıcaklığı Nasıl Olmalı?

Verimli pamuk yetiştiriciliği için ekim yapılmadan önce koşulların uygun olması gerekir. Nisan ayında ekimine başlanan pamuk, sıcak iklim bitkisidir ve bu nedenle de don olayları görülen bölgelerde yetişmez. Pamuk ekim zamanı toprak sıcaklığının 15 derece ve üzeri olduğu dönemlerdir.

Pamuk Kaç Ayda Yetişir?

Ortalama 110 gün ile 150 gün içerisinde yetişen pamuk, mibzer yardımı ile sıra arası 60-80 cm sıra üzeri 4-7 cm mesafeye ekilir. Ortalama 3 ila 6 kg çeşide ve tarla koşullarına göre tohum kullanılır. Dekar başına 5-6 kg pamuk tohumu yeterlidir. 4-5 cm derinliğinde ekilen pamuk tohumları çimlenmesinin gecikmemesi için fazla derine ekilmez.

Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Pamuk Ne Zaman Toplanır?

İlkbahar ayları olan pamuk ekim zamanı pamuk kozalarının 120-150 gün arasında çeşide ve hava şartlarına bağlı olmakla beraber olgunlaşır. Sonbahar aylarında başlanan hasat ülkemizde eylül – ekim aylarında yapılır. Sulama ve ekim dönemlerine göre pamuk hasadında zaman farklılığı görülebilir.

Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Pamuk Ekiminde Öne Çıkanlar

Toprağı ekimden önce 25-30 cm derinliğinde sürerek ekime hazırlamak gerekmektedir. Yapılan bu derin sürüm ile toprağın havalanması ve yabani bitkilerden arınması sağlanır. Derin köklü yabani bitkilerin toprağa karışması ile organik bir yapıya kavuşan toprak, pamuk için daha verimlidir ve su tutma kapasitesi de yüksektir. Pamuk bitkisi, nemli ve sıcak bölgelerde yetişir ve uygun hava sıcaklığı 21 – 37 derece olmalıdır. Yüksek sıcaklıklarda bölgedeki nem seviyesine göre pamuk bitkisi 43 derece sıcaklığa kadar zarar görmeden dayanabilir. Pamuğun olgunlaşma döneminde ve hasat zamanında sık yağış alması da verim için önemlidir.

Tohumun ekim derinliği toprağın hafif ve ağır olması ile de ilgilidir. Hafif topraklarda tohum çabuk hav kaybına uğradığı için derine ekim yapılır. Ağır topraklarda derine ekim yapılmaz. Doğru zaman ve sıcaklıkta ekilen pamuk tohumlarının çimlenmesi 10-15 gün içinde gerçekleşir. Pamuğun ilk ve son suyunun vaktinde verilmesi çok önemlidir. Bitkinin çabuk geliştiği ilk ekim evresinde sulama önemlidir. Yapılan sulamalar pamuğun kozasını besleyecek kadar olmalıdır.

Elle yapılan hasat 2-3 kez tekrarlanır. Açılan koza oranı %60’ı geçmiş ise ilk el hasadına başlanabilir. İkinci el hasadı ekim ayı içerisinde yapılır. Hasadın elle toplanması zahmetlidir ve ekonomik değildir. Pamuk hasadında makine kullanılması zaman ve iş gücü tasarrufu sağlar. Hasat makinesi pamuğu bitkiden sıyırarak kozaları toplar. Tarladan toplanan pamuğun bu haline kütlü yani çekirdekli pamuk denir. Pamuk liflerinin çekirdeklerinden ve yabancı cisimlerden hızlıca ayrılmasına yardım eden çırçır makinelerinin kullanılması gereklidir. Çırçır makinesi ile pamuk lifi ve çiğit elde edilir. Siz de bitki koruma, ekim, tohum ve hayvan sağlığı konularında Hektaş aracılığıyla daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.