Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone

Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone

Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone

Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone

Dronelar, yeni teknolojilerle donatılmış tarım robotlarına eşlik eden en yeni üyeler. Havadan görüntüleme imkanı sunan bu minik cihazlar sayesinde bitkileri büyüme evresinde gözlemlemek, ihtiyaçlarını buna göre belirlemek ve hatta ekimden hasada kadar birçok faaliyeti sürdürmek oldukça kolay hale geliyor

Tüm dünyada yaygın bir şekilde kullanılan dronelar her ne kadar ismini son yıllarda daha çok duyurmuş olsa da aslında 120 yıllık bir geçmişe sahip. İlk olarak askeri hedeflere uygun olarak geliştirildiler. Ancak geçen zaman içerisinde değişen boyutları ve özellikleri ile çok sayıda sektörün de ilgisini çeker hale geldiler. Kendilerine has dev bir ekonomi yaratma noktasında emin adımlarla ilerleyen drone teknolojisi, günümüzde kullanım alanlarını giderek genişletiyor.

Bu alanlardan bazılarını; acil durumlarda ihtiyaç bölgesine oldukça hızlı şekilde erişip ilaç ve aşı gibi hayati öneme sahip ürünleri sahiplerine ulaştırmaları, kargoların nakliyesi, yangın bölgelerine su taşınması ve vahşi doğaya dair gözlemler olarak sıralamak mümkün. Ayrıca televizyon ve fotoğrafçılık alanında da vazgeçilmezler arasına giren bu cihazlar; trafik yoğunluğunun belirlenmesi, alternatif yollar hakkında bilgi verilmesi ve hatalı sürücülerin tespitinde kritik role sahip. Tarım ise yavaş ama sağlam adımlarla ilerledikleri en kritik sektörlerden.

Tarımın yeni gözdesi

Gözlem yetenekleri ve taşımacılık konusunda sağladığı avantajlarla tarım sektörünün gözdesi olan drone teknolojisi, hassas tarım pratiklerinin giderek önem kazandığı günümüzde önemli bir yere sahip. Hektarlarca tarım arazisini kısa bir sürede tarayıp haritalandırabilen dronelar, çektikleri fotoğraflarla üreticileri bilgilendirebiliyor. Topraktaki nem oranı tespiti, ürün izleme, ekim yapma, ilaçlama gibi uygulamalarla da tarımda verimliliği arttırıyor. Üreticiler ise tarımsal faaliyetler için en uygun yol haritasını buna göre hazırlama olanağına kavuşuyor.

Örneğin Maxwell Innovations firmasının geliştirdiği dronelar, tarım alanındaki bitkilerin stres seviyelerini ölçmek gibi seçenekler sunuyor. Tarım arazilerinin üzerinde uçan insansız hava aracı, belirli kızılötesi ışınımlarda gözlem yaparak bitkinin sağlık seviyesini ölçerek su veya gübre ihtiyacının tespit edilmesini sağlıyor. The Hornet Drone ise tarım arazilerindeki bitkilerle ilgili havadan topladığı bilgileri üreticilere bildirim olarak gönderiyor. Üreticiye düşen ise elindeki verilerle üretim planlaması yapmak oluyor.

Havadan ekim de ilaçlama da mümkün

Drone teknolojisi, gözlem yeteneğinin dışında farklı özellikleriyle de tarımda yeniliklere imza atıyor. Tarlaya havadan tohum ekimi bu yeniliklerden biri. Dünyanın önde gelen drone üreticilerinden Çinli DJI firmasının 8 pervaneli tasarıma sahip yeni droneu Agras, üzerinde yer alan püskürtme ağızları ile tarım alanları üzerinde tohum ekimi yapabiliyor. Ayrıca sensörleri aracılığıyla en iyi ekim yüksekliğini tespit edip, uygulamayı otomatik olarak gerçekleştiriyor.

Hektarlarca tarım arazisini kısa bir sürede tarayıp haritalandırabilen dronelar, çektikleri fotoğraflarla üreticileri bilgilendirebiliyor. Üreticiler ise tarımsal faaliyetler için en uygun yol haritasını buna göre hazırlama olanağına kavuşuyor.

Zamandan ve üründen tasarruf

Tarımsal üretimde önemli noktalardan biri olan bitki koruma uygulamaları konusunda da aktif rol alan dronelar, geniş tarım alanlarında hızlı ve etkin bir şekilde zirai ilaçlama yapma imkânı sunuyor. Arazileri seri şekilde tarayan drone ekibi gelişigüzel bir uygulama da yapmıyor; yalnızca hastalık ve zararlıların yoğun olduğu bölgeleri ilaçlıyor. Bu yolla üreticilerin zamandan ve üründen tasarruf etmesi sağlanıyor.

10 kg taşıma kapasitesi ile 10 dakika içerisinde 2 bin ila 4 bin metrekarelik alanda ilaçlama yapabilen DJI’nın MG-1 isimli droneu bu alandaki en dikkat çeken araçlar arasında. Hatta taşıma kapasitesi ile sadece ilaçlama değil sulama da yapabiliyor. Optim firması ve Japonya’daki Saga Üniversitesi iş birliği ile yürütülen proje kapsamında geliştirilen Agri Drone
isimli insansız hava aracı da henüz test aşamasında olmasına rağmen şimdiden 50 farklı tür zararlının imhasında etkili bir biçimde çalışıyor. Agri Drone’nun gelecek yıllarda Japonya’da patates ve soya bitkilerinin korunması için devreye girmesi bekleniyor.

Tüm süreçlere dahil olacak

Pek çok özelliğiyle tarım sektörüne hizmet veren dronelar bugünlerde hasat sonrası uygulamaları da hizmet skalasına eklemeye hazırlanıyor. Çin’de faaliyet gösteren çevrimiçi perakende firması JD.com tarafından geliştirilen yeni drone tarım alanları ve kent merkezleri arasındaki taşımacılık faaliyetlerini üstlenecek. 1 tonun üzerinde ağırlık taşıyabilen bu droneların ürünleri bozulmadan hızlı bir şekilde sahiplerine ulaştırarak, tarımsal pazarlama alanında da kendilerine yer açması hedefleniyor.

Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone

Droneların Tarımda Kullanımı

  • Toprak ve Alan Analizi: Hassas 3 boyutlu haritalar oluşturarak, toprak analizleriyle ekim sürecini planlamada rol oynuyor.
  • Ekim: Ekim yapabilme özelliği ile maliyetler azalıyor.
  • Bitki Koruma: Zirai ilaçlama özelliğine sahip dronelar geleneksel yöntemlere göre 5 kat hızlı.
  • Ürün Takibi: Ürünler gerçek zamanlı izlenip, verimlilik değerlendirmesi yapılabiliyor.
  • Sulama: Sensörler sayesinde nem oranı takip edilerek sulama yapılabiliyor.
  • Bitki Sağlığı Değerlendirmesi: Kızılötesi ışınlarla ürünleri tarama özelliği ile bitkideki değişimler ve hastalıklar takip ediliyor.