Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mısır yetiştiriciliği, Türkiye tarım arazilerinde buğday ve çeltik ürünlerinden sonra en çok gerçekleştirilen tarımsal üretim aktivitesidir. Ülkemiz toprakları mısır tarımına oldukça uygundur ve pek çok bölgede yetiştirilir. Mısırda doğru sulama, hastalıklarla mücadele ve doğru gübreleme gibi hususlar eksiksiz bir şekilde gerçekleştirildiğinde büyük bir verim elde edilebilir. Mısırın ülkemiz sınırları içerisinde kullanımı oldukça geniştir. İnsan besini olmasının yanı sıra hayvan besiciliğinde ve hatta yağ ve nişasta üretimi gibi endüstriyel alanlarda dahi mısır kullanılmaktadır. Mısırın yalnızca meyvesinden değil, tümünden faydalanmak mümkün olduğundan çiftçilerimiz için oldukça değerlidir. Şimdi aşağıdaki başlıkları inceleyerek genel hatlarıyla mısır yetiştiriciliğinin en önemli konuları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Mısır Nasıl Yetiştirilir? Mısır Hangi Bölgede Yetişir?

Ülkemizde mısır en çok Akdeniz bölgesinde yetiştiriliyor. Akdeniz’i ise sırasıyla Karadeniz, Marmara ve Ege takip ediyor. Mısır bitkisi çok özel toprak niteliklerine ihtiyaç duymasa da maksimum verim için organik madde açısından zengin, derin, su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda mısır tarımı çok daha başarılı oluyor.

Mısır Yetiştiriciliğine Dair Tüm Detaylar

Mısır yetiştiriciliğinde mutlaka bilinmesi gereken pek çok kritik husus bulunuyor. Mısıra uygun toprak şekli, mısırın ekim ve hasat zamanı, mısırda sıkça görülen zararlılar ve mısırın sulama sıklığı gibi pek çok konu çiftçilerimizin mısırdan elde edeceği verimi doğrudan etkiliyor. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek mısır yetiştiriciliği hakkında daha spesifik bilgiler edinebilir ve ayrıca Hektaş Blog’da yer alan diğer mısır yetiştiriciliği içerikleri sayesinde bilgi haznenizi geliştirebilirsiniz.

Mısır Hangi İklimde Yetişir? Ne Zaman Ekilir?

Mısır, sıcak iklimi seven bir bitkidir. Mısırın ilk ekim zamanında ihtiyaç duyduğu ortalama toprak sıcaklığı 10 derecedir. Mısır yetiştirmek için ideal olan hava sıcaklığı ise 22 – 34 derecedir. Mısır bitkisinin gelişiminde gündüz ve gece sıcaklıklarının tutarlı olması çok önemlidir. Gündüz ve gece ciddi sıcaklık farkı olan iklimlerde mısırın verimi azalmaktadır. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, mısır tohumu ne zaman ekilir isimli içeriğimizi inceleyerek hem mevsim gerekliliklerini hem de ideal ekim zamanını öğrenebilirsiniz.

Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Mısır Bitkisi Nasıl Sulanmalı?

Mısır bitkisi sıcak iklimi seven bir bitki olmasının yanı sıra, çok fazla suya ihtiyaç duyar. Mısırda sulama, mahsul verimini doğrudan etkileyen kritik bir husustur. Mısır bitkisinin sulama oranı ve sulama sıklığı hangi iklimde yetiştirildiğiyle doğrudan bağlantılıdır. Karadeniz gibi bol yağış alan iklimlerde haftada 1 sulanması uygun iken, daha kurak iklimlerde 3 günde bir sulanabilir. Ancak toprak tipi ve tarladaki sulama olanakları bu süreleri ve oranları değiştirebilir. Mısırda sulama nasıl olmalı isimli içeriğimizi inceleyerek bu konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Mısır Nasıl Gübrelenmeli?

Mısır bitkisinde maksimum verim elde etmek için mutlaka bitki besleme ürünleri kullanılmalıdır. Mısır bitkisi için ideal gübre çeşidi, N-P-K (Azot, Fosfor ve Potasyum) içerikli gübrelerdir. Mısırda ilk etapta taban gübresi ve sonrasında ise üst gübreleme işlemi gerçekleştirilmelidir. Mısır bitkisi için uygun gübre çeşidini öğrenmenin en sağlıklı yolu, tarla toprağını ekim zamanından 2 ay kadar önce analiz etmek ve bu sonuçlar doğrultusunda bir tercih gerçekleştirmektir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz mısırda bitki besleme nasıl olmalı isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Mısır Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

Mısır zararlıları ve hastalıkları, ürün veriminde ciddi olumsuzluklara yol açabiliyor. Ülkemizde yetişen mısır bitkisinde pek çok farklı hastalık ve zararlı görülebiliyor. Hastalıklar genellikle kök çürüklüğü ve yaprak yanması şeklinde vuku bulurken, zararlıların temelini kurtlar (larvalar) oluşturuyor. Hektaş bitki koruma ürünleri sayesinde tüm bunlarla etkin bir şekilde mücadele etmek mümkün oluyor. Mısır zararlıları ve hastalıkları ile mücadele isimli içeriğimizi inceleyerek mısırda yaygın görülen zararlı ve hastalıkları görüntüleyebilir, bunlar ile mücadelede kullanabileceğiniz Hektaş ürünlerini öğrenebilirsiniz.