Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

kayısı hastalıkları

kayısı hastalıkları

Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

Kayısı yetiştiriciliğinde zararlı ve hastalıklarla mücadele tarım ürününün bakımı açısından önemli bir aşamadır. Meyve kalitesi ve veriminin yükseltilmesi açısından zararlılar ve hastalıklar ortaya çıktığında kültürel önlemler ve zirai mücadele gerekli yöntemlerin uygulanması gerekir. Bunun için tarımsal üretim yapan çiftçilerin kayısı zararlılar ve hastalıkları hakkında bilgi sahibi olması önemlidir. Kayısı zararlıları ve hastalıkları ile ilgili detaylara gelin birlikte bakalım.

Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?

Kayısı zararlıları ve hastalıklarla mücadelede farklı yöntemler uygulanır. Bu faaliyetler için uygulanan yöntemler genellikle kültürel önlemler ve zirai mücadele olarak öne çıkar. Tarım ürününe müdahale yapılmadan önce ilk aşamada hastalık ve zararlıların tanınması gerekir. Nitekim, kayısıya uygulanacak yöntem hastalık veya zararlının türüne göre belirlenir. Bazı durumlarda kültürel önlemler yeterli olurken kimi zaman zirai mücadeleye ihtiyaç duyulur.

Kayısıda Sıkça Görülen Zararlılar

Kayısıda sıkça görülen zararlılar; doğu meyve güvesi, şeftali güvesi, dut kabuklu bit, san-jose kabuklu bit olarak sıralanabilir. Bu zararlıların ortaya çıkış nedeni, belirtileri, tarım ürünündeki tahribatı ve mücadele yöntemi de türüne göre farklılık gösterir.

1.    Doğu Meyve Güvesi

Doğu meyve güvesi 11-13 mm kanat açıklığına sahip, ön kanatları kahverengi ve arka kanatları gri pullarla kaplı olan genellikle kayısı ve şeftali meyvelerinde görülen bir zararlıdır. Özellikle kayısının yeni sürgün ve meyvesi üzerinde tahribat yapar. Ağacın Yeni sürgünleri kurutarak bir sonraki yıl meyve oranının düşmesine neden olur. Meyveye girip çıktığı yerlerde zamk yapar.

2.    Şeftali Güvesi

Şeftali güvesinin kelebekleri; alt kanatları saçaklı yapıda, açık renkli üst kanatları ise lekeli, çizgili yapıda, gri boz renkli bir zararlıdır. Genellikle ağacın çiçekleri, yumurtalıkları, sürgün ve tomurcuklarına zarar verir. Çiçeklerin çanak yapraklarını kemirir. Yumurtalıkları yiyerek çiçek üzerinde tahribat yapar. Tomurcuk ve sürgünlerin kurumasına sebep olur.

3.    Dut Kabuklu Biti

Dut kabuklu biti kirli beyaz renge sahip, dairemsi dış bükey yapıda 2-2,5 mm çapında bir zararlıdır. Dalların ve ağacın tamamen kurumasına yol açarak fazla miktarda zarara sebep olur. Meyvelerde kırmızı lekelenme meydana getirir, kalitesini düşürür.

4.    San-Jose Kabuklu Bit

San jose kabuklu bit kayısı ağacının gövde, dal, sürgün, meyve, tomurcuk ve yapraklarındaki özsuları emerek bitkiye zarar verir. Ancak, tarım ürünü üzerindeki en büyük zararı emgi sırasındaki salgıladığı toksik maddelerdir. Fazla tahribat yapan bu zararlı genç ve yaşlı kayısı ağaçlarını kurutabilir. Meyvelerde kırmızı renkli lekelenme yapar.

5.    Erik Koşnili

Erik koşnili, koyu kahverengi, yarım küre yapıda ve bombeli bir zararlıdır. Kalın dallarda ve gövdede koloniler oluşturarak kayısıda tahribat oluşturur. Madde salgılamak ve dalları kurutmak üzere farklı şekillerde ağaca zarar verir. Emgi nedeniyle ağaç üzerinde zamk meydana gelir.

kayısı zararlıları

Kayısıda Sıkça Görülen Hastalıklar

Kayısıda sıklıkla görülen hastalıklar çiçek monilyası, erik koşnili, yaprak delen, şeftali karalekesi, bakteriyel kanser ve zamklanma olarak sıralanabilir. Hastalık türüne göre tarım ürününde ortaya çıkan zarar, belirtiler ve mücadele yöntemleri de farklıdır. Hastalık çeşidine göre kayısı ilaçları, uzmanların tavsiye ettiği zirai mücadele yöntemleri kapsamında uygulanabilir.

1.    Çiçek Monilyası

Çiçek monilyası mumya hastalığı olarak da bilinir. Çiçeklerin kahverengileşmesine, dalda kuruyarak mumyalaşmasına neden olur. Meyvelerin olgunlaşmasına yakın dönemde belirtileri ortaya çıkar.

2.   Yaprak Delen

Hastalık yaprak üzerinde yağ lekesi olarak başlar. Yaprağın kenarları kırmızı, orta kısımları kahverengi bir renk alır. Yaprak, tomurcuk ve meyveye zarar verir. Hastalıktan dolayı bitkide %20-60 arasında verim kaybı görülür.

3. Şeftali Karalekesi

Hastalık meyvelerin yüzeyinde ve sap kısımlarında lekelenme ile başlar. Yeşil renkte orta çıkan lekeler büyüyerek yayılır. Genellikle yağmurlu iklimlerde ortaya çıkar. Meyvelerin düzensiz olgunlaşmasına, şekillerin bozulmasına, meyve etinde yarılmalara neden olur.

4. Bakteriyel Kanser ve Zamklanma

Zamk akıntısına bağlı kanser oluşumu olarak ifade edilebilir. Yaprakta yuvarlak, küçük lekeler meydana gelir. Zamanla kirli beyaz veya kahverengiye dönüşen lekeler hastalığın önemli belirtileridir. Sürgülerde doku ölümü, 2-3 yıl içerisinde ağaçta çalılaşma meydana getirir.

5. Dal Yanıklığı

Genç sürgünlerde yaprak sapının siyahlaşması, yaprak üzerinde yaş, esmer lekeler olarak görülür. Genç sürgünlerde yanma yaparak kurumaya neden olur. Dal yanıklığı kayısı yaprak hastalıklarını ortaya çıkarabilir.

Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadelede Hektaş

Hektaş, tarım ürünlerinin korunması amacıyla zirai ilaçlar ve gübreler üretir. Zararlı veya hastalık türüne göre zirai mücadele için farklı hizmetleri ile öne çıkar. Siz de kayısı hastalıkları ve zararlıları ile mücadele için Hektaş’ın zirai ürünlerini güvenle tercih edebilirsiniz.

Kaynaklar

1.https://malatya.tarimorman.gov.tr/Sayfalar/Detay.aspx?OgeId=275&Liste=Duyuru

2.https://www.tarimorman.gov.tr/TAGEM/Belgeler/yayin/Kay%C4%B1s%C4%B1%20Entegre-30.08.2017.pdf