Göz alıcı çiçekleri ve oldukça lezzetli meyveleri ile elma ağaçları, bahçenizden en iyi şekilde yararlanmanın ideal bir yoludur. Elma ağaçları büyümek ve meyve vermek için bazı besinlere ihtiyaç duyar. Bu aşamada bahçenizdeki elma ağaçlarının sağlıklı ve verimli kalmasını sağlamak için gübreleme en iyi yöntemdir. Elma gübreleme, büyüme aşamasında olan bir elma ağacının her bir besin maddesine yeterli miktarda erişmesini amaçlar. Ancak gübrelemeyi doğru şekilde ve doğru zamanda nasıl yapacağınızı bilmeniz önemlidir.
Elma Ağacı Gübreleme Nasıl Olmalı?
Elma ağaçlarına belirli zamanlarda gübreleme yapılmalıdır. Elma ağacı fidanı dikildikten sonra toprağın oturması için 3 hafta beklenmeli, ardından büyümenin başlaması için ağacın etrafına doğru miktarda gübre serpilmelidir. Elma ağacına gübre uygulamasını aşağıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz:
- Gübreleri ağaç gövdesinin etrafına eşit şekilde dağıtmalısınız. Direk ağaç gövdesine ya da sadece belirli bir alana gübre koymanız ağaca zarar verebilir.
- Gübreyi serptikten sonra toprağı sulamalısınız.
Dikim yapılmadan önce mutlaka toprak analizleri yapılmalı ve bu doğrultuda ilk gübrelemeler yapılmalıdır. Günümüzde dikim sırasında dikim çukuruna uygulanan gübrelerinde kullanıldığı gibi; maliyeti düşürmek adına diğer granül gübreler ile de ilk uygulamalar yapılabilir. Dikimden sonra damlama sulamanın olduğu (kaldı ki damlama sulama olmayan bahçe yok denecek kadar az) tesislerde damla sulama gübreleri ile gübrelemeye devam edilmelidir.
Yetişkin bahçeler de ise; yine yaprak ve toprak analizleri doğrultusunda gübreleme programları hazırlanmalıdır.
Elma Ağacının Gübre İhtiyacı Nedir?
Elma ağaçları her yıl cinsine göre belirli oranlarda büyüme göstermelidir. Elma ağacı, ihtiyaçlarını içinde bulunduğu topraktan alır. Ancak ağacınız çok fazla büyümüyorsa muhtemelen gübreye ihtiyaç duyuyordur.
Çok fazla gübreleme elma ağaçlarının büyümesini engelleyebilir, bu nedenle ağacın ihtiyaç duyduğu doğru oranda gübreleme önemlidir.
1 ton verim için bitkinin ihtiyacı olan saf N P K değerleri;
- 2-2,8 kg/da N
- 0,5-0,9 kg/da P
- 2,6-3,5 kg/da K
- 3,2-3,8 kg/da Ca
- 0,5-0,8 kg/da Mg’ye ihtiyaç vardır.
Elma Ağacına Hangi Gübre Atılır?
Elma ağaçlarında kullanılabilecek gübre çeşidi, nerede yaşadığınıza ve mevcut toprak koşullarına bağlı olarak değişir. Bu aşamada toprak analizi yapmanız, doğru gübreyi seçebilmeniz için toprağınızın hangi besin maddelerine ihtiyacı olduğunu belirlemenize yardımcı olur.
Toprağınızın ihtiyaç duyduğu azot, fosfat ve potas yüzdelerini bilerek bu gereksinimlere uygun gübre satın almak en doğrusudur. Ayrıca olgun bir elma ağacı için azot açısından zengin gübre kullanımı son derece idealdir. Yine bu tür ağaçlarda sığır gübresi gibi daha organik gübrelerde tercih edebilirsiniz. Sonbahar aylarında çinko içeren bitki besinleri de kullanabilirsiniz.
Özetle, elma ağacının sağlıklı gelişmesi için dengeli oranlarda azot, fosfor, potasyum ve iz element içeren gübrelere ihtiyacı vardır. Farklı besinleri de içeren doğal, organik bir gübre seçimi, kök gelişimi ve çiçeklenmeyi destekler. Kalsiyum, magnezyum, manganez, çinko ve bor da tomurcuk ve kök gelişimi, çiçeklenme, meyve verme aşamalarında son derece önemlidir. Bu elementlerin eksikliğinin meyvenin kalitesini, elde edilen ürünün miktarını ve ağacın genel sağlığını olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır.
Elma Gübresi Ne Zaman Atılır?
Elma ağacının dikim işleminden hemen sonra gübreleme yapılabilir. Ayrıca yaz mevsimi başlangıcında da ikinci kez gübreleme önerilir.
Genel olarak elma gübreleme, ilkbahar ile başlayıp meyvenin olgunlaşmasına kadar devam eder. Hatta hasat yapıldıktan sonra da sonbahar gübrelemesinin yapılması gerekmektedir. Sonbaharda yapılacak gübreleme bir sonraki yılın gözlerinin kışı sağlıklı geçirmesini sağlamaktadır. Kışı sağlıklı geçiren özellikle meyve gözleri o yılın verim ve kalitesini olumlu yönde etkileyecektir.
Günümüzde yeni çeşitlerin meyveye yatması 3-4 yaşları arasında gerçekleşmektedir.
Hektaş Bitki Besleme Ürünleri ile Elma Verimliliğinde Artış
Üreticiler ürünlerinden en iyi şekilde yararlanmayı ve verimliliklerini en üst düzeye çıkarmayı hedefler. Hektaş bu aşamada farklı ihtiyaçlara uygun zengin içeriklere sahip bitki besleme ürünleri ile sizlere destek olmayı amaçlar. Yüksek verimli bitki besleme ürünleri özenle formüle edilir.
Sağlıklı büyümeyi teşvik edecek Hektaş bitki besinleri ile elma ağacı gübreleme işlemi, ağacın biyolojik aktivitesi için en uygun koşulları sağlamaya destek olur. 60 yılı aşkın tecrübesi ile elma üreticilerinin ürünlerine değer katmasına yardım olacak doğru ürünleri sunar. Elma ağaçlarında daha iyi verim için Hektaş bitki besleme ürünlerinin kullanımı elma verimliliğinde optimum artış sağlar.
Tarım sektöründe uzun yıllar boyunca yaptığı çalışmalar ile etkili ürünler sunan Hektaş, elma ağaçlarınızın verimliliği ve sağlığı için faydalı geniş ürün yelpazesine sahiptir. Üreticilerin ihtiyaç ve beklentilerine uygun ürünler sunan Hektaş, sürdürülebilir tarımsal üretimde Türkiye’nin güçlü çözüm ortağıdır. Siz de Hektaş ile elma yetiştiriciliğinde ve diğer tarım ürünlerindeki verimliliğinizi artırabilir, ihtiyaç duyduğunuz tarım ürünlerine kolayca ulaşabilirsiniz.
Kaynaklar:
- https://extension.oregonstate.edu/gardening/techniques/fertilizing-fruit-trees
- http://www.omafra.gov.on.ca/neworchard/english/apples/13fert.html
- https://arastirma.tarimorman.gov.tr/marem/Belgeler/Yeti%C5%9Ftiricilik%20Bilgileri/Elma%20G%C3%BCbreleme.pdf
- https://homeorchard.ucanr.edu/The_Big_Picture/Fertilization/