Elma ağacını uygun şekilde nasıl sulayacağınızı bilmek, ağacın ömrü ve verimliliği açısından önemlidir. Elma ağacı sulama sıklığı ve biçimine özen gösterilmediğinde, yetersiz büyümeye ve hastalıklara yol açabilirsiniz. Yetişkin bir elma ağacı, her 7-10 gün arasında yaklaşık iki buçuk santimetrelik bir yağışa ihtiyaç duyar. Başka bir şekilde söylesek, toprağın yaklaşık 20-25 santimetrelik üst kısmı kuruduğunda elma ağacı su ihtiyacı duymaya başlar (1).
Sulama aralıkları iklim, toprak yapısı gibi etmenler göz önün de bulundurularak ayarlanmalıdır. Elma ağaçları suyu yalnızca kök sistemleriyle alırlar, bu nedenle köklerin etrafındaki alanın sulanması gerekir. Ayrıca, genç elma ağaçlarıyla yetişmiş, olgun ağaçların sulanması arasında bazı farklar bulunur. Genç ve yetişkin elma ağacı sulama ihtiyacı farklılıklarının yanı sıra ağacın sulanmasında dikkat edilmesi gereken unsurları bilmek verimlilik için temel önem taşır.
Elma Sulama Nasıl Olmalı?
Elma ağaçlarının sulaması derinden ve yavaş olmalıdır. Yeni dikilen ağaçların, olgun bir ağaçtan daha fazla suya ihtiyacı olur. Olgun ağaçların az yağış olduğunda veya kuraklık yaşadığınızda sulanması yeterli olabilir. Elma ağaçlarının köklerini haftada bir kez derinlemesine sulayarak toprağın eşit derecede nemli kalmasını sağlamanız önemlidir (2). Bununla birlikte, ağacın suyla boğulmamasına da dikkat etmeniz gerekir. Aksi takdirde, ağaçlarınız aşırı sulanmış olur.
Fazla su verdiğinizde ağacın özellikle kılcal kökleri zarar görürse kök boğulmaları nedeni ile öncelikle ağaçların gelişmesi yavaşlar sonrasında da yoğun sulama yapılır ise ağaçların yaprak, meyve ve ağacın kendisinde problemler yaşanır. Bu problemler; aşırı sulamada yaprak ve meyvelerde dökülmeler sonrasında da kökten taşınma olmadığı içinde kısmı dal ölümleri gözlemlenebilir. Ağacınıza derin, yavaş ve eşit bir şekilde bir sulama yaptıktan sonra köklerin tamamen kurumasını beklemeniz gerekir.
Elma Ağacı Sulaması Nasıl Yapılmalıdır?
Damlama sulama sistemlerinin gelmesi ile salma sulama, mini sprinkler ve veya karık sulama ülkemizin hemen hemen hiçbir yerinde yapılamamaktadır. Belki hobi bahçelerinde bu sulamalar kullanılmaktadır. Damlama sulama sistemlerinin (toprak yüzeyinden geçen, toprak altına gömülen damlama sulama sistemleri ve mini sprink) gelmesi ve hızla yaygınlaşması ile bitkinin ihtiyacına göre sulama miktarları da ayarlanabilmektedir.
Elma ağacı sulaması, köklerin bulunduğu ağaç çevresindeki toprağın sulanması şeklinde uygulanır. Kışın uykuda olsa bile kısmen de olsa elma ağacının suya ihtiyacı vardır. Nemin toprakta kalmasını sağlamak için ağacın yanındaki toprağın üstünü malçlayabilirsiniz (3). Bu şekilde yabani otların büyüme riskini de düşürmüş olursunuz. Malçlamada dikkat edilecek husus, malçı ağacın gövdesine değmeyecek şekilde, yaklaşık 5 cm uzağa yerleştirmeniz gerektiğidir.
Elma Ağacı Ne Kadar Suya İhtiyaç Duyar?
Yetişkin elma ağaçları kökleri kuruduğunda, her yedi ile on günde bir yaklaşık 2,5 cm’lik yağışa ihtiyaç duyar. Olgun elma ağaçları, haftada 2,5 cm’lik yağış ile gelişirken, genç elma ağaçlarının sağlıklı bir kök sistemi geliştirmek için haftada 5 cm’lik yağışa ihtiyaçları vardır.
Haftada yaklaşık üç kez, büyük bir kova hacminde, yaklaşık 19-20 lt su ile sulama yapmak genç ağaçlar için yeterlidir (1). Bununla birlikte, elma ağacı sulama takvimi düzeninize göre planladığınız sulamayı yağacak yağmurun miktarına bağlı olarak erteleyebilirsiniz. Ancak, bulunduğunuz bölgede yaz mevsimi oldukça sıcak geçiyorsa, artan elma ağacı su ihtiyacı nedeniyle sulama miktarını veya sıklığını artırmanız gerekebilir.
Elma Ağacı Ne Sıklıkla Sulanmalı?
Elma ağacı sulama sıklığı toprak tipine, ağacın yaşına, boyutuna ve hava durumuna bağlı olarak değişiklikler gösterebilir. Bununla birlikte, elma ağaçları günlük sulamadan fayda sağlamaz. Günlük olarak az miktarda su vermek, kök bölgesine ulaşıp yeterince derin bir seviyede nem sağlamadığından ağacı beslemez. Ancak en iyi sonucu almak istiyorsanız, elma ağaçlarını düzenli sulamanız gerekir.
Toprak nemini kaybettiğinde elma ağaçlarının suya ihtiyacı vardır. Ancak, her gün çok fazla su vermek ağacınızı suyla boğar ve öldürür (4). Elma ağaçlarını haftada bir kez derinlemesine sulamak idealdir. Ancak iklim değişiklikleri nedeni ile bahçelerin su ihtiyaçlarını toprak nemine bakarak karar vermek doğru olacaktır. Artık bir çok modern tesiste tansiyometreler aracılığı ile nem kontrolleri yapılarak sulamalar yapılmaktadır.
Elma Ağacı Sulama Zamanı Nasıl Belirlenir?
Elma ağacı sulama zamanı belirlenirken toprağın nemini kontrol etmek önemlidir. Elma ağaçları her zaman eşit derecede nemlenmiş toprağı sever. Ancak ağacın kök bölgesindeki zemin nemliyse sulamayı erteleyebilirsiniz. Nemi ölçer ile test uygulayabilir sonuç toprağın kuru olduğuna ilişkin bir değer veriyorsa, sulama zamanı geldiğini düşünebilirsiniz. Elma ağaçları kuru havalarda daha sık; serin, ıslak veya bulutlu havalarda daha seyrek sulamaya ihtiyaç duyar (5).
Elma ağaçları nemli toprakta yetişmeyi tercih eder. Toprak çok ıslak veya aşırı kuru olmamalıdır. Suyla tıkanmış toprak, köklerin oksijeni ve gerekli tüm besin maddelerini emmesini engeller. Kuru toprak ise, elma ağacının kurumasına ve ölmesine neden olur.
Elma ağacının nasıl sulanacağını bilmek, ağaçta lezzetli meyveler yetiştirmek ve elde etmeniz temel bir bakım ve yetiştirme yöntemidir. Sulama sisteminize ekleyebileceğiniz Hektaş bitki besleme ve gelişim düzenleyicilerinden faydalanarak elma ağacı sulama ve bakım yöntemlerinizi geliştirebilirsiniz.
- https://istanbul.tarimorman.gov.tr/Belgeler/KutuMenu/Brosurler/Meyvecilik/elmabakim.pdf
- https://wikifarmer.com/tr/elma-bahcesinin-su-istekleri/
- https://www.mehrabyannursery.com/growing-guide/apple-trees/how-to-water-apple-tree/
- https://orchardpeople.com/growing-apple-trees-the-easy-way
- https://www.gardeningknowhow.com/edible/fruits/apples/apple-tree-watering.htm