Domateste Trend Çeşitler

Domateste Trend Çeşitler

Domateste Trend Çeşitler

Akıllı Tarımın Öncüsü HEKTAŞ, Areo Tohum alt kuruluşu ile dünyadaki domateste trend çeşitleri ve sebze tohum çalışmalarını takip ederek, likopen, C vitamini, lezzet ve aroma bakımından en iyi ürünlerin geliştirilmesine öncülük ediyor. Tekli tane, köy tipi, açık tarla oturak domates ve diğer domates tipleriyle ilgili çalışmalarla da domates pazarının önemli oyuncularından biri olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor. Bu kapsamda, güz dönemi örtü altı üretimine uygun Nasip F1 çeşidinin lansman çalışmaları devam ediyor.

Trend Domates Çeşitleri

Tekli (tane) domates

Uzun raf ömrüyle hem iç piyasada hem de ihracatta ön plana çıkıyor. Güz döneminde 180-220 gr, bahar döneminde ise daha iri, 230-280 gr meyveler tercih ediliyor. En önemli özellikleri, meyvelerinin kırmızı ve sert olması yanında gösterişli meyve sapı ile de albeni oluşturmaları. Aynı zamanda bir ihracat ürünü olan bu domatesler, başta Rusya olmak üzere aynı zamanda Avrupa ve Orta Doğu ülkelerinde de tercih ediliyor.

Köy tipi domates

Daha çok örtü altında yarı sırık veya sırık bitki tipleriyle ve ayrıca açık tarla üretiminde önemini arttırıyor. Ortalama 250-300 gr meyve ağırlığında, lezzetli ve yüksek aromalı meyvelere sahip ve iç piyasadaki tüketim oranı daha yoğun. Köy tipi domateslerin dış kabuğu tamamen kızarmadan (çakır renkte) hasat yapılması ve dışı tamamen kızardığında bir an önce tüketilmesi tavsiye edilir.

Salkım domates

Önceleri 100-110 gr meyve ağırlığına sahip salkım domatesler daha çok alıcı bulurken, günümüzde daha iri, 130-150 gr meyve ağırlığı tercih ediliyor. Çeşitteki en önemli kriter, salkım üzerindeki meyvelerin irilik ve olgunluklarının birbirine yakın olması. Topraksız seralarda yapılan üretimin çoğu dış pazarlara ihraç edilerek ve kısmen de iç piyasada tüketilirken, topraklı seralardaki üretim ise ağırlıklı olarak iç pazar ve kısmen de ihracat kanalıyla tüketiliyor.

Kokteyl domates

Son yıllarda önemi artan kokteyl domatesler, örtü altı yetiştiriciliğinin kalite ve lezzet anlamında öne çıkan domates tiplerin biri. Ortalama 30-40 gr meyve ağırlığına sahip bu domatesler, meyve şekline göre oval ve yuvarlak olarak ve iki tipe ayrılıyor. Üreticisini verim, kalite ve ekonomik anlamda, tüketiciyi ise lezzet ve aroma anlamında memnun eden kokteyl domates hem iç pazar hem de ihracat kanalında tercih edilen domates tiplerinden.

Beef domates

Bu tip domateslerde üretim kriterlerinin başında ortalama 280-350 gr meyve ağırlığı geliyor ayrıca meyve rengi ve sertliği de önemli. Genelde lezzetli meyvelere sahip beef domatesler daha çok iç pazarda tercih ediliyor. İçten dışa doğru kızaran beef domateslerin dış kabuğu tamamen kızarmadan hasat yapılması ve dışı tamamen kızardığında bir an önce tüketilmesi tavsiye edilir.

Pembe domates

Ortalama 250-300 gr meyve ağırlığı ile pembe domatesler genelde iri meyvelere sahip olup kendine has meyve rengi, lezzeti ve aromasıyla da dikkat çekiyor. Daha çok iç piyasada tüketiliyor.

Yumurta domates

Örtü altında genellikle ihracat için üretilen yumurta tipi domateslerin ortalama meyve ağırlığı 130-150 gr arasında değişiyor. Sağlıklı ürün tedariki ve ihracatın sürdürülebilirliği bakımından diğer domates tiplerinde olduğu gibi yumurta domates üretiminde de kimyasal kalıntı konusuna oldukça dikkat edilmesi gerekiyor.

Sofralık ve sanayi amaçlı açık tarla domatesleri

Açık tarla oturak domates üretimleri hem sofralık tüketim hem de salçalık, kurutmalık gibi işlemler için sanayi amaçlı üretiliyor. Sofralık olanlar, ortalama 200-250 gr meyve ağırlığına sahip, kırmızı, sert ve genelde yuvarlak meyve şekline sahip. Sanayi tipinde ise önceleri 80-120 gr meyve ağırlığındaki oval şekilli ve salça verimi yüksek meyveler tercih edilirken, günümüzde ortalama meyve ağırlığı 130-160 gr olan yine oval meyve şekilli, hem salça verimi yüksek ve kurutmaya uygun hem de sofralık taze tüketime de uyabilecek, kasada satılabilen meyvelere sahip çeşitler tercih ediliyor. Bu tip domatesler pazarda ‘’çift amaçlı sanayi domatesi’’ olarak ifade ediliyor.