Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

domates zararlıları

Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

Domates zararlıları ve domates hastalıkları, domates yetiştirirken bitkinin büyümesini engelleyen zararlı organizmalardan meydana gelir. Bunlardan bazıları; güve, beyaz sinek, yaprak biti, kırmızı örümcekler gibi zararlılardır. Bunun dışında; çok sulamadan, yanlış gübrelemeden ve yabancı otların temizlenmemesi gibi sorunlardan dolayı domates hastalıkları da meydana gelir. Domates zararlıları ve hastalıkları ile mücadelede farklı yollar mevcuttur. Toprağı işlerken kullanılan makinelerin temizliğinden fide seçimine kadar her şey domates üretim sürecini etkiler. Fiziksel (kültürel) müdahalelere ek olarak kimyasal mücadelede uygun bitki koruma ürünlerini kullanmak domates üretiminden alınan verimi artırır.

Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?

Domates hastalık ve zararlıları ile mücadele yöntemleri büyük bir oranda ürün kaybını engeller. Domates hastalıkları ve zararlıları ile mücadele aşamasında en başta ekilecek tarlanın uzun süre sulu tarım görmemesi önemlidir. Çünkü uzun süre sulanmış arazilerde kök hastalıklarının daha sık görülmesi olasıdır. Bunun dışında tarlada domates bitkisine zarar verebilecek yabancı otların olmamasına da özen gösterilmelidir. Yabancı otlar bitkinin topraktan aldığı besini paylaştıkları için domates fidesinin verimini düşürür. Toprağı işgal eden bu yabancı otlar temizlenerek ve zaman zaman tekrar edip etmediği kontrol edilerek domates yetiştiriciliği yapılmalıdır. Eğer domates fidesi zararlı ve hastalıklar tarafından zarar görüyorsa da zirai mücadele yoluyla ilaçlama yapılması gerekir.

Domateste Sıkça Görülen Zararlılar

Domates üretiminde dünyada önemli bir yeri olan Türkiye’de bu domates zararlıları ve onların tahribatlarına karşı gelişmiş önlemler mevcuttur. Domates fidesine zarar veren ve verimini düşüren zararlılar şu şekildedir:

Beyaz Sinekler

1 mm boyutunda, beyaz kanatları olan böcekler yaprağın alt yüzeyine yumurtalarını bırakarak hızlıca ürer. Bitkinin özsuyunu emerek sararmasına neden olur. Beyaz sinekler ile mücadelede ilaçlar kullanılarak bu zararlılardan kurtulmak mümkündür.

Domates Güvesi

7 mm boyutunda olan güveler gündüzleri yaprakların arkasına gizlenerek hareketsiz bekler. Yumurtalarını, domates bitkisinin farklı yerlerine bırakarak toprakta veya yaprakta delikler meydana getirirler.

Kırmızı Örümcekler

Küçüklüğünden zor görülen kırmızı böceklerin yumurtaları küre şeklindedir. Bitkinin özsuyundan beslenen bu böcekler yapraklara ördükleri ağlarla yumurtalarını bırakır. Yaprağın klorofil miktarına zarar veren bu böcekler yaprağın kıvrılıp, düşmesine sebep olur.

Kök-ur Nematodları

İnce ve uzun olan bu zararlılar kök uçlarından bitkiye girerek gelişimi yavaşlatır ve bitkinin kalitesini düşürür.

 

Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

 

Domateste Sıkça Görülen Hastalıklar

Domates zararlıları gibi bitkinin verimi engelleyen domates hastalıkları da bulunur. Bu hastalıklardan bazıları şöyle sıralanabilir:

Domates Külleme Hastalığı

Hastalığın ilk belirtileri domatesin yapraklarında görülen yuvarlakça beyaz küçük lekeler halindedir. Bu küçük lekeler, zamanla birleşerek bütün yaprak ayasını, yaprak sapını ve gövdesini kaplar; mevsim ilerledikçe rengi beyazdan kül rengine döner.

Kurşuni Küf

Domatesin gövdesine ve meyvesine zarar veren kurşuni küf bitkinin dokusunu çatlatarak su kaybetmesine neden olur. Zamanla bitkide oluşan lekeler büyüyerek domates bitkisi çürür. Bu hastalıkla mücadele ederken sık dikim yapılmaması ve bitkilerin aralarında hava akımı olmasına dikkat edilmelidir.

Patates Kahverengi Çürüklüğü Hastalığı

Domatesin gövde ve yapraklarında rastlanan susuzluktan kaynaklı solmalara sebep olur. Bu hastalığı engellemek için kullanılacak malzemelerin hijyeninin sıklıkla yapılması önemlidir. 

 

Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

 

Domates Mildiyö Hastalığı

İlk belirtiler yaprak ve gövdede üstten bakıldığında soluk yeşil renkte büyük, daha sonra esmerleşen sınırları belirsiz lekelerdir. Rutubetli havalarda yaprağın altına bakıldığında grimsi renkte, ince tüylü bir misel tabakası meydana geldiği görülür. Meyvede ise sapa bağlı kısma yakın küçük, gri kahverenginde lekeler meydana gelir. Bu lekeler süratle büyüyerek kesin hudutları belli olmayan kahverengi benekli çürüklük halini alır.

Kök Boğazı Yanıklığı Hastalığı

Bitkinin kahverengileşerek siyaha dönmesine neden olan hastalık fidenin tamamen solmasına neden olur. Domatesin aşırı sulanması ve havalandırılmaması bu hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırır.

Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadelede HEKTAŞ

İçerisinde bulunan vitamin ve mineral zenginliği sayesinde besin değeri oldukça yüksek olan domatesin üreticiliği sırasında dikkat edilmesi gereken farklı hususlar bulunur. Domates zararlıları ve hastalıkları ile mücadele fiziksel müdahalelerin yanında domates ilaçları kullanılarak bitkide meydana gelen sorunların önlenebilmesi amaçlanır. HEKTAŞ, tarım sektöründeki çözümleri ile zirai konuda domates yetiştiriciliği destekler. Siz de bitkinin korunması ve beslenmesi sırasında HEKTAŞ tarafından titizlikle üretilen bitki koruma ürünlerini ihtiyaç doğrultusunda kullanabilirsiniz.

 

 

https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Belgeler/Uretici_Bilgi_Kosesi/Dokumanlar/domates_hastalik_ve_zararlilari_ile_mucadele.pdf