Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Ceviz, mineral bakımından zengin olması ve kolay sindirilebilir protein içeriği ile insan sağlığı için oldukça yararlı bir meyvedir. Bu nedenle, ihracat açısından da katma değeri oldukça yüksektir. Ayrıca, tatlı ve yemek tariflerinin lezzetlendirilmesi için kullanılan ceviz Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Ceviz yetiştiriciliği açısından Türkiye’nin gerek iklim özellikleri gerekse toprak yapısı elverişlidir. Bu nedenle, hemen hemen her bölgede ceviz tarımı yapılır. Ceviz yetiştiriciliği ile ilgili merak ettiklerinize gelin birlikte bakalım.
Ceviz Ne Zaman Dikilir?
Ceviz yetiştiriciliğinde de diğer tarım ürünlerinde ki gibi belirli mevsimsel dönemlerde yapılır. Cevizin fidan çeşitlerine göre dikim zamanı belirlenir. Tüplü ceviz fidanının dikimi; sıcak havalarda mayıs, haziran aylarında yapılır. Açık köklü fidan için dikim zamanı ise bitkilerin dinlenme dönemi olan kasım, aralık veya mart, nisan aylarıdır. Kasım ile nisan ayları arasında çiftçi istediği her zaman aralığında açık köklü ceviz fidanı dikimi gerçekleştirebilir. Ancak tüplü ceviz fidanı için mayıs, haziran ayları tercih edilmelidir. Kışın açık, yazın tüplü fidanlarla ceviz dikimi yapılabilir. Ancak, tüplü fidanların dikiminde yaz ayları tercih edilse de aşırı sıcak havalar tercih edilmemelidir. Sıcak havalarda yapılan ceviz dikimi fazla sulama ve emek gerektirdiği için ılıman havalarda dikim işlemi yapılmalıdır.
Ceviz Dikerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ceviz dikerken ilk olarak dikim alanı belirlenmeli ve önceden hazırlanmalıdır. Fidanlar için tarlalarda belirli boyut ve aralıklarla çukur kazımı gerçekleştirilmeli, ocaklar arasında belirli mesafe bırakılarak ceviz fidanları dikilmelidir. Ayrıca, çukurun hazırlanması için burgu değil kepçe veya kazma kullanılmalıdır. Ceviz dikerken dikkat edilmesi gerekenler şu şekildedir:
- Ceviz dikimi yapılacak alana ilk olarak fidan çukurları açılmalıdır. Fidan çukuru açılırken toprağın daha yumuşak olması için kazma veya kepçe tercih edilmeli, burgu kullanılmamalıdır.
- Fidan çukurları arasında yan yana 7 metre, arka arkaya 5 metre mesafe bırakılmalıdır.
- Fidan çukurunun boyutları en az 50 cm genişliğinde ve 60 cm yüksekliğinde olmalıdır.
- Fidan çukur açıldıktan sonra en alta hayvan gübresi, fosfor gübresi eklenerek toprak ile karıştırılmalıdır. Gübrenin üzeri toprak ile örtülmeli, ceviz fidanı ile temas etmemelidir.
- Toprakla örtülen gübrenin ardından çukura ceviz fidanı yerleştirilmelidir.
- Fidanın kökü çukura yerleştirildiğinde 4-5 kürek toprak ile örtülmeli, kökün hava alması engellenmelidir.
- Fidan dikiminden sonra bitkiye can suyu verilmelidir.
- Ceviz çeşidine göre dikim aralıkları da dikkate alınmalıdır.
Ceviz Ne Kadar Zamanda Hasata Gelir?
Aşılı fidanlardan dikilen tüm cevizler ilk senesinden sonra meyve verir. Ancak bu durum iki yaşındaki fidanlardan dikilen cevizler için geçerlidir. Ceviz dikimi en az iki yaşında fidanlarla gerçekleştirilmelidir.
İki yaş veya daha fazla fidanlar ilk senesinden sonra meyveye durur. Ancak, bitkiden verimli ve kaliteli ürün alınma zamanı dikimden 5-7 yıl sonradır. Özellikle ticari amaçlı yapılan hasatlarda fidan dikiminden 5-10 yıl arasında tam verim alınır. Verim açısından 20 yaşına gelen bir ceviz ağacından 100 kg, 10 yaşındaki bir ceviz ağacı ise 50 kg meyve verir. Ancak, bakım, emek, budama çalışmalarına göre bir ağacın verimi ve meyvesinin kalitesi değişiklik de gösterir.
Ceviz Hasat Zamanı Ne Zamandır?
Ceviz hasat zamanı meyvenin yeşil kabuğunun çatlaması ile anlaşılır. Genel olarak yıllık hava durumuna, bölgenin iklim özelliklerine göre hasat dönemi ay olarak değişebilir. Ancak, mevsim olarak ceviz hasadı sonbaharda gerçekleştirilir. Sıcak iklimlerde meyvenin olgunlaşmasına göre ağustos ayında ceviz hasadının yapıldığı dönemler olabilir. Soğuk iklimlerde ise meyvenin geç olgunlaşmasından dolayı ceviz hasadı ekim aylarına sarkabilir. Dolayısıyla, yıllık hava durumu değişimleri ve iklim özelliklerine göre hasat ayı belirlenir. Cevizin yeşil kabuğu çatladığında hasat edilmeye başlanabilir.
Türkiye’de tarım sektöründeki faaliyetleri ile öne çıkan Hektaş; çiftçilere ayrıcalıklı hizmetler sunar. Ceviz dikimi ve bakımı süreçlerinde Hektaş’ın ürünlerinden ve hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.