Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

çilek hastalıkları

Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele

Çilek, herkesin sevdiği faydalı ve lezzetli meyvelerdendir. Genellikle büyük tarım arazilerinde çokça yetiştirilebildiği gibi balkonda saksıda dahi üretilebilir. Bununla birlikte, yetiştirme aşamasında sorun yaratabilecek çilek zararlıları ve hastalıkları mevcuttur. Bunları tanımak ve buna özel önlem almak gerekir. Peki çilek zararlıları ve hastalıkları ile mücadele konusunda neler yapılması gerekir? Siz de detaylara göz atarak sorularınızın yanıtlarına ulaşabilirsiniz.

Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?

Çilek yetiştiriciliğinde zararlılar ve hastalıklardan korunmak önemlidir. Korunma yöntemlerinin ilki önleme ile başlar. Yani öncelikle hedeflenmesi gereken sağlıklı tohum seçimi olmalıdır. Sonrasında hastalıklardan korunma için doğru ekim yapılmalıdır. Çilekler için doğru ekim alanları seçilmeli ve hastalıklardan zararlıların yayılmasını engellemek için alanlar arasında yeterli mesafe bırakılmalıdır.

Yetiştirilen çileklerin düzenli budanması da hastalıklardan korunma ve daha verimli ürün elde etme amacıyla önemlidir. Benzer şekilde iyi havalandırma yapılması, doğal zararlılarla mücadele için bitkilerin etrafına bitkisel çözeltiler, böcek yapışkan levhaları veya doğal ilaçlar kullanılması da gerekebilir.

çilek hastalıkları

Çilekte Sıkça Görülen Zararlılar

Çilek yetiştiriciliğinde sıkça görülen başlıca çilek zararlıları iki noktalı kırmızı örümcek ile çilekthripsi denilen canlılardır.

İki Noktalı Kırmızı Örümcek

Sarımsı – yeşilimsi olan iki noktalı kırmızı örümcekler sadece 0,5 mm boyundadır. Genellikle çilek yaprağı ile beslenen bu zararlılar yaygın şekilde bronzlaşma ve küçük sarı yaprak beneklerine sebep olurlar. Zararlı yoğunluğuna göre meyvelerin normalden küçük kalmasına, bodurlaşmasına ve çoğu zamanda meyve ölümüne neden olurlar.

Çilekthripsi

Yaklaşık 1 mm büyüklüğünde ve ince uzun vücuda sahip olan bu bözeller, çiçek tomurcuklarının görülmesiyle birlikte çileğe geçerler. Bitki özsuyunu emerek beslenen çilekthripsiler, çilekte şekil bozukluğu, düzensiz olgunlaşma, çiçek dökümü ve verim düşüklüğüne sebep olurlar. Çilek başına 10 trips görüldüğünde mücadeleye başlanmalıdır.

çilek zararlıları

Çilekte Sıkça Görülen Hastalıklar

Çilek yetiştiriciliğinin çeşitli aşamalarında bitkide sıkça görülebilen bazı çilek hastalıkları ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar ve özellikleri şu şekilde özetlenebilir:

Çilekte Kurşuni Küf

Kurşuni küf hastalığı genellikle yaprak, çiçek, yaprak sapı ve meyvenin kendisinde görülür. Çiçeklerin açtığı dönemde hastalığıa yakalanan çilek çiçekleri aniden solabilir ve kuruyabilir. Çiçek yanığı olarak da bilinen bu hastalığın esnasında yanlış yağmurlama yapılması hastalığın gelişimini tetikleyebilir.

Çilekte Küllenme Hastalığı

Çilekte küllenme hastalığı düşük sıcaklık ve yüksek nem şartlarında oluşur. Görünüm olarak gümüşi bir renk alan yapraklar, küçük parçalar biçiminde ağa benzer yapılar geliştirir. Oluşan küçük şeffaf sporlar, hastalık şiddetlendiğinde tüm yaprakların alt yüzeyini kaplar.

Çilek Yaprak Lekesi

Çilek yaprak hastalıkları arasında sayılan yaprak lekesi, çilek yapraklarında leke gibi görülür ve genellikle taç ve çanak yapraklarda, meyve sapında ve stolonlarda görülür. Hastalık kapan meyvelerde yüzeysel siyah lekeler ortaya çıkabilir. Meyvenin kendisinde çürüme olmamasına rağmen kalite düşebilir.

Çilekte Kök Çürüklüğü

Çilekte kök çürüklüğü hastalığı, ekim yapılacak tarlaya dezenfeksiyon uygulamadan yapıldığında ortaya çıkar. Hastalık öncesi belirtiler gelişimde yavaşlama, yaprak yüzeylerinde küçülme, yaprak saplarında kısalma ve kuruma gibi belirtilerdir. Özellikle toprak altında saçak kökler hızla siyahlaşıp çürüdüğü için hastalığa bu isim verilmiştir. Kökler zarar gördüğünde bitkinin büyüme sürecinde duraklama, yapraklarda küçülme ve ani bitki ölümleri görülür. Hava sıcaklığının aniden arttığı zamanlarda hastalık şiddetlenebilir.

Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadelede Hektaş

Çilek üreticileri zararlılarla ve hastalıklarla mücadele edebilmek için çeşitli bitki koruma uygulamaları ve ürünlerine ihtiyaç duyar. Özellikle verimli ve güvenli çilek üretimini sağlamaya yardımcı olacak bu sürecin başında sağlıklı tohum seçimi yer alırken, sonrasında oluşabilecek zararlılar ve hastalıklarla mücadele konusunda çeşitli zirai çilek ilaçları kullanılmalıdır. Çilek üretim verimini ve kalitesini artırmayı hedefleyen doğal yöntemlere dayalı etkili çözümler için siz de Hektaş uzmanlığından yararlanabilirsiniz.