Bitki Korumanın Yeni Yüzü

Bitki Korumanın Yeni Yüzü

Bitki Korumanın Yeni Yüzü

 

Gelişen teknolojilerle birlikte tarımda kullanılan dijital çözümler de çeşitleniyor. Bitki koruma alanındaki fungisit, herbisit ve insektisit uygulamaları da bu dijital çözümlere ayak uyduruyor. Bitki koruma, insan gücüne neredeyse hiç ihtiyaç duymayan ilaçlama robotları aracılığıyla gerçekleştirilmeye başlandı. Üstelik bu robotlar güvenlik, sürdürülebilirlik ve çevresel etki açısından pek çok fayda sağlıyor.

Giderek büyüyen tarım ekonomisinde 2023 yılına kadar dijital tarım piyasasının 13,5 milyar dolara çıkacağı tahmin ediliyor. Yapay zekâ teknolojisi ile gelişen ve çeşitlenen robotlar da tarım sektöründeki yerini giderek sağlamlaştırıyor. Zirai ilaçlama robotları, yabancı ot ayıklama robotları, ekim robotları gibi farklı çeşitlere sahip olan robotik tarım, bitkisel yetiştiricilikteki üretkenliği arttırıyor. Özellikle üreticilerin hastalık ve zararlılarla mücadelesinde önemli yere sahip bitki koruma uygulamalarında robotlar günden güne daha fazla tercih ediliyor.

Bitki koruma uygulamalarının insanlar tarafından değil zirai ilaçlama robotları tarafından yapılması daha çevreci bir çözüm sunmasının yanında özellikle güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından çeşitli avantajlar sağlıyor. Bitki koruma uygulaması yapan robotlar işçi veya üreticinin kimyasallardan olumsuz etkilenme olasılığını azaltıyor. İlaçlama robotlarının bir diğer avantajı da zirai ilaçlama işini günlük ilaçlama listesinden çıkararak harcanan emek miktarını azaltması. Doğru hedefleme sayesinde ise bu robotlarla tarımda kimyasal kullanımı yüzde 90’a kadar düşebiliyor. Böylece robotlar daha sağlıklı ve güvenilir ürünler yetiştirmeye olanak tanıdığı gibi, ürün maliyetinde de tasarruf sağlamış oluyor.

Zirai İlaçlama Robotları Teknolojiyle Çeşitleniyor

Tarımsal ilaçlama ekipmanlarına yönelik Ar-Ge çalışmaları sonucunda pazara yeni ürünler sürülüyor. Zirai ilaçlama alanında kullanılan robot teknolojileri dronelarla yapılan ilaçlamadan güneş enerjisiyle çalışan ilaçlama robotlarına kadar geniş bir yelpazeye sahip. Robotik tarım alanında faaliyet gösteren teknoloji şirketleri güneş enerjisinden Wi-Fi yani kablosuz ağ bağlantısına kadar farklı teknolojileri kullanıyor. Sensörler, dozlayıcılar, ultrasonik ve lazer teknolojilerinin kullanıldığı bu robotlarla bitki ya da ağaç belirlenerek doğrudan ilaçlama yapılabiliyor. Gözlemleme, tohum ekimi gibi özelliklerinin yanı sıra dronelar, hastalıkların ve zararlıların yoğun olduğu bölgeleri tespit ederek geniş tarım alanlarında zirai ilaçlama yapma özelliğiyle de tercih ediliyor.

Bu robotların en dikkat çeken örneklerinden biri İsviçre’de geliştirilen ecoRobotix isimli robot. Şekerpancarı tarlalarında kullanılan ve güneş enerjisiyle çalışan ilaçlama robotu, tekerlekleri üzerinde masaya benzeyen şekliyle dikkat çekiyor. Kamerasıyla bitkileri tarayan bu robot yabancı otları tespit ediyor. Ticari olarak piyasaya sürüldüğünde, şimdilik deneme amaçlı kullanılan mavi sıvı yerine herbisit kullanılacak.

Otonom cihazlarla yabancı ot tespiti ve ilaçlama

Fransız robot firması Naio Technologies ise lazer ve kamera kullanan bir robota imza attı. Meyve sebzeler arasında otonom olarak yönlenen The Oz isimli robot yabancı otları tespit edebiliyor. 4 elektrik motoruyla çalışan The Oz, şarj edildikten sonra 3 saat boyunca otonom olarak çalışabiliyor. Tarımsal robot şirketi Skyx’in tarımsal robot sürüsü PASS farklı sensör ve kontrolörlere sahip dronelardan oluşan bir robot ekibi sunuyor. Farklı algoritmalar kullanarak büyük tarım üreticilerini hedefleyen PASS’in ana amacı hassas ilaçlama yapabilmek. PASS uzun vadede kullanılabilir, güvenli ve uygun maliyetli tarımsal ilaçlama için tüm 2D ve 3D ekipmanların yanı sıra insanlı ve insansız ekipmanları birleştirecek.

Bir diğer dikkat çeken örnek ise GUSS isimli robot. ABD Kaliforniya merkezli Crinklaw Farm Services’ın Global İnsansız Püskürtme Sistemi (GUSS) isimli robot GPS, sensörler ve yazılımı sayesinde belirlenen alan içinde ilaçlama işlemini gerçekleştiriyor. Tek bir çalışan tek seferde 10 adet GUSS ekipmanını kontrol edebiliyor.

Mobil cihazlarla ilaçlama takibi

Günlük hayatta sıkça görülmeye başlayan yüksek aktarım hızı, esneklik ve mobilite gibi özellikleriyle dikkat çeken Wi-Fi kontrollü uygulamalar tarım sektöründe de yaygın olarak kullanılmaya başladı. Kamerasıyla video çekebilen akıllı tasarıma sahip Wi-Fi kontrollü ilaçlama robotları, bu video kayıtlarını Android işletim sistemine sahip mobil cihazlara gönderiyor. Böylelikle mobil cihaz üzerinden ilaçlama süreci takip edilebiliyor.

Tarım nüfusunun giderek azalması, tarımda her yıl hastalık ve zararlı nedeniyle artan ürün kaybı gibi faktörler bitki koruma uygulamaları konusunda insan kaynaklı hataları minimuma indirmeyi zorunlu hale getiriyor. Gelişen robot teknolojileri bu noktada devreye girerek sürdürülebilirlik, hassas tarım yapabilme gibi imkânlar tanıyor. Teknoloji ilerledikçe bu ihtiyaçlar doğrultusunda ilaçlama robotlarının da çeşitleneceği öngörülüyor.

İlaçlama Robotlarının Avantajları

  • Doğru hedefleme sayesinde sadece hastalıklı ürünler ilaçlanıyor.
  • Zirai ilaçlamanın robot tarafından yapılması ilaçlama yapan işçi veya üreticinin kimyasallardan olumsuz etkilenme olasılığını azaltıyor.
  • Daha az kimyasal kullanımı sayesinde üreticiler daha sağlıklı ve güvenli ürünler yetiştirebiliyor.
  • Ürün maliyetinden tasarruf sağlanıyor.