Bitki İlaçlama Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
Bitki İlaçlama Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
Bahçe ile uğraşmak pek çok kişi için büyük bir keyif. Sizin de bahçeniz varsa bu alanda çiçek, meyve veya sebze gibi ürünler ekip biçmek isteyebilirsiniz. Bahçe bakımı keyifli ancak pek de kolay olmayan bir iş. Bitkiler ile ilgilenmenin bilinmesi gereken pek çok püf noktası bulunuyor. Bahçe bakımının en hassas noktalarından biri de bitki ilaçlama konusu oluyor. Bahçeden ve bahçedeki ürünlerden en üst düzeyde verim alınabilmesi için bitki ilaçlamanın zamanının ve miktarının doğru olduğundan emin olunması gerekiyor.
Bitki İlaçlama Ne Zaman Yapılır?
Bitki ilaçlamak bir kere yapıldığında yeterli olan bir durum değildir. Bitki ilaçlamanın sürekliliği olması ve özenle yapılması gerekir. Genellikle havaların ısınmaya başlaması ile bitkilerinizi ilaçlamaya başlayabilirsiniz. Şubat sonu veya mart başı başlayabileceğiniz bu ilaçlama işlemine havaların iyice soğuduğu ve bitkilerinize zarar veren organizmaların oldukça azaldığı sonbahar kış aylarına kadar devam etmelisiniz. Hangi bitkiyi ilaçladığınız ve hangi organizmaya karşı ilaçladığınıza göre bitki ilaçlama sıklığınız değişkenlik gösterebilir. Bunun yanında bitkilerinizi ilaçlama işlemini havanın çok sıcak olmadığı sabahın erken saatlerinde veya akşam hava karardığında yapmayı tercih etmelisiniz.
Bitki İlaçlama Nasıl Yapılır?
Bitkilerinizi ilaçlayacaksanız bunu en doğru zamanda ve en doğru şekilde yapmanız sizin için en kolayı olacaktır. Her şeyden önce kendinizi koruma altına almalısınız. Bitkilerinizi ilaçlayacağınız maddeler sizin için de zararlı maddeler içerebilmekte. Bu nedenle elleriniz ve gözleriniz başta olmak üzere her yerinizi koruma altına almalı ve ilaçlama işlemine hazırlık yapmalısınız. Bunun için gözlük, eldiven gibi aksesuarlar tercih edebilirsiniz. Eğer hava rüzgarlı ise rüzgarın azalması için biraz bekleyebilirsiniz. Rüzgar azalmıyorsa rüzgarı arkanıza alarak ilaçlama işleminizi gerçekleştirmelisiniz. Bu sayede zararlı maddeler içeren ilaç vücudunuzla temas etmeyecek, nefes veya temas yoluyla bünyenize zarar vermeyecektir. Ayrıca rüzgar yolu ile diğer bitkilerinize ilacı taşıyabilir ve kullanacağınız ilaç miktarından da tasarruf edebilirsiniz.
İlaçlama yaparken mümkünse yağmur öncesi veya sonrası olmamasını tercih etmelisiniz. Bitkileriniz için kullanacağınız ilaçlar yağmur ile toprağınıza karışabilir ve bu şekilde toprağınıza zarar verebilir.
Bitki ilaçlarken hangi organizmaya karşı bitkinizi ilaçlıyorsanız ona göre bir ilaç seçmeli ve o ilacı doğru miktarda kullanmalısınız. Mantarlara karşı ilaçlıyorsanız farklı, böceklere karşı ilaçlıyorsanız farklı maddelere ihtiyacınız olacaktır. Bitki ilaçlama işlemi genellikle sıvı ilacı püskürtme yöntemi ile bitkilerinize yayan pülverizatör yardımı ile yapılır. Ayrıca pülverizatörlerin yanında daha küçük boyda olabilen atomizörler de tercih edilebilmektedir. İhtiyacınıza göre daha büyük veya daha küçük boylarda pülverizatörler yardımı ile ihtiyaç duyduğunuz tarım ilacını bitkilerinize püskürterek uygulayabilirsiniz.
Eğer tarım alanınızda yaşadığınız problemi çözemiyor veya daha profesyonel bir yardım almayı tercih ediyorsanız bitki ilaçlama firmaları ile iletişime geçerek yardım alabilirsiniz. Kendiniz yaşadığınız problemi çözmek istiyor ancak daha doğal bir yöntem arıyorsanız doğal bitki ilaçlama yöntemlerini araştırabilirsiniz. Evinizde kolayca bulabileceğiniz pek çok malzemeyi doğal bitki ilaçlama aracı olarak kullanabilir, probleminiz de çözüme kavuşabilirsiniz. Örneğin; keskin ve sert kokuların, acı tatların böcekler üstünde etkili olduğu ve böcekleri uzaklaştırmaya yardımcı olabildiği bilinmektedir. Siz de evinizde bulunan sıvı yağ, arap sabunu, acı biber, sarımsak, soğan, soda gibi doğal malzemeler ile belirli miktarda suyu karıştırarak doğal bir tarım ilacı elde edebilir, bu karışımları bahçenizde kullanarak karşı karşıya kaldığınız sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz. Kullanabileceğiniz yöntemler, probleminizin çeşidine ve boyutuna göre değişebilir, bu nedenle iyi bir araştırma yapmalı ve kullanacağınız yöntemden emin olduktan sonra harekete geçmelisiniz.