Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?

Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?

Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?

Biçerdöverle Nasıl Hasat Yapılır?

Tahıl arazilerinde kullanılan biçerdöverler, ekili alanlarda yapılması planlanan hasat ve harman işlerini aynı anda tamamlamaya yardımcı olur. Geniş arazileri kısa sürede biçmek için kullanılan biçerdöverler, tarım etkinliklerinin gelişmesine katkı sağlar. Biçerdöver makinelerin daha önceden insan veya hayvan gücüyle yapılan hasat işlemlerini kolaylaştırması ise ekonomik açıdan olumlu etki oluşturur. Ayrıca biçerdöver hasat işlemi, zamandan tasarruf etmeye de katkı sağlar. Peki biçerdöver nedir ve biçerdöverle nasıl hasat yapılır?

Biçerdöver Nedir?

Tahılları döverek tanelerini ayıran, samanların balya haline getirilmesini sağlayan tarım makineleri, biçerdöver olarak adlandırılır. Biçme, dövme ile ekin kaldırma işlemlerini aynı anda gerçekleştiren biçerdöverler, motor gücü kullanan ve sürücü vasıtasıyla yönlendirilen makinelerdir. Sıkça merak edilen “Biçerdöver nasıl çalışır?” sorusu ise biçerdöver; ağız kısmında yer alan bıçaklar yardımıyla ekinleri çırparak daneleri eler ve en dipten kesim yapmaya izin verecek şekilde çalışır, şeklinde yanıtlanabilir.

Harmanlama işlemine alınan ekinlerin taneleri, biçerdöver üzerinde bulunan tambur kısma iletilir. Başak kısımlardan ayrılan ekinler, tambur içerisinde harmanlanır. Saman kısımlar ise biçerdöverin arka tarafında toplanır. Kalbur adı verilen makine bölümü; tanelerin büyük parçalardan ve işe yaramayan kabuklardan ayrılmasını sağlar. Daha sonra makinenin dip kısmında toplanan sade yapılı daneler; römork veya kamyonlara aktarılmaya hazır hale gelir. Bunun yanı sıra “Biçerdöver nasıl sürülür?” sorusunun yanıtı da sıklıkla araştırılır, G sınıfı işlenmiş ehliyete sahip, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gerekli izin belgesini alan kişiler tarafından biçerdöver sürülebilir.

 

Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?

Hangi Durumlarda Biçerdöverle Hasat Yapılabilir?

Hareketli kombine tarım makinesi olan biçerdöverler, belirli şartlar altında hasat işlemi için kullanılabilir. Tahıl arazilerinde biçerdöverle hasat yapılması için gereken şartlar şu şekilde sıralanır:

  • Arazinin eğimli veya taşlı olmaması,
  • Tahıl boyunun biçerdöverin bıçak bölümü uzunluğuna uygun olması,
  • Yabancı otların arazi içinde minimum oranda bulunması,
  • Eğime paralel arazilerin %5 diğer ekili alanların ise %10 maksimum eğim oranına sahip olması,
  • Tanedeki nem oranının %12-%14 arası değer içermesi,
  • Kıyı bölgelerinde bulunan tahıl arazilerinde dane neminin %16-%18 arasında olması,
  • Arpa hasadı için nemin %15 ve daha altı değerlere sahip olması,
  • Çeltiklerin %18-%27 arası oranlarda nem taşıması,
  • Başaktaki tanelerin yaklaşık 10’da birinin kendiliğinden dökülmesi,
  • Mısır danelerinin %35 oranında nem içermesi,
  • Bölgenin hava şartlarının biçerdöver çalışmasına elverişli olması,
  • Toprağa çiğ düşmeden veya kalktıktan sonraki zamanlarda makinenin çalıştırılması
  • Kuru fasulyede %40 oranına düşen nemlilik zamanında ve baklaların en az %80’inin sarı renkte olgunlaşmış olması durumlarında biçerdöverle hasat yapılabilir.

Biçerdöverle Hasat Yapılamayan Durumlar Hangileridir?

Çeltik veya tahıl arazilerinde hububatın henüz olgunlaşmadığı dönemlerde, biçerdöverle hasat yapılması doğru değildir. Olgunlaşmamış başaklarda yer alan daneler, biçerdöver bıçağına ulaşamadığı için tambur bölümlerde tıkanmalara ya da ekinin ziyan olmasında neden olabilir. Bunun yanı sıra çiğ düşme saatlerinde yapılan hasat işlemi de beklenen verimle gerçekleşmez. Bu durumun nedeni çığ düşmesinde yapılan hasatlarda, tanelerin ayrılmasının dövme ünitesinde yığılmalara neden olmasıdır.

Rüzgar faktörü de hasat işlemlerinin hangi aralıkta yapılacağı hakkında belirleyici özellik taşır. Tabla üzerinde biçilen ekini tarlaya doğru atan ters rüzgarlarda hasat işlemlerine ara vermek önemlidir. Aksi halde biçilen ekin taneleri tarlaya tekrar dökülür. Bu durumda hasat veriminde kayıplara yol açar. Ayrıca bakım onarımı doğru şekilde yapılmamış biçerdöverlerinde, tahıl hasadında tam verimle çalışmasını beklemek doğru değildir. Tambur, bıçak ağzı veya diğer depo bölümleri gereken işlevselliğe sahip olmayan makineler, ekin durumu ne olursa olsun hedeflenen verimin altında hasat işlemi yapmaya neden olur. Bu nedenle bakımı zamanında yapılan ve yüksek performanslı motor gücüyle çalışan biçerdöverlerin hasat işleminde tercih edilmesi dikkat edilecek hususların başında gelir.

 

biçerdöverle hasat

Biçerdöverle Hasat Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Biçerdöverle hasat işleminde dikkat edilecek hususlar, dane kayıpları yaşamayı önlemede etkilidir. Biçerdöverin ekili tarlaya girdikten sonra gözlemlenmesi, dane kayıplarının yaşanmasını engelleyebilir. Günlük sıcaklık değişimleri de ekinlerin nem oranını etkiler. Bu nedenle biçerdöverle hasat işleminin kısa sürede tamamlanması veya belirli saatler arasında uygulanması gerekir.

Gelişmiş teknolojik donanıma sahip olup dane kayıplarını ekran üzerinden gösteren biçerdöver tercihiyle, ekili arazilerde yüksek verim elde etmek mümkündür. Yeni tip makinelerin emniyetli depolama birimlerinin gerekli nem oranına sahip olması da dane kalitesinin ya da miktarının artmasında etkilidir. Bunun yanı sıra biçerdöverin sap ayırıcı kısmını doğru şekilde ayarlamak, da ekini yatık buğday tarlalarında yüksek verim almaya yardımcı olur. Aksi halde dane verimi düşer. Böylece biçerdöverle hasat işlemi için boşa zaman kaybı da yaşanabilir.

Hektaş bitki koruma veya besleme ürünleriyle, tahıl arazilerini yabancı otlardan arındırmak oldukça kolaydır. Verimli daneler almak ya da biçerdöverin yüksek verimle çalışacağı tahıl arazileri oluşturmak için hemen Hektaş ürünlerine göz atabilirsiniz.