Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?

Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?

biber hangi

Biber, patlıcangiller familyasına ait olan ve sıklıkla tüketilen bir sebze türü olarak öne çıkar. Hem sade bir şekilde yenilebilen hem de salata veya yemeklerin içerisinde kullanılabilen biber, farklı tür ve renklerde olabilir. Yeşil, sarı ve kırmızı türleriyle dikkat çeken biberlerin her birinin lezzeti de farklıdır. Anavatanı Amerika kıtası olarak biber, çeşitli iklim koşullarında ve bölgelerde yetişebilir. ‘’Biber hangi mevsimde yetişir, biber hangi bölgede yetişir?’’ gibi soruların cevaplarını metnimizin devamında açıklayalım.

Biber Hangi Mevsimde Yetişir?

Biber, yılın iki döneminde yetişmeye uygun olan bir sebzedir. Bu dönemlerden birincisi; Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan yaz sezonudur. Bu sezon, biberlerin ilk hasat zamanı olarak da bilinir. İkinci hasat dönemi ise Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları olarak bilinir. Bu sebeple yaz ve sonbahar dönemleri, biberlerin taze bir şekilde satışa çıkarıldıkları zamanlardır. Siz de bu dönemlerde market ve manav gibi yerlerde çeşitli biber türlerini görebilirsiniz.

Yaz ve sonbahar dönemlerinde hasat edilerek tüketilmeye uygun hale gelen biberler, taze bir şekilde toplanır. Ardından yıl boyu sürece biçimde pek çok farklı yerde satılmaya başlanır. Biberler; çarliston, sivri ve dolmalık olarak nitelendirilen farklı türlere sahiptir. Bu türler ise sarı, yeşil ve kırmızı renkleriyle ön plana çıkar. Bu türlerin hasat dönemi aralıkları da özelliklerine göre değişebilir. Sivri biberler, Haziran ve Ekim ayları aralığında hasat edilir. Çarliston biberler, Haziran ve Eylül ayları aralığında hasat edilir. Dolmalık biberler ise Haziran ve Eylül ayları aralığında hasat edilmeye uygundur.

Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?

Biber Hangi Bölgede Yetişir?

Anavatanı Amerika olarak bilinen biberin dünya çapında en çok üretiminin yapıldığı yerin Çin olduğu, yapılan araştırmalar sonucunda kesinleşmiştir. Devamında ise Meksika, Türkiye ve Endonezya’nın yer aldığı söylenebilir. Sıcak iklim sebzesi olarak nitelendirilen biber türleri, uygun koşulların sağlandığı her ortamda yetişmeye elverişlidir. Bu ortamlara bahçeler, tarlalar ve evlerin balkonları bile dahildir. Biber, organik madde bakımından zengin olan topraklarda oldukça verimli bir şekilde yetişebilir. Türkiye’de de sıcak ve ılık iklim koşullarının etkili olduğu bölgelerde biber yetiştiriciliğinin yapılması mümkündür.

Türkiye’de En Çok Biber Yetiştirilen Bölgeler

Türkiye’de yüksek ve soğuk yaylalar hariç pek çok bölgede bitki yetiştiriciliği yapılabilir. Özellikle Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde yaygın bir şekilde bitki yetiştirilir. Türkiye’de bir yılda ortalama 2 milyon 700 bin ton civarında biber üretimi gerçekleştirilir. Bu biber türlerinin %60 civarındaki büyük çoğunluğunu sivri biberler oluşturmaktadır. Öte yandan %28 oranında dolmalık ve %4 oranında ise çarliston biberlerin öne çıktığı söylenebilir.

Türkiye’de yetiştirilen biberlerin büyük çoğunluğu Antalya’nın Demre ilçesinde üretilir. Aynı zamanda sıcak iklim koşullarının hakim olduğu Mavikent ve Tarsus bölgelerinde de biber yetiştiriciliğinin yaygın bir şekilde gerçekleştirildiği bilinir. Türkiye’de en çok biber yetiştirilen bölgelerin Antalya ve Mersin şehirleri olduğu söylenebilir.

Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?

Biber Yetiştirmeye Uygun İklim Özellikleri

Biber türleri, genel olarak sıcak ve ılık mevsim koşullarının ön planda olduğu iklim bölgelerinde yetiştirilmeye uygun sebzeler olarak bilinir. Soğuk hava koşullarından fazlasıyla etkilenen bu sebze türlerinin sıcak havalarda verimli bir şekilde yetiştirilebildiği söylenebilir. Akdeniz iklimi, biber yetiştiriciliği için en ideal hava koşullarının boy gösterdiği iklim olarak nitelendirilebilir. Biberin yetiştirilmesi ve gelişmesi için uygun olan sıcaklık değeri; 22 ile 25 derece aralığındadır. 15 dereceden düşük ve 32 dereceden yüksek olan sıcaklık değerlerinde biberin gelişiminde gerileme ve hatta durma söz konusu olur.

Biberin yetiştirilme sürecinde iklim koşulları, sıcaklık değerleri, toprak özellikleri gibi detaylar etkili rol oynar. Siz de tüm bu detayları ve hasat dönemlerini göz önünde bulundurularak konforlu bir biber yetiştiriciliği süreci geçirebilirsiniz. Biberin hangi bölge ve iklim şartlarında yetişmeye elverişli olduğuyla ilgili gerekli bilgileri Hektaş aracılığıyla öğrenebilirsiniz.