Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

biber ne zaman ekilir

Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Biber hem vitamin yönünden zengin olması hem de yemeklere kattığı acı veya tatlı aroma nedeniyle ülkemizde ve dünyada sık tüketilen sebzelerden biridir. Düşük kalorili bir yiyecek olması nedeniyle de sıklıkla tercih edilir. Çin dünyadaki biber üretiminin yaklaşık olarak %23’ünü sahiplenerek biber yetiştiriciliği konusunda ilk sırada yer alır. Türkiye de dünyada biber yetiştiriciliğinde %10’luk önemli bir paya sahiptir*. Ülkemizde oldukça yoğun şekilde gerçekleştirilen biber ekimi konusunda dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Biber nasıl ekilir? Biber hasadı nasıl yapılmalıdır? Tüm detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Biber Ne Zaman Ekilir?

Verimli bir biber ekimi için Nisan ayı başını veya ortalarını tercih etmek gerekir. Mayıs ayı başında da biber ekimi yapılması mümkündür. Kısacası biber ekim aralığı nisan ayının başı ile mayısın ilk birkaç günü olarak belirlenebilir. Bu konuda ekim yapılacak bölgedeki iklimi de dikkate almak gerekir.

Biber genel olarak tarlada yetiştirilen bir bitkidir. Fakat saksıda da yetiştirilmesi mümkündür. Özellikle şehir hayatında toprak alanların olmaması nedeniyle saksıda biber yetiştiriciliği sıklıkla yapılır. Balkonlarda, teraslarda veya küçük bahçelerde saksı içinde biber yetiştirilebilir.

Biber tohumu ekimi için don tehlikesinin ortadan kalktığı zamanlar tercih edilmelidir. Bu nedenle kış aylarının ve yine kış kadar soğuk olma ihtimali olan mart ayının geçmesini beklemekte fayda vardır. Biber sıcak ve ılık iklim sebzesi olarak tanımlanabilir.

Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Biber Ekerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Biber yetiştiriciliği ile ilgileniyorsanız biber ekiminin nasıl yapılacağını bilmek önemlidir. Biber ekimi için öncelikle kullanılacak toprak seçimine dikkat edilmelidir. Biberlerin verimli bir şekilde yetişebilmesi için nemli toprak yapısı en ideal seçenektir. Ayrıca biber tohumlarını ekmeden önce mutlaka çimlenmeleri gerekir.

Biberler ekilmeden önce çimlenme işlemi yapılır. Biberler bir saksıya konularak üzerlerini tamamen kapatacak şekilde toprak doldurulur. Toprağı nemlendirmek için fısfısla su takviyesi yapılır. Üzeri bir bezle veya streç filmle kapatılır. Biber tohumları yaklaşık 2-3 haftalık bir sürede çimlenir. Çimlenme için en uygun toprak sıcaklığı 30 derece olarak kabul edilir. Bu sıcaklığı tam olarak tutturmak zor olabilir. Fakat her halde toprak sıcaklığı 15 dereceden az veya 35 dereceden fazla olmamalıdır.

Çimlenme sonrasında biber ekimi yapılır. Biber tohumunun kaliteli olması verimli bir hasat için önemlidir. Tohumlar toprağın 0,5- 1 cm kadar derinliğine ekilmelidir. Sıra halinde ekilen biberlerin arasında 35-40 cm kadar boşluk bırakılması önerilir. Eğer birkaç sıra boyunca ekim yapacaksanız sıraların arasında da en az 60 cm mesafe bırakmanız uygun olacaktır. Bu sayede topraktaki su ve minerallerden tüm biberler optimum şekilde faydalanabilir.

Biberlerin verimli şekilde yetişmesi için ideal sıcaklık 24-26 derece civarı olarak kabul edilir. Biberler suyu seven bitkilerdir. Topraktaki nemin en az %70 civarında ve havadaki nemin en az %60 civarında olması halinde kök aktiviteleri hızlanır ve biberler çok daha kısa sürede yetişir.

Nemi seven bir bitki olduğu için sık sık ve az miktarda sulanması önemlidir. Biber ekimi sonrası sulama işlemine başlamadan önce ilk meyvesinin çıkması beklenir. Bu da genellikle 10 gün kadar sürer. 10. gün civarı sulama işlemine başlanır ve bundan sonra en az haftada bir kez olmak üzere düzenli şekilde sulama yapılır.

Biber ayrıca güneş ışığını da seven bir bitkidir. Bu nedenle gün içinde en az 7-8 saat kadar güneş ışığı alabilecekleri bir konumda yetiştirilmesi verimliliği artıracaktır.

biber ne zaman ekilir

Biber Kaç Ayda Yetişir?

Biber ekimi için sabırlı olmak gerekir. Ekilen biberlerin toplanacak hale gelmesi en az 3 ay kadar sürer.

Biber Ne Zaman Toplanır?

Nisan ayında ekilen biberler genellikle haziran ayı sonunda toplanabilir hale gelmiş olur. Biber toplama işlemi 1 hafta arayla olmak üzere yılda 9-10 kere yapılabilir.

Kaynak:

*https://adana.tarimorman.gov.tr/Belgeler/SUBELER/bitkisel_uretim_ve_bitki_sagligi_sube_mudurlugu/sebze_yetistiriciligi_ve_mucadelesi/Biber.pdf