Bağda Külleme Mücadelesi

Bağda Külleme Mücadelesi
Bağda Külleme Mücadelesi

Külleme hastalığına neden olan şey fungus adı verilen bir parazittir. Külleme hastalığı pek çok bitki türünde görülebilir. Dolayısıyla bu hastalık, bağ bitkileri için de önemli bir tehdit oluşturur. Bağda külleme hastalığı, bağ bitkilerinin gelişimini olumsuz yönde etkileyip zamanla solmasına hatta kurumasına neden olur. Külleme hastalığının önüne geçilememesi, ne yazık ki bitkilerin ölümüyle sonuçlanır. Bağda külleme, asmaların yeşil olan bütün bölümlerine zarar verir. Asmaların ilk gelişme dönemlerinde bağda küllenme hastalığını genç yapraklarda fark etmek çok zordur. Hastalığın gelişiminde sıcaklık ve nem etkilidir. Bağda küllenme, asmaların üzerinde pudra veya un görünümlü lekeler bırakır.

Bağda Külleme ile Mücadelede İçin Neler Yapılabilir?

Bağda külleme mücadelesinde hastalığa neden olan etkenlere karşı çevresel veya kimyasal uygulamalar tercih edilebilir. Çevresel uygulamalar kapsamında külleme hastalığının bulaşmış olduğu bitki kısımlarının sağlıklı bitkilerden ayrılması en önemli aşamalardan biridir. Bitkilerden ayrılan bu artık kısımların imha edilmesi gerekir.

Düzenli olarak budama yapılması bağda külleme hastalığının yayılmasını engelleme açısından etkili bir rol oynar. Budama işlemi sayesinde bitkinin iç kısımlarına düzenli bir hava sirkülasyonu sağlanmış olur. Bunun yanı sıra, bağ bitkilerinin güneş alması sağlanmalıdır. Kimyasal uygulamalar ilaç temelli işlemlere dayanır. Bağda külleme sorununa karşı üç temel ilaçlama evresi vardır:

İlk İlaçlama Evresi: Genellikle sürgünler 20-30 cm boyutuna ulaştığında uygulama yapılır.

2. Evre: Bağ bitkilerinin çiçekleri taç yapraklarını döktüğünde ilaçlama yapılır. Bu dönemde koruklar, saçma tanesi iriliğine ulaşmış olur.

3. Evre: İkinci evreden alınan sonuçlara göre ilaca devam edilip edilmeyeceğine ya da doz ayarlamalarına karar verilir. Tanelere ben düşme dönemine kadar sürdürülür.

Bağda küllenme ile mücadelede tek yönteme başvurmamalısınız. Bu hastalığa karşı birden fazla yöntemden yararlanmak hem hızlı sonuç almak hem de kesin çözüme ulaşmak için önemlidir.

Külleme Hastalığı İçin Hangi İlaçlar Kullanılmalıdır?

Külleme patojenleri, bağ bitkilerinde genellikle asmada konaklanır. Asma üzerinde kül veya pudra benzeri oluşumlar görülmeye başlar. Hastalığın ilk dönemlerinde genç yapraklarda belirtileri fark etmek çok zordur. Yapraklar yaşlandıkça matlaşır ve kalınlaşır, zamanla da içe doğru kıvrılmaya başlar. Bağda külleme hastalığı için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlar kullanılabilir. Bu hastalık için Azoxystrobin, Proquinazid, Kresoxim-Methyl, Metrafenone ve Dinocap gibi ilaçlardan yararlanabilirsiniz. İlaçlama işlemleri sırasında ilacın, asmanın tüm yeşil bölümlerine nüfuz ettiğinden emin olmalısınız.

Kükürt uygulaması yapacaksanız akşam serinliğini veya sabahları çiğ kalktıktan sonraki zamanları tercih etmelisiniz. Ayrıca kükürt uygulamaları için rüzgarsız hava koşullarına ihtiyacınız olduğunu unutmamalısınız. Uygulanacak tedavi yöntemi bitki türlerine göre farklılık göstereceğinden tedavi planınızı iyi belirlemelisiniz. Unutmayın, doğru zamanda doğru bağda külleme ilaçları kullanılarak bu hastalıkla mücadele etmek mümkün!