Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Kahvaltılar, ara öğünler ve davet sofraları için hazırlanan pek çok tarifte kendine önemli bir yer edinen çilek; lezzeti ve görüntüsüyle pek çok kişinin damak zevkine hitap eden bir meyvedir. 30’un üzerinde farklı çeşidi bulunur. Gülgiller familyasına ait olan çilek, tohumu üzerinde olan nadir meyvelerden biridir. Halk arasında tohum olarak bilinen meyve yüzeyine gömülü organlar aken olarak adlandırılır. Uygun şartlarda dikildiğinde ve bakımı gerçekleştirildiğinde beklenen miktarda hasat gerçekleştirilebilir. Ancak çilekten istenen verimin alınabilmesi için öncelikle çilek ne zaman dikilir, dikimde nelere dikkat edilmelidir, hasadı nasıl yapılır gibi pek çok konu hakkında yeterli bilgiye sahip olunması gerekir.
Çilek Ne Zaman Dikilir?
Çilek dikimde akıllara ilk olarak çilek ne zaman dikilir sorusu gelir. Çilek dikimi dört farklı zamanda gerçekleştirilebilir. Yılın dört mevsiminde de ekilebilen çileğin belirli aylarda toprakla buluşturulması gerekir. Çilek ne zaman ekilir sorusu mevsimlere göre kısaca şöyle cevaplanabilir:
- Yazın çilek dikimi: Akdeniz Bölgesi’ndeki dikimler için en uygun zaman 15 Temmuz – 15 Ağustos arasıdır.
- Kışın çilek dikimi: Kış dikimi için kışın ılık bir iklimin hakim olduğu bölgeler tercih edilir. Bu bakımdan Akdeniz Bölgesi için en ideal zaman 15 Ekim-15 Kasım arasıdır.
- İlkbaharda çilek dikimi: Kış mevsiminin soğuk yaşandığı bölgeler için uygun bir dikim zamanıdır. Bu dönemde çilek dikimi için nisan ayı tercih edilir.
- Sonbaharda çilek dikimi: Sonbaharda çilek dikimi için eylül ve ekim ayları idealdir.
Çilek Dikerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Çilek dikiminde arzu edilen verimin elde edilebilmesinin bir diğer koşulu, önemli noktalara dikkat edilerek dikim işleminin gerçekleştirilmesidir. Çilek dikiminde dikkat edilmesi gereken hususları kısaca şöyle sıralamak mümkündür:
- Çilek, mantar konusunda hassas bir bitkidir. Bu nedenle gözle görülmesi mümkün olmayan mikroskobik canlılar olan nematod bakımından temiz olan topraklarda çilek yapılması son derece önemlidir.
- Çilek dikimi yapılacak alana daha önce buğday, arpa gibi tahılların ekilmiş olması tavsiye edilir. Bu topraklarda çok daha verimli sonuçların alındığı bilinir.
- Zararlı canlılardan korunma yöntemi olan fümigasyon işleminin ekim yapılmadan önce toprağa uygulanması oldukça önemlidir.
- Toprağın daima nemli tutulması gerekir.
- Toprağın kireç miktarı az olmalıdır.
- Çileğin toprak, yaprak ve meyvesinin güneş görmesi son derece önemlidir. Güneş, verim oranının artmasına yardımcı olan önemli bir faktördür.
- Çilek yapılacak toprağın pH oranının 7 ile 7.5 arasında olması gerekir.
Çilek Kaç Ayda Yetişir?
Üzümsü meyveler sınıfına giren çilek, salkım halinde bulunan bir meyvedir. Tozlanmanın iyi bir şekilde gerçekleşmesi gerekir. Tozlanma evresinin ardından meyvelerin genellikle 30-35 gün arasında olgunlaştığı gözlenir.
Çilek Ne Zaman Toplanır?
Çilek, hasadı yapıldıktan sonra oldukça hızlı bir şekilde bozulabilen bir meyvedir. Bu sebeple çilek toplama ve hasat işlemlerinin doğru zamanda titizlikle yapılması son derece önemlidir. Çilek hasadında doğru zamanı belirleyen ölçüt renktir. Tam olarak kırmızı rengini alan çilek olgunlaşmıştır. Çilek hasadında gecikme yaşanması meyvenin formunu kaybederek yumuşamasına ve daha koyu bir kırmızı renge dönüşmesine neden olabilir.
Kızarma evresi her çilekte farklı bir zamana denk gelebilir. Kuru ve sıcak havanın hakim olduğu yerlerde kızarma süreci kısa zamanda gerçekleşebilir. Bu nedenle kontrol işlemlerinin sık sık yapılması ve yeterli olgunluğa erişen çileklerin toplanması gerekir. Serin atmosferlerde ise gün aşırı çilek hasadı gerçekleştirilebilir. Çilekler uzak pazarlara gönderilecekse meyvenin 4’te 1 oranında kızarmış olması gerekir. Hasadı gerçekleştirilen çileklerin vakit kaybedilmeden serin yerlere alınması ve bu ortamlarda muhafaza edilmesi bozulmayı önleme adına son derece önemlidir.
Siz de çilek , hasadı, toplanması gibi süreçlere dair bilgi almak ve zararlılarla mücadele konusunda destek almak istiyorsanız, Hektaş uzmanlığından yararlanabilirsiniz.