18 Şubat 2022
Turunçgil Ailesi
Türkiye, turunçgil familyasındaki ürünlerin yetiştiriciliği için coğrafi açıdan oldukça uygun bir ülke. Üreticiler, yüksek ihracat değerine sahip olan narenciye üretimlerini HEKTAŞ’ın bitki koruma çözümleri ile korurken, üretimin kalitesini de yine HEKTAŞ bitki besleme ürünleriyle arttırıyor. Böylece ortaya pazar değeri yüksek, verimli bir üretim çıkıyor.
İçindekiler
- Kaliteli üretim için mücadele şart
- Yabancı otlar verimi düşürüyor
- Yabancı ota karşı önlem almak en etkili koruma
- SMACH®
- Hastalıkları tanımak önemli
- SMACH® ile zararlıların önüne geçmek kolay
- Pas böcüsü ve kırmızı örümcek için tek ürün
- Demir eksikliğine çözüm SEQUONIA ULTRA
- HEKTAŞ ürünleri üreticinin yanında
- SEQUONIA ULTRA
- Rakamlarla Narenciye
İçindekiler
- Kaliteli üretim için mücadele şart
- Yabancı otlar verimi düşürüyor
- Yabancı ota karşı önlem almak en etkili koruma
- SMACH®
- Hastalıkları tanımak önemli
- SMACH® ile zararlıların önüne geçmek kolay
- Pas böcüsü ve kırmızı örümcek için tek ürün
- Demir eksikliğine çözüm SEQUONIA ULTRA
- HEKTAŞ ürünleri üreticinin yanında
- SEQUONIA ULTRA
- Rakamlarla Narenciye
Türkiye, turunçgil familyasındaki ürünlerin yetiştiriciliği için coğrafi açıdan oldukça uygun bir ülke. Üreticiler, yüksek ihracat değerine sahip olan narenciye üretimlerini HEKTAŞ’ın bitki koruma çözümleri ile korurken, üretimin kalitesini de yine HEKTAŞ bitki besleme ürünleriyle arttırıyor. Böylece ortaya pazar değeri yüksek, verimli bir üretim çıkıyor.
Narenciye türlerinin Türkiye’de ve dünyada tüketilen tarım ürünleri arasındaki yeri ve önemi tartışılmaz. Anavatanı Çin ve Hindistan olan turunçgil grubunun tüketimi dünya genelinde çok yaygın olduğu için, bugün ılıman iklime sahip tüm bölgelerde yetiştiriliyor. Subtropik iklim şartlarına ihtiyaç duyan meyveler, sıcaklığın -4°C’nin altına düşmediği yörelerde ticari anlamda da yetiştirilebiliyor. Türkiye’nin de özellikle güney ve güneybatı Anadolu ile kuzeydoğu Akdeniz bölgelerinde yoğunlaşan turunçgiller arasında en yaygın çeşitler portakal (C. x sinensis), limon (C. x limon), mandalina (C. reticulata), greyfurt (Citrus paradisi) ve turunç (Citrus aurantium).
Sarı ve turuncu renkte olabilen bu lezzetli kış meyveleri, çok gözlü ve etli bir yapıya sahip. Dünya genelinde 140 milyon tona yakın olan üretimin 5 milyon tonluk kısmı Türkiye’de gerçekleştiriliyor. Üretimdeki bu yüksek oranlar sayesinde turunçgiller, Türk üretici için ihracat konusunda da önem arz ediyor. Tabii ürünün kaliteli olması ve dış pazar gerekliliklerini yerine getirmesi şart. Bunun için ilk yapılması gerekenler arasında ise hastalık, zararlılar ve yabancı otlarla bilinçli ve etkili bir şekilde mücadele etmek ve ürünü iyi besleyerek direncini ve kalitesini arttırmak var.
Kaliteli üretim için mücadele şart
Türkiye’deki turunçgil üretiminin yüzde 90’ından fazlası Mersin, Adana ve Hatay’ı kapsayan Çukurova bölgesi, Antalya ve İzmir’de yapılıyor. Turunçgillerin kıyasla dar bir alanda yetiştirilmesine rağmen ihracat değerleri oldukça yüksek: Her yıl 2 milyon tonun üzerinde ihracat gerçekleştiriliyor. 890 milyon dolar değerinde getirisi olan bu ihracatın önemli bir kısmını ince kabuklular oluşturuyor. Üreticiler için oldukça kârlı olabilecek turunçgil üretimi; yabancı otlar, hastalıklar ve zararlılar sebebiyle hem kalite hem de üretim bakımından değersizleşebiliyor.
Yabancı otlar verimi düşürüyor
Kültür bitkisinin özümsediği besin ve suya ortak olarak bitkinin güçsüzleşmesine, ilerleyen zamanda da ölmesine sebep olabilen yabancı otlar, turunçgil üretimine ekonomik zararlar veriyor. Özellikle küçük işletmeler harcadıkları iş gücünün büyük kısmını yabancı otlarla mücadele için kullanıyorlar. Üstelik yabancı otun verdiği tek zarar iş gücünün gereksiz kullanımı dolayısıyla artan üretim masrafı da değil. Yabancı otlar aynı zamanda diğer hastalık ve zararlılara da konukçuluk yaparak kültür bitkisine zarar verebiliyor.
Yabancı otların verdiği zararlar arasında sürme ve hasat gibi kültürel işleri yavaşlatması, zehirli tohumların insan ve hayvanların zehirlenmesine yol açması da var. Turunçgil üretim bölgelerinde sıklıkla karşılaşılan bu otların tür sayısı 40’ın üzerinde. Direkt olarak sağlığa, dolaylı olarak da turunçgil üretim ve ticaretine büyük zararlar veren yabancı otlar arasında en sık görülenler domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.), kanyaş (Sorghum halepense (L.) Pers.), semizotu (Portulaca oleracea L.), topalak (Cyperus rotundus L.) ve darıcan (Echinochloa crus-galli (L.)). Bu türlerle etkili şekilde mücadele edebilmek için ise otları tanımak, yoğunluk ve dağılımlarını bilmek gerekiyor.
Yabancı ota karşı önlem almak en etkili koruma
Yabancı ot yoğunluğu en fazla mandalina bahçelerinde gözlemleniyor, en geniş alanı kapladığı turunçgil türü de yine mandalina. Ancak bu, diğer turunçgil türlerinin yabancı otlara karşı korunmasız olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu otlara karşı turunçgilin verim ve kalitesini koruyabilmek için entegre mücadele yöntemlerini öğrenmek en etkili önlem. Üreticilerin bu konuda özellikle turunçgil yetiştirme şeklini ve zirai mücadele yöntemi uygulamalarını düzenlemesi ve mutlaka bilinçlendirilmesi gerekiyor. Yabancı otlara karşı mücadele edebilmek için uygulanması gereken kültürel önlemler bilindiği takdirde problem baş göstermeden önüne geçilebiliyor. Yabancı otların üretim alanlarına girmesine izin verilip mücadeleye geç başlandığı durumda ise mekanik ve kimyasal yöntemlerin devreye sokulması önem kazanıyor.
SMACH®
Turunçgil, elma, kiraz, bağ ve şeftalide görülen zararlılara yönelik kullanılan SMACH®; tek uygulama ile uzun süre koruma sağlayan, IPM (Entegre Zararlı Yönetimi) programları ile uyumlu bir akarisit.
Hastalıkları tanımak önemli
Turunçgil üretiminde karşılaşılan ve yabancı ot gibi verim ile kaliteye etki eden başka bir problem de hastalıklar. 20’ye yakın çeşitte hastalık arasından en çok rastlananlar arasında uçkurutan (Phoma tracheiphila), kurşuni küf hastalığı (Botrytis cinerea Pers. ex Fr.), kahverengi çürüklük ve gövde zamklanma hastalığı (Phytophthora citrophthora), dal yanıklığı (Pseudomonas syringae pv. Syringae), kahverengi leke (Alternaria alternata f. sp. citri) ve turunçgil depo çürükleri sayılabilir.
Hastalıklarla mücadelede kültürel yöntemler kullanmanın yanı sıra bitki koruma ürünlerinden de faydalanılıyor. Ancak bu kullanımın bilinçli bir şekilde yapılması, doğru ürünün yeterli miktarda uygulanması önemli. Etkili ve doğru ürünü tercih edebilmek için ise her şeyden önce hastalıklara hâkim olmak gerekiyor. Benzer belirtiler gösteren hastalıkları birbirine karıştırarak yanlış bitki koruma ürününü uygulamak faydadan çok zarara yol açabileceğinden, turunçgil üreticisinin yaygın olarak görülen hastalıkları az çok tanıması ya da hastalıkla karşılaştığında doğrudan teknik ekiplerle iletişime geçmesi şart.
SMACH® ile zararlıların önüne geçmek kolay
Üretimin verim ve kalitesini doğrudan etkileyebilen başka bir etmen de zararlılar. Etkili ve doğru mücadele yöntemiyle üstesinden gelinebilen zararlıların turunçgillerde en sık rastlananları ise Akdeniz meyve sineği (Ceratitis capitata), turunçgil beyazsineği (Dialeurodes citri), turunçgil unlubiti (Planococcus citri), turunçgil sarı kabuklu biti (A. citrina), pas böcüsü (Phyllocoptrata oleivora), turunçgil kırmızı kabuklu biti (A.aurantii) ve turunçgil kırmızı örümceği (Panonychus citri). Zararlılarla mücadelede de bitki koruma ürünleri kullanmak en etkili yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Meyve kalitesi ve verimini azaltarak ekonomik anlamda üreticiyi olumsuz yönde etkileyen zararlılardan biri olan turunçgil kırmızı örümceği, turunçgil yapraklarını ve meyvelerini emerek besleniyor. Zararlının sokup emdiği bölgede oluşan soluk lekeler, mücadele edilmediği durumda artarak birleşiyor ve yaprakların kuruyup dökülmesine sebep oluyor. Yaşlı yapraklardan genç yapraklara göç ederek verdiği zararı arttıran turunçgil kırmızı örümceği çok hızlı yayılıyor. Tüm turunçgil türlerinde görülebilen bu zararlıyla mücadele için HEKTAŞ’ın SMACH® isimli bitki koruma ürünü uygulandığı durumda, zararın önüne kolayca geçilebiliyor.
Pas böcüsü ve kırmızı örümcek için tek ürün
SMACH®, zararlı bünyesinde gerçekleşen yağ sentezini engelleyerek turunçgiller için bir koruma kalkanı oluşturuyor. Tüm gelişme devrelerinde etkili olan akarisitin tek uygulaması ile uzun süre koruma sağlamak mümkün. Önemli detay ise uygulama sırasında iyi bir kaplama yapmak. Turunçgil kırmızı örümceğine yapılan uygulamanın, bitkinin 10 yaprağında yapılan sayımlarda 9 ve üzeri canlı görüldüğü durumda, çiçeklenmeden önce gerçekleştirilmesi gerekiyor. Uygulama, çiçeklenme dönemi geçtiyse ürün meyve bağladıktan bir hafta sonra da yapılabiliyor. Kontak etkili bir ürün olan SMACH®, turunçgil pas böcüsüne karşı da etkili bir koruma sağlıyor. Taze yaprak, filiz ve meyvelerde emgi yapan turunçgil pas böcüsünün emgi yaptığı yapraklar sarararak soluyor. Zarar gören meyvenin büyümesi duruyor ve meyve, tadıyla beraber pazar değerini de kaybediyor. HEKTAŞ’ın bitki koruma ürünü SMACH®’in mayıs ayının başından itibaren yapılan sayımlarda 100 meyvede bir görüş alanında 1-2 adet pas böcüsü olması durumda uygulamaya başlanması gerekiyor. SMACH® böylece, kısa sürede çok büyük zararlara sebep olabilen zararlının önüne geçerek bitkiyi koruyor.
Demir eksikliğine çözüm SEQUONIA ULTRA
Bitkinin direncinin ve kalitesinin arttırılması için kullanılan bitki besleme ürünleri, turunçgiller söz konusu olduğunda da oldukça önemli. HEKTAŞ’ın turunçgillere uygun olarak hazırlanan bitki besleme ürünü SEQUONIA ULTRA, demir eksikliği dolayısıyla sararan ve zayıf düşen fidanlar ve meyve ağaçlarınca topraktan kolaylıkla alınabiliyor. Sahip olduğu granül formülasyon, bitkinin direncini arttırarak daha kaliteli ve verimli bir üretim sağlıyor.
%5 orto-orto özelliğine sahip olan SEQUONIA ULTRA, bitkiye genel olarak ilkbahar mevsiminde uygulanıyor. Uygulama, bitkinin dikim zamanı ya da bitki gelişiminin hızlı olduğu herhangi bir zamanda yapılabiliyor. Kök bölgesine serperek veya toprağa karıştırarak uygulanabilen bitki besleme ürünü, sulama suyuna verilerek ya da damla sulama sistemi ile de uygulanabiliyor. Turunçgillerde tavsiye edilen doz ise fidanlarda ağaç başına 10-20 gramken, büyük ağaçlarda ağaç başına 50-150 gram. Kuru ve sıvı gübrelerle karışım halinde de kullanılabilen SEQUONIA ULTRA’nın bakır gibi ağır metal ihtiva eden bitki koruma ürünleriyle karıştırılmaması gerekiyor.
HEKTAŞ ürünleri üreticinin yanında
İhracat değeri oldukça yüksek olan turunçgillerin üretimi bilinçli ve doğru şekilde yapıldığında ortaya çıkan ürünün üreticiye sağladığı ekonomik fayda da artıyor. Üreticinin problemlerine geliştirdiği ileri düzey ürünlerle çözüm sunan HEKTAŞ, konu turunçgil olduğunda da verimli ve sağlıklı bir süreç için üreticinin yanında. HEKTAŞ, turunçgil kırmızı örümceği ve turunçgil pas böcüsüne karşı koruma sağlayan SMACH® ile turunçgilleri sürecin her anında koruyor. Üretimdeki verimi arttırmak üzere tasarlanan bitki besleme ürünü SEQUONIA ULTRA ise bitkiyi güçlendirerek üretim sürecinin daha sağlıklı geçmesine yardımcı oluyor. HEKTAŞ böylece Türk üreticisinin dünya standartlarında üretim yapmasına katkı sağlıyor.
SEQUONIA ULTRA
Genel olarak ilkbaharda uygulanan bitki besleme ürünü SEQUONIA ULTRA, demir eksikliği dolayısıyla sararıp solan bitkilere yönelik olarak kullanılıyor. Birçok kültür bitkisi tarafından topraktan kolayca emilebiliyor.
Rakamlarla Narenciye
Dünyada her yıl 146 milyon ton narenciye üretiliyor.
Türkiye’de üretilen narenciye miktarı ise yıllık 4,9 milyon ton.
2 milyon tonluk ihracat rakamı ile Türkiye, küresel pazarın 3. en büyük ihracatçı ülkesi.
Türkiye’de üretilen narenciye ürünlerinin yüzde 30’u ihracat pazarına gidiyor.
Narenciye ihracatı ülkeye, yılda 890 milyon dolar gelir sağlıyor.
Narenciye ihracatımızın yüzde 70’i Rusya, Irak, Ukrayna ve Romanya’ya gerçekleştiriliyor.
Benzer Bloglar
-
1 Mayıs 2023
Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele1 Mayıs 2023 Bitki Koruma -
27 Mart 2023
Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?
Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?27 Mart 2023 Bitki Besleme -
21 Mart 2023
Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?21 Mart 2023 Bitki Koruma -
20 Mart 2023
Biber Nasıl Sulanmalı?
Biber Nasıl Sulanmalı?20 Mart 2023 Bitki Besleme -
16 Mart 2023
Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?
Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?16 Mart 2023 Bitki Koruma -
10 Mart 2023
Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?
Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?10 Mart 2023 Bitki Koruma -
7 Mart 2023
Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?
Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?7 Mart 2023 Bitki Koruma -
24 Mart 2023
Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?
Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?24 Mart 2023 Bitki Koruma -
15 Mart 2023
Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele15 Mart 2023 Bitki Koruma -
14 Ocak 2024
Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele14 Ocak 2024 Bitki Koruma -
8 Ocak 2024
Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?
Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?8 Ocak 2024 Bitki Besleme -
17 Aralık 2023
Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?17 Aralık 2023 Bitki Koruma -
21 Kasım 2023
Nektarin Nasıl Sulanmalı?
Nektarin Nasıl Sulanmalı?21 Kasım 2023 Bitki Besleme -
12 Ağustos 2023
Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?
Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?12 Ağustos 2023 Bitki Koruma -
1 Temmuz 2023
Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele1 Temmuz 2023 Bitki Koruma -
15 Haziran 2023
Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?
Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?15 Haziran 2023 Bitki Besleme -
2 Haziran 2023
Kayısı Nasıl Sulanmalı?
Kayısı Nasıl Sulanmalı?2 Haziran 2023 Bitki Besleme -
11 Mayıs 2023
Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?11 Mayıs 2023 Bitki Koruma -
3 Nisan 2023
Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?3 Nisan 2023 Bitki Koruma -
8 Mart 2023
Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?
Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?8 Mart 2023 Bitki Besleme -
1 Mart 2023
Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?1 Mart 2023 Bitki Koruma -
27 Şubat 2023
Kanola Nasıl Sulanmalı?
Kanola Nasıl Sulanmalı?27 Şubat 2023 Bitki Besleme -
21 Şubat 2023
Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?21 Şubat 2023 Bitki Koruma -
11 Şubat 2023
Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?
Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?11 Şubat 2023 Bitki Koruma -
1 Şubat 2023
Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?1 Şubat 2023 Akıllı Tarım -
28 Ocak 2023
Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?28 Ocak 2023 Akıllı Tarım -
16 Ocak 2023
Dikey Tarım Nedir?
Dikey Tarım Nedir?16 Ocak 2023 Akıllı Tarım -
12 Ekim 2022
Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?
Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?12 Ekim 2022 Akıllı Tarım -
9 Ekim 2022
Erozyon Nedir?
Erozyon Nedir?9 Ekim 2022 Akıllı Tarım -
7 Ekim 2022
Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?
Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?7 Ekim 2022 Bitki Koruma -
5 Ekim 2022
Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele5 Ekim 2022 Bitki Koruma -
2 Ekim 2022
Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?
Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?2 Ekim 2022 Bitki Besleme -
1 Ekim 2022
Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?1 Ekim 2022 Bitki Koruma -
28 Eylül 2022
Ceviz Nasıl Sulanmalı?
Ceviz Nasıl Sulanmalı?28 Eylül 2022 Bitki Besleme -
26 Eylül 2022
Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?26 Eylül 2022 Bitki Koruma -
25 Eylül 2022
Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?
Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?25 Eylül 2022 Bitki Koruma -
22 Eylül 2022
Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele22 Eylül 2022 Bitki Koruma -
21 Eylül 2022
Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?
Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?21 Eylül 2022 Bitki Besleme -
18 Eylül 2022
Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?18 Eylül 2022 Bitki Koruma -
14 Eylül 2022
Fındık Nasıl Sulanmalı?
Fındık Nasıl Sulanmalı?14 Eylül 2022 Bitki Besleme -
11 Eylül 2022
Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?
Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?11 Eylül 2022 Bitki Koruma -
8 Eylül 2022
Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?
Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?8 Eylül 2022 Bitki Koruma -
7 Eylül 2022
Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?
Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?7 Eylül 2022 Akıllı Tarım -
3 Eylül 2022
Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?
Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?3 Eylül 2022 Akıllı Tarım -
2 Eylül 2022
Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?
Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?2 Eylül 2022 Bitki Besleme -
30 Ağustos 2022
Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?
Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?30 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
27 Ağustos 2022
Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?
Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?27 Ağustos 2022 Akıllı Tarım -
24 Ağustos 2022
Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?
Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?24 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
23 Ağustos 2022
Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele23 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
20 Ağustos 2022
Patates Gübreleme Nasıl Olmalı
Patates Gübreleme Nasıl Olmalı20 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
18 Ağustos 2022
Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?18 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
17 Ağustos 2022
Patates Nasıl Sulanmalı?
Patates Nasıl Sulanmalı?17 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
16 Ağustos 2022
Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?16 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
14 Ağustos 2022
Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?
Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?14 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
12 Ağustos 2022
Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı
Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı12 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
11 Ağustos 2022
Çilek Nasıl Sulanmalı
Çilek Nasıl Sulanmalı11 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
7 Ağustos 2022
Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele7 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
2 Ağustos 2022
Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir2 Ağustos 2022 2 dk Bitki Koruma -
29 Temmuz 2022
Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?
Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?29 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
25 Temmuz 2022
Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?
Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?25 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
20 Temmuz 2022
Domates Gübreleme Nasıl Olmalı
Domates Gübreleme Nasıl Olmalı20 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
17 Temmuz 2022
Domates Nasıl Sulanmalı
Domates Nasıl Sulanmalı17 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
14 Temmuz 2022
Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele14 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
11 Temmuz 2022
Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir11 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
8 Temmuz 2022
Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir8 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
5 Temmuz 2022
Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?
Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?5 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
4 Temmuz 2022
Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı
Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı4 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
1 Temmuz 2022
Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı
Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı1 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
27 Haziran 2022
Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı
Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı27 Haziran 2022 Bitki Besleme -
23 Haziran 2022
Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı
Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı23 Haziran 2022 Bitki Besleme -
19 Haziran 2022
Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele19 Haziran 2022 Bitki Koruma -
15 Haziran 2022
Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır15 Haziran 2022 Akıllı Tarım -
12 Haziran 2022
Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele12 Haziran 2022 Bitki Koruma -
11 Haziran 2022
Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?11 Haziran 2022 Bitki Koruma -
6 Haziran 2022
Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?
Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?6 Haziran 2022 Akıllı Tarım -
3 Haziran 2022
Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir3 Haziran 2022 Bitki Koruma -
30 Mayıs 2022
Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?
Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?30 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
25 Mayıs 2022
Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele
Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele25 Mayıs 2022 Akıllı Tarım -
21 Mayıs 2022
Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir21 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
16 Mayıs 2022
Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir
Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir16 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
15 Mayıs 2022
Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?15 Mayıs 2022 Akıllı Tarım -
14 Mayıs 2022
Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?
Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?14 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
12 Mayıs 2022
Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?
Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?12 Mayıs 2022 Bitki Besleme -
11 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama11 Mayıs 2022 Bitki Besleme -
7 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?
Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?7 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
3 Mayıs 2022
Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir3 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
1 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?1 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
30 Nisan 2022
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?30 Nisan 2022 Bitki Koruma -
26 Nisan 2022
Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?
Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?26 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
28 Nisan 2022
Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?
Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?28 Nisan 2022 Bitki Koruma -
26 Nisan 2022
Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?26 Nisan 2022 Bitki Koruma -
25 Nisan 2022
Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?25 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
23 Nisan 2022
Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?
Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?23 Nisan 2022 Bitki Besleme -
20 Nisan 2022
Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?
Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?20 Nisan 2022 Bitki Besleme -
14 Nisan 2022
Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri
Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri14 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
13 Nisan 2022
Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey
Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey13 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
10 Nisan 2022
Akıllı Tarım Nedir?
Akıllı Tarım Nedir?10 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
9 Nisan 2022
Mısırda Sulama Nasıl Olmalı
Mısırda Sulama Nasıl Olmalı9 Nisan 2022 Bitki Besleme -
5 Nisan 2022
Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?5 Nisan 2022 Bitki Besleme -
3 Nisan 2022
Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele
Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele3 Nisan 2022 Bitki Koruma -
30 Mart 2022
Mısır Ne Zaman Ekilir?
Mısır Ne Zaman Ekilir?30 Mart 2022 Akıllı Tarım -
28 Mart 2022
Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?28 Mart 2022 Akıllı Tarım -
23 Mart 2022
İş Güvenliğinde İkinci Adım
İş Güvenliğinde İkinci Adım23 Mart 2022 Akıllı Tarım -
20 Mart 2022
Nematod Mücadelesinin İpuçları
Nematod Mücadelesinin İpuçları20 Mart 2022 Bitki Koruma -
19 Mart 2022
Sulama Teknolojileri
Sulama Teknolojileri19 Mart 2022 Akıllı Tarım -
17 Mart 2022
Rakamlarla Domates
Rakamlarla Domates17 Mart 2022 Akıllı Tarım -
13 Mart 2022
İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları
İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları13 Mart 2022 Bitki Koruma -
12 Mart 2022
Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?12 Mart 2022 Akıllı Tarım -
10 Mart 2022
Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele10 Mart 2022 Akıllı Tarım -
6 Mart 2022
Rakamlarla Patates
Rakamlarla Patates6 Mart 2022 Bitki Koruma -
5 Mart 2022
Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?5 Mart 2022 Bitki Besleme -
3 Mart 2022
Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?
Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?3 Mart 2022 Bitki Besleme -
2 Mart 2022
Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli
Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli2 Mart 2022 Bitki Koruma -
28 Şubat 2022
Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?
Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?28 Şubat 2022 Bitki Koruma -
25 Şubat 2022
Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor
Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor25 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
20 Şubat 2022
Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?20 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
16 Şubat 2022
Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?
Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?16 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
15 Şubat 2022
Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları
Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları15 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
11 Şubat 2022
Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler11 Şubat 2022 Bitki Besleme -
10 Şubat 2022
Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi
Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi10 Şubat 2022 Tohum -
7 Şubat 2022
Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli
Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli7 Şubat 2022 Bitki Koruma -
5 Şubat 2022
Şekerpancarı Püf Noktaları
Şekerpancarı Püf Noktaları5 Şubat 2022 Bitki Koruma -
2 Şubat 2022
Tarımda Yeni Trend: Sensörler
Tarımda Yeni Trend: Sensörler2 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
30 Ocak 2022
Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları
Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları30 Ocak 2022 Bitki Koruma -
26 Ocak 2022
Tohum Islah Çalışmaları
Tohum Islah Çalışmaları26 Ocak 2022 Tohum -
24 Ocak 2022
Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı
Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı24 Ocak 2022 Akıllı Tarım -
21 Ocak 2022
Gübreleme Önerileri
Gübreleme Önerileri21 Ocak 2022 Bitki Koruma -
20 Ocak 2022
Domateste Trend Çeşitler
Domateste Trend Çeşitler20 Ocak 2022 Tohum -
17 Ocak 2022
Bitki Korumanın Yeni Yüzü
Bitki Korumanın Yeni Yüzü17 Ocak 2022 Bitki Koruma -
15 Ocak 2022
Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor
Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor15 Ocak 2022 Akıllı Tarım -
11 Ocak 2022
İnhibitörlü Gübreler
İnhibitörlü Gübreler11 Ocak 2022 Bitki Besleme -
10 Ocak 2022
Tarımda da Önce İş Güvenliği
Tarımda da Önce İş Güvenliği10 Ocak 2022 Akıllı Tarım -
7 Ocak 2022
Elmada Hektaş İmzası
Elmada Hektaş İmzası7 Ocak 2022 2 dk Bitki Koruma -
3 Ocak 2022
Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone
Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone3 Ocak 2022 Akıllı Tarım