24 Mart 2023
Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kayısı Nasıl Yetiştirilir?
Kayısı, yaz mevsiminin sevilen ve oldukça tüketilen meyveleri arasındadır. Ayrıca, ekonomik açıdan katma değeri yüksek bir tarım ürünüdür. Dünyada kayısı tarımı yüksek oranda yapılır. Kayısının anavatanı Orta Asya olarak kabul edilmekle birlikte Akdeniz ülkeleri, Çin, Kafkasya, İran gibi farklı coğrafyalarda yetiştiriciliği yapılır. Türkiye, İran, Cezayir ve Özbekistan gibi ülkeler kayısı yetiştiriciliği ile öne çıkar. Türkiye hem kalite hem de üretim açısından dünyada birinci sırada yer alır.
İçindekiler
- Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey
- Kayısı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Tarım Ürünü İçin Uygun Yer Seçimi
- Bahçe Toprağının İşlenmesi
- Kayısı Bakımı
- Kayısı Yetiştirme Koşulları Nelerdir?
- Kayısı Fidanı Dikimi ve Hasat Zamanı
- Kayısı Gübreleme ve Sulama
- Kayısı Yetiştiriciliğinde Zararlılarla Mücadele
- Kaynaklar
İçindekiler
- Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey
- Kayısı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
- Tarım Ürünü İçin Uygun Yer Seçimi
- Bahçe Toprağının İşlenmesi
- Kayısı Bakımı
- Kayısı Yetiştirme Koşulları Nelerdir?
- Kayısı Fidanı Dikimi ve Hasat Zamanı
- Kayısı Gübreleme ve Sulama
- Kayısı Yetiştiriciliğinde Zararlılarla Mücadele
- Kaynaklar
Kayısı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey
Kayısı, yaz mevsiminin sevilen ve oldukça tüketilen meyveleri arasındadır. Ayrıca, ekonomik açıdan katma değeri yüksek bir tarım ürünüdür. Dünyada kayısı tarımı yüksek oranda yapılır. Kayısının anavatanı Orta Asya olarak kabul edilmekle birlikte Akdeniz ülkeleri, Çin, Kafkasya, İran gibi farklı coğrafyalarda yetiştiriciliği yapılır. Türkiye, İran, Cezayir ve Özbekistan gibi ülkeler kayısı yetiştiriciliği ile öne çıkar. Türkiye hem kalite hem de üretim açısından dünyada birinci sırada yer alır.
Türkiye’de kayısı yetiştiriciliği Karadeniz Bölgesi haricinde her bölgede yapılır. Özellikle Malatya kayısı yetiştiriciliğinde birinci sıradadır. Ülkenin toprak ve iklim koşulları kayısı tarımına uygundur. Kayısı yetiştirme koşulları nelerdir? Kayısı yetiştiriciliği nasıl yapılır? Kayısı tarımı ile ilgili detaylara gelin birlikte bakalım.
Kayısı Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Kayısı yetiştiriciliği önemli evrelerden oluşur. Tarım ürünü için uygun yer seçimi, fidan dikimi, bahçe toprağının işlenmesi, dikime hazırlık yapılması, ağaçların bakımı, gübreleme, sulama ve budama, zararlılarla mücadele işlemlerinin yapılması kayısı yetiştiriciliğinde önemli aşamalardır.
Tarım Ürünü İçin Uygun Yer Seçimi
Kayısı yetiştiriciliğine uygun iklim ve toprak koşulları dikkate alınarak yer seçimi yapılmalıdır. Kayısı, nem oranı yüksek bölgelerde yetişmesi zor bir tarım ürünüdür. Bu nedenle, kayısı yetiştiriciliğine uygun bir bölgede kayısı tarımı gerçekleştirilmelidir. Özellikle güneş alan yamaç veya sırt alanları kayısı için uygun yerlerdir.
Bahçe Toprağının İşlenmesi
Kayısı fidanı dikilmeden önce bahçe toprağı işlenerek hazırlanmalıdır. Fidan için belirli en, boy genişliğinde ve yüksekliğinde çukur açılarak fidanlar için ocaklar hazır hale getirilmelidir. Toprağın fidana hazır hale getirilmesi, düzenli aralıklarla bakımının yapılması ürünün verimi, meyve kalitesi üzerinde etkili faktörlerdir.
Kayısı Bakımı
Kayısının dikilmesinden sonra belirli aralıklarla bitkinin yabancı otlardan ayıklanması, budanması, sulanma ve gübrelenmesi gibi bakım işlemleri gerçekleştirilmelidir. Kayısı yetiştiriciliği açısından bakım işlemi ağaçların korunması, tarım ürününün rekoltesinin artırılması açısından oldukça önemlidir.
Kayısı Yetiştirme Koşulları Nelerdir?
Türkiye’nin iklim ve toprak altyapısı kayısı yetiştirmek için oldukça verimlidir. Türkiye’de sadece nemli iklime sahip Karadeniz Bölgesi’nde kayısı tarımı yapılmaz. Bu bölge haricinde sıcak ve ılıman tüm bölgelerde kayısı tarımı mevcuttur. İlkbahar mevsimin ılıman, yaz aylarının sıcak geçtiği iklimler kayısı yetiştirmeye elverişlidir. Yetiştirme koşulları açısından kış mevsiminin soğuk geçtiği, ilkbahar donlarının fazla olduğu iklimler de kayısı için uygun değildir.
Kayısı ılık kış, sıcak yaz gibi iklim koşulları isteyen bir tarım ürünüdür. Çok soğuk havalarda ağaçlar ve yeni sürgünler zarar görür. Bu nedenle, uygun kayısı yetiştirme koşulları için güneş alan sırt ve yamaç bölgeler tercih edilmelidir.
Kayısı için toprak seçimi de önemli bir etkendir. Su tutmayan, derin, hafif kireçli, kumlu topraklar kayısı yetiştiriciliği için idealdir. Organik maddenin yüksek olduğu humuslu topraklarda kayısı yetiştiriciliği için tercih edilebilir. Toprağın pH derecesi ise 6,5 ile 7,5 aralığında olmalıdır.
Kayısı Fidanı Dikimi ve Hasat Zamanı
Kayısı fidanı dikimi genellikle sonbahar ve ilkbahar mevsimleri arasında yapılır. Kış mevsiminin çok soğuk geçmediği sahalarda kayısı fidanı kasım ayının ikinci haftasından itibaren dikilebilir. Ancak, kış mevsiminin soğuk olduğu bölgelerde tarım ürününün dikilmesi için ilkbahar mevsimi beklenmelidir. Bu iklimlerde mart veya nisan aylarında kayısı fidanı dikilebilir.
Kayısı fidanının dikilmesi için belirli ölçülerde çukurlar hazırlanmalıdır. Ön işlemleri ile bitkiye hazır hale getirilen topraklara iklime göre sonbahar veya ilkbahar aylarında kayısı fidanı dikilebilir. Bitkinin yatağı 60×60 cm genişliğinde 90 cm derinliğinde kazılmalıdır. Kayısı fidanı dik olacak şekilde çukura yerleştirildikten sonra en az 15 cm yüksekliğinde toprak atılarak üzeri kapatılmalıdır. İlk dikimden önce yatağa hayvan gübresi konulmamalıdır. Gübre, fidanın yanmasına sebep olabilir. Ancak, dikimden önce gübreleme yapılmak istenirse sahanın işlemesi sırasında araziye karıştırılarak toprakla harmanlanabilir. Fidanın ilk dikiminden sonra 10-15 lt aralığında can suyu fidana verilmelidir.
Kayısının hasat zamanı iklim ve toprak yapısına göre değişiklik gösterir. Kayısı fidanları 24 ay ile 48 ay aralığında gelişir ve meyve verir. Ağaç meyveye durduktan sonra ilkbaharın son ayı mayıstan itibaren bölgeye göre hasat yapılabilir. Sıcak ve kurak bölgelerde erken olgunlaşan kayısılar mayıs ayında toplanabilir. Ancak, ılıman bölgeler gibi meyvenin geç olgunlaştığı yerlerde kayısı hasadı yaz mevsimi içerisinde haziran, temmuz ve ağustos aylarında gerçekleştirilir.
Kayısı Gübreleme ve Sulama
Kayısı gübreleme ve sulama düzenli bakım için zaruri işlemlerdir. Belirli periyotlarla kayısıya gübreleme ve sulama işlemleri yapılmalıdır. Kayısı yetiştiriciliği için uygun gübreleme yapılması tarım ürününün verimi, meyve kalitesi üzerinde etkilidir. Ayrıca, doğru gübreleme ağaçların dayanıklılığının artmasına, zararlılarla mücadele için güç kazanmasına yardımcı olur. Gübreleme için en önemli aşama toprak analizidir. Analize göre toprak yapısında eksik olan maddeler için doğru gübre kullanmak önemlidir. Ancak, kayısı için standart olarak kullanılan gübreler şu şekilde sıralanabilir:
- 2-3 kg fosforlu gübre
- 5-6 kg azotlu gübre
- 4-5 kg potasyumlu gübre
Fosforlu ve potasyumlu gübrelerin tamamını ilkbaharın erken dönemi mart ayında uygulamalısınız. Azotlu gübrelerin ise ⅔’ü ilkbahar döneminde bitki çiçeklenmeden 20 gün önce vurulmalıdır. Kalan ⅓’ü ise hasattan yaklaşık 1 ay önce uygulanmalıdır.
Kayısının verimli olması için sulama işlemi de oldukça önemlidir. Özellikle meyvelerin olgunlaştığı yaz döneminde ağaçlar belirli periyotlarla sulanmalıdır. Kayısının sulanma işleminde toprak yapısı da dikkate alınmalıdır. Derin, su tutan topraklar kayısı meyvesinde zamklama gibi zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle, sulama işleminden evvel kayısı fidanlarının fazla su birikmesini önleyen eğimli, derin ve su tutmayan topraklara dikilmesi gerekir. Doğru arazi seçiminden sonra ilk dikimde can suyu olarak 10-15 lt sıvı takviyesi yeterlidir. Bunun haricinde mayıs ayından ağustosa kadar 20 günlük periyotlar halinde sıcak ve yağmursuz bölgelerde 4-5 kere sulama yapılmalıdır. Ayrıca, kayısı meyveleri hasat edilmeden 10 gün öncede ağaçlar sulanmalıdır. Suyun miktarı da bu işlem için önemlidir. Yağmurlama, sızdırma, çanak ve tava olmak üzere 4 farklı yöntemle kayısı sulaması yapabilirsiniz.
Kayısı Yetiştiriciliğinde Zararlılarla Mücadele
Kayısı yetiştiriciliği için zararlı ve hastalıklarla mücadele işlemleri ürünün verimi açısından dikkate alınmalıdır. Bakımsız kalan ağaçlarda yeni sürgünler zarar görebilir, kuruma ortaya çıkabilir. Kayısı yetiştiriciliğinde en fazla görülen zararlılar; şeftali güvesi, doğu meyve güvesi, erik koşnili, dut kabuklu bit, san-jose kabuklu bit olarak sıralanabilir. Kayısı tarımında genellikle meydana gelen hastalıklar ise çiçek monilyası, dal yanıklığı, yaprak delen, bakteriyel kanser ve zamklanma, şeftali karalekesi olarak bilinir.
Kayısı yetiştiriciliğinde ortaya çıkan zararlı ve hastalıklarla mücadele için kültürel önlemler, zirai yöntemler kullanılır. Ağaçlarda ortaya çıkan zararlı veya hastalık belirtilerine göre ilk aşamada tespit yapılmalı, sonrasında gerekli işlem uygulanmalıdır. Nitekim, zararlı veya hastalık çeşidine göre uygulanan metotlar değişiklik gösterir. Uzmanların ve ziraat mühendislerinin tavsiyelerine göre zararlı, hastalık tespit edildikten sonra zirai mücadele yapılır.
Kayısı yetiştiriciliğinde verimlilik için bu ipuçlarından yararlanabilirsiniz. Kayısı fidanının dikilmesi, gübrelenmesi ve bakımı için ihtiyacınız olan ürünleri, ek takviye besinlerini Hektaş aracılığıyla temin edebilirsiniz. Bitkinin verimli büyümesi için zararlılarla mücadele hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Kaynaklar
- https://isparta.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Faydal%C4%B1%20Bilgiler/%E2%80%8BBitkisel%20Yeti%C5%9Ftiricilik/Meyve%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi/Kay%C4%B1s%C4%B1%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf
- http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kay%C4%B1s%C4%B1%20Yeti%C5%9Ftiricili%C4%9Fi.pdf
- http://silifke.ziraatodasi.org.tr/kayisi-yetistiriciligi
Benzer Bloglar
-
1 Mayıs 2023
Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Biber Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele1 Mayıs 2023 Bitki Koruma -
27 Mart 2023
Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?
Biber Gübreleme Nasıl Olmalı?27 Mart 2023 Bitki Besleme -
21 Mart 2023
Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Biber Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?21 Mart 2023 Bitki Koruma -
20 Mart 2023
Biber Nasıl Sulanmalı?
Biber Nasıl Sulanmalı?20 Mart 2023 Bitki Besleme -
16 Mart 2023
Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?
Türkiye’de Biber Hangi Bölgede ve İklimde Yetişir?16 Mart 2023 Bitki Koruma -
10 Mart 2023
Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?
Biber Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Biber Nasıl Yetiştirilir?10 Mart 2023 Bitki Koruma -
7 Mart 2023
Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?
Nektarin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Nektarin Nasıl Yetiştirilir?7 Mart 2023 Bitki Koruma -
15 Mart 2023
Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Kanola Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele15 Mart 2023 Bitki Koruma -
14 Ocak 2024
Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Nektarin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele14 Ocak 2024 Bitki Koruma -
8 Ocak 2024
Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?
Nektarin Gübreleme Nasıl Olmalı?8 Ocak 2024 Bitki Besleme -
17 Aralık 2023
Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Nektarin Ağaçları Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?17 Aralık 2023 Bitki Koruma -
21 Kasım 2023
Nektarin Nasıl Sulanmalı?
Nektarin Nasıl Sulanmalı?21 Kasım 2023 Bitki Besleme -
12 Ağustos 2023
Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?
Türkiye’de Nektarin Hangi Bölgede ve Mevsimde Yetişir?12 Ağustos 2023 Bitki Koruma -
1 Temmuz 2023
Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Kayısı Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele1 Temmuz 2023 Bitki Koruma -
15 Haziran 2023
Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?
Kayısı Gübreleme Nasıl Olmalı?15 Haziran 2023 Bitki Besleme -
2 Haziran 2023
Kayısı Nasıl Sulanmalı?
Kayısı Nasıl Sulanmalı?2 Haziran 2023 Bitki Besleme -
11 Mayıs 2023
Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Kayısı Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?11 Mayıs 2023 Bitki Koruma -
3 Nisan 2023
Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Kayısı Hangi Bölgede Yetişir?3 Nisan 2023 Bitki Koruma -
8 Mart 2023
Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?
Kanola Gübreleme Nasıl Olmalı?8 Mart 2023 Bitki Besleme -
1 Mart 2023
Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Kanola Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?1 Mart 2023 Bitki Koruma -
27 Şubat 2023
Kanola Nasıl Sulanmalı?
Kanola Nasıl Sulanmalı?27 Şubat 2023 Bitki Besleme -
21 Şubat 2023
Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Kanola Hangi Bölgede Yetişir?21 Şubat 2023 Bitki Koruma -
11 Şubat 2023
Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?
Kanola Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Kanola Nasıl Yetiştirilir?11 Şubat 2023 Bitki Koruma -
1 Şubat 2023
Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?
Toprak Asitlenmesi Nedir? Nedenleri Nelerdir?1 Şubat 2023 Akıllı Tarım -
28 Ocak 2023
Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?
Hassas Tarım Nedir? Nasıl Yapılır?28 Ocak 2023 Akıllı Tarım -
16 Ocak 2023
Dikey Tarım Nedir?
Dikey Tarım Nedir?16 Ocak 2023 Akıllı Tarım -
12 Ekim 2022
Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?
Biçerdöverle Hasat Nasıl Yapılır?12 Ekim 2022 Akıllı Tarım -
9 Ekim 2022
Erozyon Nedir?
Erozyon Nedir?9 Ekim 2022 Akıllı Tarım -
7 Ekim 2022
Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?
Yabancı Otlarla Mücadele Nasıl Yapılır?7 Ekim 2022 Bitki Koruma -
5 Ekim 2022
Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Ceviz Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele5 Ekim 2022 Bitki Koruma -
2 Ekim 2022
Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?
Ceviz Gübreleme Nasıl Olmalı?2 Ekim 2022 Bitki Besleme -
1 Ekim 2022
Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Ceviz Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?1 Ekim 2022 Bitki Koruma -
28 Eylül 2022
Ceviz Nasıl Sulanmalı?
Ceviz Nasıl Sulanmalı?28 Eylül 2022 Bitki Besleme -
26 Eylül 2022
Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Ceviz Hangi Bölgede Yetişir?26 Eylül 2022 Bitki Koruma -
25 Eylül 2022
Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?
Ceviz Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Ceviz Nasıl Yetiştirilir?25 Eylül 2022 Bitki Koruma -
22 Eylül 2022
Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Fındık Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele22 Eylül 2022 Bitki Koruma -
21 Eylül 2022
Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?
Fındık Gübreleme Nasıl Olmalı?21 Eylül 2022 Bitki Besleme -
18 Eylül 2022
Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Fındık Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?18 Eylül 2022 Bitki Koruma -
14 Eylül 2022
Fındık Nasıl Sulanmalı?
Fındık Nasıl Sulanmalı?14 Eylül 2022 Bitki Besleme -
11 Eylül 2022
Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?
Türkiye’de Fındık Hangi Mevsimde Yetişir?11 Eylül 2022 Bitki Koruma -
8 Eylül 2022
Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?
Fındık Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Fındık Nasıl Yetiştirilir?8 Eylül 2022 Bitki Koruma -
7 Eylül 2022
Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?
Organik Tarım Nedir? Organik Tarım Nasıl Yapılır?7 Eylül 2022 Akıllı Tarım -
3 Eylül 2022
Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?
Torfta Bitki Nasıl Yetiştirilir?3 Eylül 2022 Akıllı Tarım -
2 Eylül 2022
Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?
Bitki Beslemesinde Kalsiyum Neden Önemlidir?2 Eylül 2022 Bitki Besleme -
30 Ağustos 2022
Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?
Bitkilerde Demir Eksikliği Nedir? Nasıl Giderilir?30 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
27 Ağustos 2022
Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?
Damla Sulama Sisteminin Yararları Nelerdir?27 Ağustos 2022 Akıllı Tarım -
24 Ağustos 2022
Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?
Toprak Analizine Göre Gübreleme Nasıl Yapılır?24 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
23 Ağustos 2022
Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Patates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele23 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
20 Ağustos 2022
Patates Gübreleme Nasıl Olmalı
Patates Gübreleme Nasıl Olmalı20 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
18 Ağustos 2022
Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Patates Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?18 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
17 Ağustos 2022
Patates Nasıl Sulanmalı?
Patates Nasıl Sulanmalı?17 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
16 Ağustos 2022
Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Patates Hangi Bölgede Yetişir?16 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
14 Ağustos 2022
Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?
Patates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Patates Nasıl Yetiştirilir?14 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
12 Ağustos 2022
Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı
Çilek Gübreleme Nasıl Olmalı12 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
11 Ağustos 2022
Çilek Nasıl Sulanmalı
Çilek Nasıl Sulanmalı11 Ağustos 2022 Bitki Besleme -
7 Ağustos 2022
Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Çilek Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele7 Ağustos 2022 Bitki Koruma -
2 Ağustos 2022
Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Çilek Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir2 Ağustos 2022 2 dk Bitki Koruma -
29 Temmuz 2022
Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?
Çilek Hangi Mevsimde ve Hangi Bölgede Yetişir?29 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
25 Temmuz 2022
Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?
Çilek Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Çilek Nasıl Yetiştirilir?25 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
20 Temmuz 2022
Domates Gübreleme Nasıl Olmalı
Domates Gübreleme Nasıl Olmalı20 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
17 Temmuz 2022
Domates Nasıl Sulanmalı
Domates Nasıl Sulanmalı17 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
14 Temmuz 2022
Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Domates Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele14 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
11 Temmuz 2022
Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir11 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
8 Temmuz 2022
Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Domates Hangi Bölgede Yetişir8 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
5 Temmuz 2022
Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?
Domates Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Domates Nasıl Yetiştirilir?5 Temmuz 2022 Bitki Koruma -
4 Temmuz 2022
Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı
Zeytinde Gübreleme Nasıl Olmalı4 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
1 Temmuz 2022
Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı
Elma Ağaçlarında Gübreleme Nasıl Olmalı1 Temmuz 2022 Bitki Besleme -
27 Haziran 2022
Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı
Zeytinde Sulama Nasıl Olmalı27 Haziran 2022 Bitki Besleme -
23 Haziran 2022
Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı
Elma Ağacı Nasıl Sulanmalı23 Haziran 2022 Bitki Besleme -
19 Haziran 2022
Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Zeytin Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele19 Haziran 2022 Bitki Koruma -
15 Haziran 2022
Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır
Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır15 Haziran 2022 Akıllı Tarım -
12 Haziran 2022
Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Elma Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele12 Haziran 2022 Bitki Koruma -
11 Haziran 2022
Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?
Zeytin Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?11 Haziran 2022 Bitki Koruma -
6 Haziran 2022
Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?
Örtü Altı Yetiştiriciliği Nedir? Nasıl Yapılır?6 Haziran 2022 Akıllı Tarım -
3 Haziran 2022
Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir
Elma Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir3 Haziran 2022 Bitki Koruma -
30 Mayıs 2022
Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?
Zeytin Hangi Bölgede Yetişir?30 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
25 Mayıs 2022
Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele
Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele25 Mayıs 2022 Akıllı Tarım -
21 Mayıs 2022
Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Elma Hangi Bölgede Yetişir21 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
16 Mayıs 2022
Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir
Zeytin Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Zeytin Nasıl Yetiştirilir16 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
15 Mayıs 2022
Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?
Kış Aylarında Meyve Ağacı Bakımı Nasıl Yapılmalı?15 Mayıs 2022 Akıllı Tarım -
14 Mayıs 2022
Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?
Elma Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Elma Nasıl Yetiştirilir?14 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
12 Mayıs 2022
Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?
Şeker Pancarında Gübreleme Nasıl Olmalı?12 Mayıs 2022 Bitki Besleme -
11 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğinde Sulama11 Mayıs 2022 Bitki Besleme -
7 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?
Şeker Pancarı Zararlıları ve Hastalıkları ile Nasıl Mücadele Edilir?7 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
3 Mayıs 2022
Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir
Türkiye’de Şeker Pancarı Hangi Bölgede Yetişir3 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
1 Mayıs 2022
Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Şeker Pancarı Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?1 Mayıs 2022 Bitki Koruma -
30 Nisan 2022
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?
Şeker Pancarı Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Şeker Pancarı Nasıl Yetiştirilir?30 Nisan 2022 Bitki Koruma -
26 Nisan 2022
Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?
Topraksız (Hidroponik) Tarım Nedir?26 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
28 Nisan 2022
Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?
Nematodların Genel Özellikleri Nelerdir?28 Nisan 2022 Bitki Koruma -
26 Nisan 2022
Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?26 Nisan 2022 Bitki Koruma -
25 Nisan 2022
Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Buğday Hangi Bölgede Yetişir?25 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
23 Nisan 2022
Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?
Buğdayda Gübreleme Nasıl Olmalı?23 Nisan 2022 Bitki Besleme -
20 Nisan 2022
Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?
Buğdayda Sulama Nasıl Olmalı?20 Nisan 2022 Bitki Besleme -
14 Nisan 2022
Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri
Tarımda Teknoloji Kullanımı ve Popüler Tarım Teknolojileri14 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
13 Nisan 2022
Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey
Buğday Yetiştiriciliğine Dair Her Şey13 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
10 Nisan 2022
Akıllı Tarım Nedir?
Akıllı Tarım Nedir?10 Nisan 2022 Akıllı Tarım -
9 Nisan 2022
Mısırda Sulama Nasıl Olmalı
Mısırda Sulama Nasıl Olmalı9 Nisan 2022 Bitki Besleme -
5 Nisan 2022
Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
Mısırda Bitki Besleme Nasıl Olmalı?5 Nisan 2022 Bitki Besleme -
3 Nisan 2022
Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele
Mısır Hastalıkları ve Zararlıları ile Mücadele3 Nisan 2022 Bitki Koruma -
30 Mart 2022
Mısır Ne Zaman Ekilir?
Mısır Ne Zaman Ekilir?30 Mart 2022 Akıllı Tarım -
28 Mart 2022
Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?28 Mart 2022 Akıllı Tarım -
23 Mart 2022
İş Güvenliğinde İkinci Adım
İş Güvenliğinde İkinci Adım23 Mart 2022 Akıllı Tarım -
20 Mart 2022
Nematod Mücadelesinin İpuçları
Nematod Mücadelesinin İpuçları20 Mart 2022 Bitki Koruma -
19 Mart 2022
Sulama Teknolojileri
Sulama Teknolojileri19 Mart 2022 Akıllı Tarım -
17 Mart 2022
Rakamlarla Domates
Rakamlarla Domates17 Mart 2022 Akıllı Tarım -
13 Mart 2022
İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları
İlaçlama Sonrasında İş Güvenliği Adımları13 Mart 2022 Bitki Koruma -
12 Mart 2022
Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?
Pamukta Bitki Besleme Nasıl Olmalı?12 Mart 2022 Akıllı Tarım -
10 Mart 2022
Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele
Pamuk Zararlıları ve Hastalıkları ile Mücadele10 Mart 2022 Akıllı Tarım -
6 Mart 2022
Rakamlarla Patates
Rakamlarla Patates6 Mart 2022 Bitki Koruma -
5 Mart 2022
Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?
Türkiye’de Pamuk Hangi Bölgede Yetişir?5 Mart 2022 Bitki Besleme -
3 Mart 2022
Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?
Yeni Nesil İleri Teknoloji Gübre Nedir?3 Mart 2022 Bitki Besleme -
2 Mart 2022
Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli
Karasinek İle Neden Mücadele Edilmeli2 Mart 2022 Bitki Koruma -
28 Şubat 2022
Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?
Pamukta Sulama Nasıl Olmalı?28 Şubat 2022 Bitki Koruma -
25 Şubat 2022
Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor
Tarımda Uzaktan Erişim Araçları Geleceği Şekillendiriyor25 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
20 Şubat 2022
Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?
Pamuk Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?20 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
18 Şubat 2022
Turunçgil Ailesi
Turunçgil Ailesi18 Şubat 2022 Bitki Koruma -
16 Şubat 2022
Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?
Pamuk Yetiştiriciliğine Dair Her Şey: Pamuk Nasıl Yetiştirilir?16 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
15 Şubat 2022
Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları
Tarımın Doğru Bilinen Yanlışları15 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
11 Şubat 2022
Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bitki Besleme Hakkında Bilmeniz Gerekenler11 Şubat 2022 Bitki Besleme -
10 Şubat 2022
Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi
Silajlık Mısır Çeşidinin Önemi10 Şubat 2022 Tohum -
7 Şubat 2022
Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli
Bitki Koruma Ürünlerini Uygularken Nelere Dikkat Edilmeli7 Şubat 2022 Bitki Koruma -
5 Şubat 2022
Şekerpancarı Püf Noktaları
Şekerpancarı Püf Noktaları5 Şubat 2022 Bitki Koruma -
2 Şubat 2022
Tarımda Yeni Trend: Sensörler
Tarımda Yeni Trend: Sensörler2 Şubat 2022 Akıllı Tarım -
30 Ocak 2022
Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları
Kök ve Kökboğazı Çürüklüğü İle Mücadelenin İpuçları30 Ocak 2022 Bitki Koruma -
26 Ocak 2022
Tohum Islah Çalışmaları
Tohum Islah Çalışmaları26 Ocak 2022 Tohum -
24 Ocak 2022
Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı
Blok Zinciri Teknolojisi Tarımda Şeffaflığın Anahtarı24 Ocak 2022 Akıllı Tarım -
21 Ocak 2022
Gübreleme Önerileri
Gübreleme Önerileri21 Ocak 2022 Bitki Koruma -
20 Ocak 2022
Domateste Trend Çeşitler
Domateste Trend Çeşitler20 Ocak 2022 Tohum -
17 Ocak 2022
Bitki Korumanın Yeni Yüzü
Bitki Korumanın Yeni Yüzü17 Ocak 2022 Bitki Koruma -
15 Ocak 2022
Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor
Örtü Altı Tarım Hektaş İle Gelişiyor15 Ocak 2022 Akıllı Tarım -
11 Ocak 2022
İnhibitörlü Gübreler
İnhibitörlü Gübreler11 Ocak 2022 Bitki Besleme -
10 Ocak 2022
Tarımda da Önce İş Güvenliği
Tarımda da Önce İş Güvenliği10 Ocak 2022 Akıllı Tarım -
7 Ocak 2022
Elmada Hektaş İmzası
Elmada Hektaş İmzası7 Ocak 2022 2 dk Bitki Koruma -
3 Ocak 2022
Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone
Modern Tarımın En Yeni Üyesi: Drone3 Ocak 2022 Akıllı Tarım