Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

domates ne zaman

Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir?

Güneşi seven ve dona dayanamayan domates ne zaman ekilir ve dikilir? Hassas bir sıcak mevsim bitkisi olan domates hassas olduğu için hava sıcaklığı 18 – 32°C arasında değiştiğinde, toprak sıcaklığı ise 12°C olduğunda en iyi şekilde büyüyebilir. Olgunlaşmak için de 10 – 14 haftalık süreye ihtiyaç duyar. Bu sebeple de domatesleri dikerken, gelişim için önünüzde havaların sıcak olacağı yaklaşık 3 aylık dönemin olması gerekir.

Domates Ne Zaman Dikilir?

Gelişim için zamana ihtiyaç duyan, sıcağı seven ve dona tahammülü olmayan domates ilkbaharda, havalar ısınmaya başladıktan sonra ekilir. Bu aşamada hava sıcaklığını, konumu, domatesin çeşidini, hasata kadar geçmesi gereken gün sayısını planlamanız gerekir. Domates dikimi için göz önünde bulundurmanız gerekenlerin detayları şöyledir:

  • Hava sıcaklığı 18 derecenin altına düşerse yılın hangi döneminde olursanız olun domatesleriniz beklenen gelişimi göstermez. Bu sebeple domates dikmek için yılın son donunun üzerinden birkaç hafta geçmesini beklemelisiniz.
  • Toprak sıcaklığı 12 derecenin altına düşerse domatesler zarar görebilir. Toprak sıcaklığını test etmek için bir toprak termometresi kullanabilirsiniz. Termometrenin yanı sıra toprağı elinizle de kontrol edebilirsiniz. Bunun için toprağa elinizi bastırmanız ve elinizi bir dakika kadar toprağın içinde tutup tutamadığınızı değerlendirin. Eğer toprak, elinizi bekletemeyeceğiniz kadar soğuksa bitki ekmek için ideal bir zaman değildir.
  • Domatesler, diğer bitkilerden farklı olarak günün 6 saati tam güneş ışınlarına ihtiyaç duyar. Bu sebeple domatesi ekeceğiniz konum, mutlaka güneş almalıdır.

 

Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

Domates Dikerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Domates dikerken hava sıcaklıklarıyla birlikte toprağın kalitesine de dikkat edilmelidir. Bu meyve için en iyi toprak bol miktarda organik madde eklenerek hazırlanmış olandır. Aynı zamanda toprakta aşırı azot olmaması da gerekir. Çiçeklerinin çürümesini önlemek için bol miktarda bahçe kompostu, hayvan gübresi ve organik kalsiyum ile birleştirilmiş zengin bir toprağı tercih edebilirsiniz. En iyi üretim için son dondan 5-6 hafta önce iç mekanlarda tohumlama işlemini yapabilirsiniz. İlkbaharda toprak ve hava ısındıktan sonra da fideleri tam güneşte iyi hazırlanmış bir toprağa dikebilirsiniz. Haftada birkaç kez sulamanız da yeterli olur.

Domates Kaç Ayda Yetişir?

Domates, olgunlaşmak için 90 – 140 gün arasında bir süreye ihtiyaç duyar. Bu dönemde domatesler aşağıdaki bakım süreçlerine ihtiyaç duyar:

  • Topraktaki nemin buharlaşmasını yavaşlatmak için toprak malçlama yapılması tavsiye edilebilir. Bu işlem bitkiyi hem otlardan hem de hastalıklardan korumak için iyi bir adımdır.
  • Meyvenin daha güçlü olması için ana gövdede ve yan dallarda büyüyen emicilerin sıkıştırılması gerekir. (Emicilerin sıkıştırılmasının ne demek olduğunu bilmiyorum; bu nedenle bu madde hakkında yorum yapamıyorum).
  • Bitkiler uzadıkça, alt kısımlardaki 30 cm’lik yaprak ve dalları temizleyin. Bu, topraktan kaynaklanan hastalıklarının önlenmesine yardımcı olacaktır. (Açık tarlada yetiştiricilik yapılıyor ise alt dalların temizlenmesi mümkün değildir, bu madde sadece sera domatesi için geçerlidir).

 

Domates Ne Zaman Dikilir ve Hasat Edilir

 

Domates Ne Zaman Toplanır?

Domates dikim zamanından yaklaşık 10 hafta sonra toplanmaya başlar. Hasadın ne zaman başlayacağını belirlemek için ekim zamanınızı bir takvime not edebilirsiniz. Havanın serin ve kuru olduğu günler domates toplama için en ideal zamandır. Ancak, domateslerinizi mümkün olduğunca süre asmanın üzerinde bırakın. Hasat sırasında şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Gelişme döneminde bol bol sulamanız gerekse de domatesler hasat zamanı suyu çok fazla sevmez. Bu nedenle hasat döneminde çok sulama sıklığınızı azaltmanız gerekir.
  • Domatesler, sert ve çok kırmızı olduklarında büyüklükleri ne olursa olsun hasat edin.
  • Domates hasadı sırasında dalları kırmamak için meyveleri toplarken çekmekten kaçının ve budayıcı kullanın.

Oldukça hassas olan domates yetiştiriciliğinde tohuma ihtiyacınız varsa adaptasyon kabiliyeti yüksek olan ve kısa aralıklarla hasat edilmeye uygun olan domates tohumlarını sitemizde bulabilirsiniz.

 

https://www.tarimorman.gov.tr/GKGM/Belgeler/Uretici_Bilgi_Kosesi/Dokumanlar/domates_hastalik_ve_zararlilari_ile_mucadele.pdf