Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele

Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele

Tarımda her mevsimde farklı işlemler gerçekleştirilir. Tarımda kışlık bakım, kış mevsimi bir yenilenme dönemi olduğu için toprağın ekim, dikime hazırlanması için gübreleme, bitkilerin budanması gibi işlemler ile gerçekleştirilir. İlkbahar mevsimi toprağın uyandığı bir dönemdir, bu nedenle tohum ekimi bu mevsimde yapılır. Yaz mevsimi bitkinin meyve verdiği dönem olduğu için hasat dönemidir. Sonbahar ve kış mevsimi ise havaların soğumasıyla beraber toprak dinlenmeye geçer.

Kış Aylarında Bitkilere Nasıl Bakım Yapılır?

Kış mevsimi, bitkiler içinde bir dinlenme ve yenilenme dönemidir. Bitkinin, yaz, bahar ve kış mevsimlerine göre hem bakımı hem de ihtiyaçları farklıdır. Bu gereksinimlere göre bitki bakımı da dönemlere göre farklılık gösterir.

Yazın sıcak havalarda bitkilerin kurumasının önlenmesi amacıyla yağmurlama veya damla sulama yöntemleri ile su verme işlemi yapılır. Kışın ise mevsim sıcaklıkları azalır, yağmur ve kar suları bitkilerin beslenmesi için bazı iklimler için yeterli olabilir, sıcak iklimlerde ise kışın yapılan sulama işlemi yaz mevsimine göre azaltılmalıdır. Bunun yanı sıra, kışın dinlenme sürecinde olan bitkilerin baharda yeni sürgünler vermesi için budama işlemi kış mevsimde yapılabilir. Kış mevsiminde bitkilerde oluşan hastalık ve zararlılarla mücadele, gübreleme işlemleri de yapılabilir.

 

tarımda kışlık bakım

Kış Aylarında Hastalık ve Zararlılara Karşı Nasıl Mücadele Edilir?

Bitkilerde oluşan hastalık ve zararlılara karşı mücadele için farklı yöntemler vardır. Kültürel ve kimyasal mücadele bu yöntemler arasındadır. Kültürel mücadele kapsamında; kışın dikimi yapılan bitkilerin uygun iklim ve toprak özelliklerine sahip alanlarda köklendirilmesi, toprak işleme yöntemleri ile bitkinin kök gelişiminin iyileştirilmesi, gübrelemede kullanılan organik ve kimyasal gübrenin yeterli miktarda kullanılması, seyrek yetiştirme ile bitkinin güneş ve hava koşullarından faydalanmasının sağlanması, sağlıklı fidelerin kullanılması, dikim nöbeti, dikimin yapılacağı alanın otlar ve atıklardan temizlenmesi gibi işlemler yapılır. Bu işlemler, kültürel önlem yöntemi ile zararlılar ve hastalıklarla mücadele edilmesini sağlar. Ayrıca, kışın budama işlemi sırasında bitkinin hasta olan kısımlarının, sürgünlerinin temizlenmesi de mücadele için önemlidir.

Kış aylarında hastalık ve zararlılarla mücadele kapsamında kimyasal önlemler de alınır. Bu nedenle, bitkilerde oluşan hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama işlemi yapılır. İlaçlama işleminde bitkide oluşan hastalığın belirtileri ve türüne göre bu alanda uzman kişiler tarafından tavsiye edilen ilaçlar ve doz miktarı oranında uygulama yapılır.

 

Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele

Tarımda Kışlık Bakım: Kış Gübresi Ne Zaman Atılır?

Bitkilere kış gübresi atılma zamanı, gübre çeşidi tarım ürününe göre değişir. Örneğin; fındık gibi bitkilerde kışa girerken Kasım ayında veya Şubat ayında gübreleme yapılır. Gübreleme işlemlerinde; kireç, fosforlu gübre, çiftlik gübresi gibi farklı türler kullanılabilir. Meyve ağaçlarında toprağın pH değerine göre gübreleme yapılır. Çoğunlukla meyve ağaçlarında toprağın pH değeri 6,5 ile 7,5 arası olmalıdır. Bu değer kapsamında topraktaki organik madde yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda, toprağın organik madde oranının artırılması için yanmış ahır gübresi tercih edilir. Ahır gübresinin kesilmesi için sonbaharda gübrenin boş bir alanda bekletilerek yanması gerekir. Yanmış ahır gübresi kışın ekme-dikme işleminden önce toprağa uygulanır.

Tarım alanlarına uygulanan en önemli gübre çeşitlerinden birisi azot gübresidir. Azot gübresi genellikle erken kış denilen kasım ayında veya geç kış dönemi denilen şubat-mart ayında toprağa uygulanır. Azot gübresinin toprağa geçmesi gübreleme işleminden sonra toprağı ıslatmak gerekir. Ayrıca gübreleme toprak ısısının az olduğu zaman diliminde yapılırsa daha verimli olur. Bu nedenle, erken sabah saatleri veya akşam saatleri tercih edilmelidir.

 

Tarımda Kışlık Bakım ve Mücadele

Kış Aylarında Hangi Mücadele İlaçları Kullanılmalıdır?

Kışlık mücadele ilaçları, bitkilerde oluşan hastalık ve zararlılara göre belirlenir. Bitki ilaçlama işlemlerinin mevsimsel dönemler, uygun hava şartları, saatleri ve yöntemleri vardır. Örneğin; yazın yapılacak ilaçlama işlemlerinde sıcak havalar uygun olmadığı için havanın daha serin olduğu vakitler tercih edilir.

Kışın ilaçlama yapılacaksa yağmurlu olmayan günler seçilmelidir. Çoğunlukla tarım ürünlerinde böceklere karşı, mantarlara karşı, yabancı otlara karşı, bakterilere karşı, kemirgenlere karşı üretilen zirai mücadele ilaçları kullanılır. Bunlar haricinde bitkilerin kendisine özgü ortaya çıkan hastalıklar ve zararlılar içinde tarım ürününde meydana gelen belirtilere göre uzmanlar tarafından önerilen tarım ilaçları tavsiye edilen dozlarda kullanılır. Siz de tarımda mücadelede Hektaş’ı tercih ederek, zirai bakım tekniklerini en iyi şekilde uygulayabilirsiniz.

 

 

https://mgm.gov.tr/site/yardim2.aspx?=ZIRAIDON