Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Buğday, ana besin kaynakları içerisinde önemli bir yere sahiptir. En sık yetiştirilen ve tüketilen tahıllar arasında bulunur. Besin değeri, muhafaza kolaylığı, pratik bir şekilde işlenmesi, çokça tüketilmesi ve sofralara ulaşan birçok gıdanın temel malzemesi olması buğday tarımını önemli hale getirir. Peki buğday ne zaman ekilir, nasıl ekilir, buğday ne zaman toplanır?

Buğday Ne Zaman Ekilir?

Ülkemizde buğday ekim zamanı, bölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte, genel olarak 15 Ekim-15 Kasım tarihleri arasını kapsar. İç Anadolu Bölgesi’nde ekim ayında buğday ekilmesi gerekir. Ekimin ayının ilk haftası ise en ideal zamandır. Trakya bölgesi için en uygun zaman 15 Ekim-15 Kasım olarak görülür. Ege Bölge için ideal zaman 15 Ekim-15 Aralık arasıdır. Doğu Anadolu gibi soğuk iklimlerde tarih biraz daha öne çekilir. İdeal tarih aralığı 15 Ağustos-1 Eylül’dür. Çukurova ve Güney Doğu Anadolu Bölge’lerinde ise ekimler 15 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında yapılmaktadır. Erken ya da geç yapılan ekimler sonucu buğday kuvvetli soğuklardan zarar görebilir. İdeal zamanda yapılan ekim ise buğdayın çimlenmesi ve çıkışı için uygun sıcaklığı sağlar.

Buğday Ekiminde Toprak ve Hava Sıcaklığı Nasıl Olmalı?

Buğday ekimi için toprak sıcaklığının 8-10 derece olması köklerin hızlı gelişmesi ve soğuğa karşı dayanıklı olması için oldukça önemlidir. Buğday için serin ve ılık hava koşulları idealdir. Çimlenme döneminin aşırı sıcaklara denk gelmemesi gerekir. İdeal hava sıcaklığı ile beraber nem oranının %60’tan fazla olması buğdayın iyi bir şekilde büyümesine yardımcı olur. Bölgede görülen senelik yağış oranının 350-1.150 mm olması maksimum verim alınmasını sağlar.

Buğday Kaç Ayda Yetişir?

Buğday ekimi yapıldıktan sonra ortalama olarak 8 ay içerisinde yetişir. 8-10 derece arasında olan toprak ısısında ekilen buğdaylar, 7 ile 10 gün içerisinde toprak yüzeyine çıkarak belirgin bir hale gelir. Yurdumuzda buğday ekimi kışlık olarak yapılır. “Buğday nasıl ekilir?” sorusu toprak derinliği, sıcaklık, buğdayda sulama, gübreleme, nem, toprağın yapısı gibi kriterlere göre şekillenir. Kışlık buğdayların ideal zamanda ve toprağın 5-8 cm derinliğine ekilmesi maksimum verim elde edilmesini sağlar. Toprak yapısının kuru ya da tavlı durumda olması, ekim derinliği kararında belirleyicidir. Buğday ekim işleminde tohum ekme aracı olan mibzer ya da fırfır adı verilen gübre yayıcısından yararlanılır. Mevsim ya da bölgenin kurak olduğu durumlarda sapa kalkma ve başak sıyırma evrelerinde sulama yapılabilir. Bu dönemlerde yapılan ve veya yapılacak sulamalar verim ve kaliteye önemli derecede etki etmektedir. Gübreleme, yabancı otlar ve buğday zararlıları ile mücadele sonrası arzu edilen verim elde edilebilir.

 

Buğday Ne Zaman Ekilir ve Hasat Edilir?

Buğday Ne Zaman Hasat Edilir?

Ekimi yapıldıktan sonra “Buğday hangi ayda toplanır?” akıllara gelen ilk sorulardan biridir. Ülkemizde buğday hasat zamanı, ekim zamanında olduğu gibi değişiklik gösterir. Bölgelere bağlı olarak hasatlar; mayıs sonu ile ağustos ayları arasında değişkenlik göstermektedir. Buğdayın hasat zamanı için temel kriterlerden biri tane içerisindeki nem oranıdır. Tane nem oranı %13-%15 arası olduğu zaman hasat işlemlerine başlanabilir.

Bitki koruma, bitki besleme, hayvan sağlığı, tohum ve akıllı tarım teknolojileri ile ilgili tüm ihtiyaçlarınız için siz de Hektaş uzmanlığından destek alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Nisan Ayında Buğday Ekilir mi?

Buğday yetiştiriciliği sırasında veriminin daha yüksek olması nedeniyle ülkemizde çoğunlukla kışlık ekim yapılır. Bölgelerin ve toprağın sıcaklık durumlarına göre ekim, kasım ve aralık ayları en müsait aylardır. Dolayısıyla nisan ayının buğday ekimi için uygun olmadığını söylemek mümkündür.

Mart Ayında Buğday Ekilir mi?

Buğday güz mevsiminde ekilir, kış mevsiminde büyür ve yaz aylarında da hasat işlemleri gerçekleştirilir. Mart ayı uygun hava ve toprak şartlarını sunmadığı için ekim için tercih edilmez.

Buğday çeşidi her ne olursa olsun ekimlerin tamamının sonbahar sonu kış ayları başlangıcında yapılması gerekmektedir.

http://settohum.com/tarim/bugday/genel-bilgiler

https://www.ufuktarim.com/bugday-yetistiriciligi

https://tarfin.com/blog/bugday-yetistiriciligi-nasil-yapilir