Yeni Nesil & İleri Teknoloji Gübre Nedir?

Yeni Nesil & İleri Teknoloji Gübre Nedir?

Yeni Nesil & İleri Teknoloji Gübre Nedir?

 

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de ileri teknoloji gübre kullanımının gittikçe yaygınlaştığı görülmektedir. Özellikle son yıllarda yeni nesil gübrelere yoğun bir yönelim vardır. Çevre dostu, ekolojik ve canlılara daha az zarar vermesi ile öne çıkan bu gübreler sayesinde tarım çalışmalarında büyük ilerlemeler kaydedilmektedir. Son teknoloji ürünü gübreler Türkiye’de organik maddeler bakımından fakir olan tarım topraklarına canlandırıcı bir dokunuş yapar. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek ileri teknoloji gübre nedir ve neden kullanılmalıdır sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

Gübre Kullanımı Neden Önemlidir?

Gübre kullanımı topraktan beslenen bitkilerin aldığı minerali artırmak ve sulama esnasında kaybolan bazı mineralleri geri kazandırmak adına tarımda büyük bir önem taşır. Aynı zamanda gübreleme ile toprakta bulunmayan ekstra besleyici maddeleri de bitkiye vermek mümkün olmaktadır. Son yıllarda klasik gübrelemenin yerini yeni nesil gübre kullanımı almaktadır. Yeni nesil gübreler, daha önce de vurgulandığı üzere hem daha efektif hem de çevreye çok daha az zararlıdır.

İleri Teknoloji Gübre Nedir?

“İleri teknoloji gübre nedir? “ sorusuna “ Akıllı tarım sistemine dahil olan, çevreye ve mikroorganizmalara zarar vermeyen, toprağın yapısını önemli ölçüde iyileştirip, klasik yöntemlere kıyasla onu çok daha iyi besleyebilen gübre çeşitleridir.” şeklinde yanıt verilebilir. Teknoloji tarım sektöründe de çok hızlı dönüşümler gerçekleştirir. Akıllı tarım ve 4D Bitki Besleme Kuralı uygulamada sevindirici sonuçlar vermektedir. Tarımsal alanlarda, traktörlerde, tarım makinelerinde ve benzeri birçok araçta sensörler yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Böylece bitkinin su ve gübre gibi beslenmesi ile alakalı tüm ihtiyaçları uydu takip aracılığıyla izlenebilir. 4D bitki besleme kuralı ise yeterli miktarda gübreyi, uygun zamanda kullanılacak bölgeye uygulamayı temsil eder.

Yeni Nesil & İleri Teknoloji Gübre Nedir?

 

İleri Teknoloji & Yeni Nesil Gübreler Klasik Gübrelerden Nasıl Ayrılır?

İleri teknoloji gübreler & Yeni nesil gübreler ile klasik gübreler arasında üretim verimliliği, organik madde ve mineral zenginliği, pH değerlerini dengeleme, ekolojik sistemle uyumluluk, teknoloji gibi konularda belirgin farklılıklar vardır. İleri teknoloji gübreleri klasik gübrelerden ayıran temel farklılıklar şunlardır:

  • Genellikle yavaş salınımlıdırlar. Akıllı Gübreler yavaş salınım özelliği ile bitkinin ihtiyacı olduğu zamanda yeterli miktarda besin elementlerini sağlamaktadır.
  • Geleneksel gübreler topraktaki organik madde miktarını azaltırken, mikroorganizmalara da zarar verebilir. Yeni nesil gübreler ise topraktaki mineral ve besin maddesi kayıplarını önleyerek bunları minimum seviyeye indirir. Ayrıca toprağın pH değerini daha iyi düzenleyebilirler.
  • Yeni nesil gübre çeşitleri doğanın korunması ve çevre kirliliğinin önüne geçilmesinde klasik gübrelere kıyasla çok daha etkilidir.
  • Toprağın korunmasında ve tarımsal kaynakların sürdürülebilirliğinde etkin bir rol oynarlar.
  • Yeni nesil gübreler daha verimli, bol ve kaliteli mahsul alınmasını destekler.
  • Sebze ve meyvelerde daha az nitrat kalıntısı oluştururlar.
  • Üründen ziyade toprağa göre seçilen gübrelerdir.

İleri Teknoloji Gübre Çeşitleri Nelerdir?

İleri teknoloji gübre çeşitleri tüm dünyada olduğu gibi Türkiye tarım sektöründe de ağırlığını hissettirmektedir. Üst düzey teknoloji seviyesi ile üretilen gübre çeşitleri sayesinde ülkemizdeki toprakların verimliliğini önemli ölçüde artırabilmek mümkündür. Yeni nesil gübre çeşitleri arasında öne çıkanlar şunlardır:

Azot İnhibitörlü Gübreler

Tarım sektöründe en çok ilgi gören ve yatırım yapılan ileri teknoloji gübre çeşitlerinin başında azot inhibitörlü gübreler gelir. Toprak için bu gübre kullanıldığında azot kayıpları büyük bir oranda önlenebilmektedir. Ayrıca daha az uygulama gerektirdiği için işçilik ve mazot gibi masraflarda da tasarruf edebilmek mümkündür. Çevre ve ekoloji dostu olan azot inhibitörlü gübreler birim alanda da verim ve kaliteyi fark edilir biçimde artırabilir. Avrupa Birliği’nin 2023 senesinden itibaren kullanımını zorunlu kılacağı inhibitörlü gübreler aynı zamanda sebze ve meyvelerde daha az nitrat kalıntısı bırakır. Bitkiler azotlu inhibitörlü gübreler sayesinde azottan daha uzun süre yarar sağlayarak dengeli ve düzenli beslenebilir. Nitrifikasyon ve Üreaz olmak üzere iki çeşide ayrılırlar.

Üre Formaldehit

Üre formaldehit suda çözünebilen yapıda bir gübredir. Yağmur ya da sulama nedeniyle toprağın azot kaybetmesini büyük oranda önleyebilen yeni nesil gübre çeşitlerinden biridir. Bitkiyi daha etkili ve uzun süre besleyebilir, tarımda verimliliğe katkı sağlar. En yavaş salınımlı gübre türleri arasındadır.

IBDU VE CDU Bileşikleri İçeren Yavaş Salınımlı Gübreler

Yeni nesil gübrelerin geneli aynı zamanda yavaş salınımlı gübrelerdir ama IBDU ve CDU bileşikleri içeren gübrelerin salınımları daha uzun sürelidir. Daha çok peyzaj ve çimlerde kullanılan bu gübreler özellikle tarımda en önemli girdilerden biri olan azotun kaybını oldukça azaltır. Azot buharlaşma yoluyla atmosfere ya da yıkama yoluyla yer altı sularına karışır.

Polimer ve Reçine Kaplı Kontrollü Salınımlı Gübreler

Polimer ve reçine kaplı gübreler kontrollü salınımlı gübre grubuna dahildir. Polimer ve reçine suda çözünür özelliğe sahiptir ve granülü kaplarlar. Gübre granülleri polimer ve reçine ile kaplanarak kapsüllenmiştir. (Multicote Teknolojisi) Böylece besin maddelerinin kontrollü biçimde toprağa geçmesi ve serbest kalması sağlanarak bitkinin daha uzun süreli olarak beslenmesi sağlanabilir.

Nano Teknoloji Gübreler

Etkinliği yüksek olan ve yavaş çözünen bir diğer gübre çeşidi de nano teknoloji gübrelerdir. Nano boyutlardaki elementler bitkilerin mineralleri alabilmesini çok kolaylaştırmaktır. Bunlar özellikte yapraktan (Stoma açığından) verilebilen gübre çeşitleridir. Daha az gübre kullanarak çok etkili sonuçlar alınabilir.

Yeni Nesil & İleri Teknoloji Gübre Nedir?

Organomineral Gübre

“Organomineral gübre nedir?” sorusu “Organik ve kimyasal maddelerin bir arada bulunduğu gübre çeşididir.” olarak yanıtlanabilir. Tarımsal üretimin verimliliği için organik madde çok büyük bir önem taşır. Türkiye’nin tarımsal açıdan en büyük problemlerinden biri de neredeyse topraklarının tamamının yeterli oranda organik madde içermemesidir.

Organomineral gübre tamamen organik maddelerden oluşmaz; bünyesinde kimyasal maddeler de bulunur. İçinde azot, potasyum, fosfor, kükürt, çinko, kalsiyum gibi toprak ve bitki açısından değer taşıyan elementlerin sayısı oldukça yeterli düzeydedir.

Yeni nesil gübre grubuna giren organomineral gübreler ile arzu edilen verimliliği sunmayan tarım topraklarını iyileştirmek mümkündür. Bu gübre çeşidi temelde tarım ürünlerinin ihtiyaç duyduğu mineralleri toprağa verebilmek amacıyla üretilmektedir. Birçok mineralin sağlayacağı faydayı tek başına içeren organomineral gübre aynı zamanda yapısındaki organik maddeler nedeniyle klasik gübrelere kıyasla toprağı daha hızlı bir iyileştirme gücüne sahiptir.

Yanlış sulama yöntemleri, bilinçsiz tarım uygulamaları gibi nedenlerle verimsizleşen tarım arazilerine sıklıkla uygulanmaya başlayan bu tip gübreler toprağın yapısını ve kalitesini önemli ölçüde geliştirebilmektedir. Toprağın içindeki organik maddelerin oranı yükseldikçe bitki daha iyi beslenir, canlı kalır, kökleri gelişip havalanır. Ayrıca bu türdeki gübrelerin zararlı kalıntıları azaltıcı ve erozyonu önleyici özelliği de bulunur.

Organomineral gübre çeşitleri patates, mısır, zeytin, ayçiçeği, şeker pancarı gibi birçok sebze ve meyve için kullanılabilir. Mineral zenginliği nedeniyle hemen her ürün için uygun koşullar sunar.

Yeni Nesil Gübrelerin Avantajları Nelerdir?

Yeni nesil gübreler birçok yönden avantajlıdır. Başta azot olmak üzere mineral ve besin maddelerinin kaybını azaltıp onlardan yararlanış süresini uzatarak bitkinin çok daha iyi bir şekilde beslenmesine yardımcı olur. Bu gübreler sayesinde çevre kaynaklarının daha iyi korunabilmesi ve kirliliğin önlenmesi ise sürdürülebilir tarım açısından çok önemlidir. İsabetli uygulamalar ile üretim verimliliğinde büyük bir artış görülür. Gübreler ile daha fazla mahsül elde edilebilirken kullanım ve uygulama sayısı da genellikle azalır. Bu durum ise taşıma, işçilik vb. giderlerde tasarruf etme olanağı sağlar. Siz de Hektaş güvencesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı tescilli ileri teknoloji gübre ürünlerini çok uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.