Hektaneb M-22

Hektaneb M-22

Kategori : Fungisitler

Ürün Grubu : Bitki Koruma

Aktif Madde : % 80 Maneb

Formulasyon : Suda ıslanabilir toz (WP)

Ambalaj : 400 g, 800 g
Etiket Bilgisi Güvenlik Bilgi Formu

Kategoriler: , ,

Açıklama

Özellikler

Kontak etkili koruyucu bir fungusittir.

Uygulama Şekli

Antepfıstığında Karazenk:

1.uygulama ilk enfeksiyonların başlamasından önce yapılması gerekmektedir. Bu ilaçlama, çiçek dökümünden sonra, döllenmeyi takiben meyvelerin buğday danesi büyüklüğüne ulaştığı devrede yapılmalıdır.

2.uygulama ve diğer uygulamalar: Hastalık için uygun enfeksiyon koşulları devam ettiği sürece 15 gün aralıklarla devam edilir.

Armut Karalekesi:

1. Uygulama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün önce)

2. Uygulama: Pembe rozet tomurcuğu döneminde (çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde)

3. Uygulama: Çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce

4. ve diğer uygulamalar ise iklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda kullanılan ilaçların etki süresi dikkate alınarak uygulanmalıdır.

Elma Karalekesi:

1. Uygulama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün önce)

2. Uygulama: Pembe rozet tomurcuğu döneminde (çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde)

3. Uygulama: Çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce

4. ve diğer uygulamalar ise iklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda kullanılan ilaçların etki süresi dikkate alınarak uygulanmalıdır.

Şeftali Yaprakdelen:

1. uygulama: Sonbaharda yaprak dökümünden hemen sonra,

2. uygulama: İlkbaharda çiçek tomurcukları kabardığı dönemde, çiçekler açmadan önce yapılır.

Soğan Mildiyö: Günlük ortalama sıcaklığın 16°C’ye ulaşması ve orantılı nemin en az %80’i bulması ile mücadeleye başlanması gerekirse de çevrede ilk hastalık belirtilerinin saptanması ile ilaçlamalara başlanabilir.

Nohut Antraknozu:

Tohum ilaçlaması: Tohum ekiminin yapılacağı gün uygulanmalıdır. Y

eşil aksam ilaçlaması: İlaçlamaya günlük ortalama sıcaklığın 10°C e orantılı nemin en az %80 olması durumunda başlanması gerekirse de, pratik olarak yörede hastalığın ilk belirtilerinin görülmesi ile başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlamaya devam edilir. Uygulamanın yapıldığı gün şiddetli yağış olmuşsa ilaçlama tekrarlanmalıdır.

Kavun-Karpuz Kabakgillerde Antraknoz: Günlük ortalama sıcaklığın 16°C olması ve orantılı nemin en az %80’e ulaşması ile mücadeleye başlanması gerekirse de; uygulamada en pratik yol, çevrede kavun-karpuz bitkilerinin yaprak ve saplarında ilk antraknoz lekelerinin tespiti ile ilaçlamaya başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresine bağlı olarak ilaçlamaya devam edilmelidir.

Hıyarda Kabakgillerde Mildiyö: Uygulamaya bitkiler kol atmaya başladığında veya ilk mildiyö belirtisinin görülmesi ile uygulamaya başlanır ve hastalığın şiddetine göre 7-10 gün aralıklarla sürdürülür. Uygulamaların bitkinin her tarafını, özellikle de yaprak altlarını kaplayacak şekilde yapılması gerekmektedir.

Fasulye Pası: Çevrede fasulye bitkilerinin yapraklarında pas püstüllerinin görülmesinden itibaren uygulamaya başlanmalı ve hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve bitki koruma ürününün etkinlik süresi dikkate alınarak uygulamaya devam edilmelidir. Kuru fasulyede kapsüllerin olgunlaşma döneminde hastalık görüldüğünde ekonomik ürün kayıplarına neden olmadığından uygulamaya gerek yoktur.

Fasulye Antraknozu: Yörede ilk hastalık belirtilerinin görülmesiyle birlikte uygulamalara başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve bitki koruma ürününün etkinlik süresi dikkate alınarak uygulamaya devam edilir. Bitkinin tüm yeşil aksamının ilaçlanmasına özen gösterilmelidir.

Domates Yaprak Küfü Yapraklarda ilk lekeler görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlamaya devam edilir.

Domates Mildiyö: İlaçlı mücadeleye çevredeki domates yapraklarında 3-5 mm çapında kahverengi lekelerin altında beyaz kül gibi örtünün görülmesiyle veya hastalığın her yıl çıktığı yerlerde, hastalık için uygun koşullar görüldüğünde ilaçlamaya başlanır. Hastalığın seyrine ve iklim koşullarına göre 10-12 gün aralıklarla ilaçlamaya devam edilir.

Hıyar Köşeli Yaprak Lekesi: Tarlada hastalık görülmeden veya ilk görülmeye başladığında koruyucu olarak 10 gün ara ile en az 3 uygulama şeklinde yeşil aksam ilaçlaması yapılmalıdır.

Sebze Fidelerinde çökerten Ve Kök Çürüklüğü: Ekim öncesinde tohumlar 100 kg tohuma 200 g ilaç gelecek şekilde karıştırılarak ilaçlanır.

Domates, Patlıcan, Patates Erken Yaprak Yanıklığı: Gerek fidelikte gerekse tarlada ilaçlamaya ilk lekeler görülür görülmez başlanmalıdır. İklim koşulları hastalık gelişimi için uygun olduğunda hastalığın seyrine ve iklim koşullarına göre 10-12 gün aralıklarla ilaçlamaya devam edilir.

Buğday Adi Sürme: Tohumlar ekim öncesi, önerilen dozda ilaçlanmalıdır.

Buğday Pas Hastalıkları (Sarı pas, Kahverengi pas, Kara pas): Hastalık belirtileri görüldüğünde uygulamalara başlanmalıdır. Pas etmenlerine karşı yeşil aksam ilaçlaması yapılır. Yaprakların ve sapın yüzeyi ilaçlı su ile kaplanacak şekilde uygulamala yapılmalıdır. İklim koşulları ve hastalığın durumu dikkate alınarak gerektiğinde 21-28 gün aralıklarla uygulamalara devam edilir. Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı uygulama yapılmamalıdır.

Patates Mildiyö: Hastalık çıkışı için yüksek nem gibi iklim koşulları oluştuğunda veya çevrede ilk hastalık belirtilerinin görülmesi ile ilaçlamaya başlanır ve hastalığın şiddetine göre 10-12 gün aralıklarla ilaçlama tekrarlanır.

Patates Adi Uyuz: Patates dikiminden önce tohum ilaçlaması şeklinde yapılır.

Ceviz Antraknozu: Hastalığın her yıl şiddetli olarak seyrettiği yerlerde kimyasal mücadele gerekir.

1.uygulama: Tomurcukların yeni patlamaya başladığı, yaprakçıkların kedi kulağı olduğu dönemde,

2.uygulama: Yapraklardaki, yaprakçıkların yarı büyüklüğü aldığı döenmde,

3.uygulama: Meyvelerin fındık büyüklüğünü aldığı dönemde yapılır.

4. ve diğer uygulamalar: Yağışlı geçen yerlerde kullanılan fungisitin etki süresi dikkate alınarak ve enfeksiyon koşulları devam ettiği sürece tekrarlanır.

Yer Fıstığı Yaprak Lekesi: Uygulamaya hastalığın her yıl görüldüğü yerlerde ekimden 4-5 hafta sonra başlanır, hasada kadar devam edilebilir.

Şerbetçiotu Mildiyösü: İlkbaharda sürgünler ortalama 75-100 cm olduğunda ilaçlamaya başlanır. Çiçek dönemine kadar birer hafta ara ile tekrarlanır. Bu dönemde koza tutma dönemine kadar 10’ar gün aralıklara ilaçlamalara devam edilir.

Karanfil Pası: Çelikler üretim alanına şaşırtılmadan önce ilaçlamaya başlanmalı ve ilacın etki süresi dikkate alınarak ilaçlamalar tekrarlanmalıdır.

Aspir Yaprak Lekesi: Bitkilerde ilk belirtiler görüldüğü zaman ilaçlamalara başlanır.

Bağ Ölükol:

*Yaz uygulaması:

1. uygulama sürgünler 2-3 cm olduğunda,

2. uygulama sürgünler 8-10 cm olduğunda,

3. uygulama sürgünler 25-30 cm’yi bulduğu devrede yapılmalıdır.

Diğer Bilgiler

Karışabilirlik Durumu:
Bakırlılar hariç diğer tarım ilaçlarıyla karıştırılarak kullanılabilir. Tereddüt halinde fiziksel karışabilirlik testi yapılmalıdır.

Detaylı Tablo Bilgisi

Sebze Fideleri için : Fidelik ilaçlamalarında verilen iki doz hastalık yoğunluğuna ve bitki vejetasyon süresine göre değişmektedir.

ÜRÜN ADI BİTKİ ADI ETMEN ADI KULLANMA DOZU SON İLAÇLAMA İLE HASAT ARASINDAKİ SÜRE
Hektaneb M-22 Yer fıstığı
Yaprakleke hastalığı (Cercospora beticola)
250 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Şerbetçi Otu
Mildiyö (Pseudoperonospora humuli)
150 g / 100 L su 7 gün
Hektaneb M-22 Şeftali
Şeftali yaprak delen (Coryneum beijerinckii)
300 g / 100 L su 21 gün
Hektaneb M-22 Soğan
Mildiyö (Peronospora destructor)
200 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Sebze fideleri
Çökerten ve fide kök çürüklüğü (Pythium spp., Rhizoctania spp., Alternaria spp., Fusarium spp., Sclerotinia spp.)
200 – 250 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Patlıcan
Erken yaprak yanıklığı (Alternaria solani)
200 g/100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Patates
Uyuz (Streptomyces scabies)
1600 g / 100 kg tohum 0 gün
Hektaneb M-22 Patates
Mildiyö (Phytophthora infestans)
300 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Patates
Erken yaprak yanıklığı (Alternaria solani)
200 g/100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Nohut
Antraknoz (Ascochyta rabiei)
200 g / 100 kg tohum, 200 g / 100 L su yeşil aksam 28 gün
Hektaneb M-22 Kavun
Antraknoz (Colletotrichum lindemuthianum)
200 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Karpuz
Antraknoz (Ascochyta rabiei)
200 g/100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Karanfil
Pas
200 g / 100 L su 0 gün
Hektaneb M-22 Hıyar
Köseli yaprak lekesi (Pseudomonas syringae pv. Lachyrmans)
200 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Hıyar
Kabakgillerde Mildiyö (Pseudoperonospora cubensis)
170 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Fasulye
Pas
200 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Fasulye
Antraknoz (Colletotrichum lindemuthianum)
200 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Elma
Karaleke (Venturia inaequalis)
300 g / 100 L su 21 gün
Hektaneb M-22 Domates
Yaprak küfü (Cladosporium fulvum)
200 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Domates
Mildiyö (Phythophthora infestans)
200 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Ceviz
Antraknoz (Gnomonia leptostyla)
300 g / 100 L su 28 gün
Hektaneb M-22 Buğday
Sarı pas, Kahverengi pas, Kara pas (Puccinia striiformis, Puccinia recondita tritici, P. graminis tritici)
350 g / da 28 gün
Hektaneb M-22 Buğday
Adi sürme (Tilletia foedita, T. caries)
150 g / 100 kg tohum 0 gün
Hektaneb M-22 Bağ*
Ölü kol (Phomopsis viticola)
200 g / 100 L su 21 gün
Hektaneb M-22 Aspir
Yaprak lekesi (Alternaria carthami)
200 g / 100 L su 7 gün
Hektaneb M-22 Armut
Karaleke (Venturia pyrina)
300 g / 100 L su 21 gün
Hektaneb M-22 Antepfıstığı
Karazenk (Pseudocercospora pistacina)
300 g / 100 L su 28 gün

Ek bilgi

Ürün Grubu

Bitki Koruma

Aktif Madde

% 80 Maneb

Formulasyon

Suda ıslanabilir toz (WP)

Ambalaj

400 g, 800 g

Bitki Adı

Antepfıstığı, Armut, Aspir, Bağ*, Buğday, Domates, Elma, Fasulye, Hıyar, Karanfil, Karpuz, Kavun, Nohut, Patates, Patlıcan, Sebze fideleri, Şeftali, Şerbetçi Otu, Soğan, Yer fıstığı

Etmen Adı

Adi sürme (Tilletia foedita, T. caries), Antraknoz (Ascochyta rabiei), Antraknoz (Colletotrichum lindemuthianum), Antraknoz (Gnomonia leptostyla), Çökerten ve fide kök çürüklüğü (Pythium spp., Rhizoctania spp., Alternaria spp., Fusarium spp., Sclerotinia spp.), Erken yaprak yanıklığı (Alternaria solani), Kabakgillerde Mildiyö (Pseudoperonospora cubensis), Karaleke (Venturia inaequalis), Karaleke (Venturia pyrina), Karazenk (Pseudocercospora pistacina), Köseli yaprak lekesi (Pseudomonas syringae pv. Lachyrmans), Mildiyö (Peronospora destructor), Mildiyö (Phythophthora infestans), Mildiyö (Phytophthora infestans), Mildiyö (Pseudoperonospora humuli), Ölü kol (Phomopsis viticola), Pas, Sarı pas, Kahverengi pas, Kara pas (Puccinia striiformis, Puccinia recondita tritici, P. graminis tritici), Şeftali yaprak delen (Coryneum beijerinckii), Uyuz (Streptomyces scabies), Yaprak küfü (Cladosporium fulvum), Yaprak lekesi (Alternaria carthami), Yaprakleke hastalığı (Cercospora beticola)